Dzirkstele.lv ARHĪVS

Lielākais “Jāņu siera” ražotājs

Mārīte Dzene

2018. gada 22. jūnijs 00:00

2068
Lielākais “Jāņu siera” ražotājs

Pieprasījums pēc jāņusiera pēdējos gados palielinās. Pērn Latvijā saražotas 186,7 tonnas jāņusiera, kas ir par 30 tonnām vairāk nekā 2016.gadā. Lielākais “Jāņu siera” piedāvātājs ir AS “Rankas piens”, kas šogad paredz saražot 105 tonnas šī produkta. Citi uzņēmumi ražo no 2 līdz 37 tonnām gadā.
“Jāņusiera un tā gatavotāju priekšā ir jānoliec galva, jo siera vēsture ir sākusies jau 16.gadsimtā. Visunikālākais ir tas, ka cauri gadu simtiem siera recepte ir saglabāta un atnākusi līdz mūsdienām,” akcentē “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Tieši viņa panāca, ka “Rankas piena” un citu ražotāju gatavoto tradicionālo jāņusieru atzina par mūsu nacionālās identitātes vērtību, spilgtu un populāru latviešu kultūras reprezentācijas simbolu saskarsmē ar citām tautām. ““Jāņu siers” Latvijā ir viena no vissenākajām un mūsdienās stabilākajām kulinārajām un kultūras vērtībām. Šis siers ir kronēts par Latvijas sieru karali. Kopš 2015.gada tas ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Vienīgais šāds produkts Eiropā, vismaz 30 gadus ilga ražošana, augsta, noturīga kvalitāte – tās bija dažas prasības, lai tiktu nodrošināta augstā atzinība,” skaidro V.Davidanova.

Ražo ar maksimālu jaudu
Vasaras saulgriežu tuvums “Rankas piena” jāņusiera cehā ir saspringts laiks, Ne tikai Jāņu svētku laikā šī produkcija ir iecienīta gan pie mums, gan ārpus Latvijas. Tiesa, saskaņā ar Eiropas Savienības “Jāņu sieram” noteiktajiem kritērijiem, kuros ir iekļauta ne tikai īpašā siera receptūra, bet arī siera rituļa izmērs un svars, turpmāk pārdošanā vairs nebūs pircēju iecienīto mazo divdesmitgramīgo jāņusieriņu, jo tiem būs cits nosaukums. “Sierus, kas ir līdzīgi jāņusieram, var saukt par ķimeņu, Līgo sieru vai citādi. Šogad saražosim 105 tonnas “Jāņu siera”. Ražošanas jaudu un iekārtu noslogojums ir maksimāls. Dienā maksimālā ražība ir 3,5 tonnas siera. Pagaidām vairāk saražot nav iespējams,” stāsta akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Spalviņš.
Viņš atzīst, ka siera gatavošana ir nogurdinoša, jo daudz ir roku darba, turklāt jāstrādā sutā, kad karsto siera masu izņem no speciālas iekārtas. Ja ir iespēja to nogaršot, tad var secināt – vēl siltā siera masa ir īpaši garda. “Ja vēlamies palielināt produkcijas ražošanas apjomu, ir jādomā par jaunu iekārtu iegādi. Taču to izvietošanai būtu vajadzīga arī plašāka ceha telpa,” norāda A.Spalviņš.

Pārdos 105 tonnas “Jāņu siera”
Var droši apgalvot, ka šogad visu saražoto “Jāņu sieru” pārdos. Galvenie siera tirgotāji ir lielveikalu tīkli “Maxima”, “Rimi”, “Supernetto”. Turklāt prāvu pieprasījumu nodrošina arī “Iepirkuma grupa”, kas pērn nebija tik jūtams. A.Spalviņš norāda, ka labs siera noņēmējs ir SIA “Baltstor”, kā arī veikalu tīkli “LaTS”, “Aibe” un “Elvi”.
“Vairāki siera pasūtījumi mums ir no ārzemēm. It sevišķi “Jāņu siers” ir pieprasīts Anglijā un Īrijā. Acīmredzot par to gādā latvieši, kam tur ir savi veikali. Apmēram divas tonnas siera tiks nosūtītas mūsu tautiešiem ārzemēs,” informē A.Spalviņš.
Uzņēmumam ir savs vairumtirdzniecības tīkls – bāzes, kas atrodas Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē. “Rankas piena” produkciju var iegādāties specializētos veikalos Gulbenē, Madonā, Rankā un Valkā. Turklāt tā ražotā “Jāņu siera” cena ir zemāka nekā citu ražotāju piedāvātā.

Tradicionālo sieru izmanto mūsdienīgi
Lai iegūtu 10 kilogramus jāņusiera, nepieciešamas šādas sastāvdaļas: 28-50 litri vājpiena, 10-13 kilogrami vājpiena biezpiena, 1-1,2 kilogrami 82 % sviesta vai 2,5 litri saldā 35 % krējuma, 0,6-1 kilograms olu masas, 40-50 grami ķimeņu, 100-120 grami sāls. Šis ir diezgan plašs produktu diapazons, kas katra ražotāja sieram dod atšķirīgas garšas un konsistences īpašības. Šis fakts ir vissaistošākais patērētājiem, jo ir interese nogaršot un salīdzināt dažādu ražotāju jāņusieru. Tā vienreizīguma pamatā ir tradicionālā ražošanas tehnoloģija un sastāvdaļas, siera forma un krāsa, kura gadu simtu laikā nav mainījusies. Zīmīga ir jāņusiera apaļā forma - kā simbolisks saules atveids. Arī tā krāsa ir saistīta ar sauli, tāpēc Jāņu mielastā siers iemieso saules radošo enerģiju, piena produktu bagātīgu ieguvi un veiksmi. Apaļais jāņusiers simbolizē arī pasauli – laužot to pa gabalam, katrs paņem sev daļu saules spēka.
“Esam apguvuši un turpināsim eksperimentēt, kā šo sieru izmantot ēdienos. Jāņusiers, rudzu maize, alus. Jāņusiers kopā ar citu šķirņu sieriem liekams ne tikai platēs, bet iederas arī dažādos salātos, jo labi garšo ar dārzeņiem un ogām. Tas dod idejas jaunu uzkodu variantiem. Šo sieru ļoti veiksmīgi var iemānīt arī zupās. Tas dod spēku un sātīgumu, ja ir sacepts vai grilēts. Jāņusiers iederas gan saldās, gan sāļās tortēs,” ir pārliecinājusies V.Davidanova.
Šobrīd “Rankas piens” ražo vairāk nekā 80 produkcijas veidus, starp kuriem galveno vietu ieņem siers - ne tikai “Jāņu siers”, bet arī Krievijas, Valmieras, Holandes un Ženēvas siers. Tomēr, nenoliedzami, pirmais topā ir “Jāņu siers”. Tā noformējumam A.Spalviņa ieceres tiek īstenotas sadarbībā ar “Talsu tipogrāfiju”.


Uzziņai

◆ “Jāņu siers” tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkcija ar garantētu tradicionālu īpatnību (GTĪ). Iekļaujot produktus GTĪ reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem.

◆ Produktu ar nosaukumu “Jāņu siers” ražot un tirgot atļauts sešiem uzņēmumiem: AS “Rankas piens”, AS “Valmieras piens”, PKS “Straupe”, AS “Jaunpils pienotava”, AS “Lazdonas piensaimnieks” un PLPKS “Dundaga”.

◆ “Jāņu siera” pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kas ir saglabājies vairāk nekā 400 gadu laikā.

◆ 2003.gadā Latvijas novadu Siera dienā Rankas “Jāņu siers” saņēma augstāko novērtējumu – titulu “Latvijas sieru karalis”.