Dzirkstele.lv ARHĪVS

Eiropas Parlamenta deputāti atbalsta ciešāku sadarbību cīņā ar PVN krāpšanu

Eiropas Parlamenta deputāti atbalsta ciešāku sadarbību cīņā ar PVN krāpšanu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņemtā atzinuma aicina uz ciešāku sadarbību starp valstu nodokļu iestādēm un atbildīgajām ES iestādēm, kā arī apkopot ES mēroga statistiku par krāpšanu PVN jomā.


Latvijas EP deputāta Roberta Zīles (ECR/Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK") izstrādātais atzinums tika pieņemts ar 568 balsīm pret 56, 56 deputātiem atturoties. Šis atzinums ir Eiropas Parlamenta viedoklis par Eiropas Komisijas priekšlikumu grozīt regulu, kas nosaka sadarbību cīņā ar krāpšanu PVN jomā.


Ciešāka sadarbība

Atzinumā EP piedāvā atvieglot informācijas saņemšanu no citas valsts. EP iesaka sašaurināt valstu iespējas atteikt palīdzību, kā arī dot iespēju lūgumu iesniegušajai iestādei piedalīties izmeklēšanā.


EP arī rosina veidot sistemātiskāku dalībvalstu PVN krāpšanas apkarošanas ekspertu tīkla jeb Eurofisc, ES krāpšanas apkarošanas biroja OLAF un Europol sadarbību. Eurofisc būtu jāpiešķir pilnvaras pieprasīt informāciju OLAF un Europol, norāda deputāti.


ES mēroga statistika

Atzinumā dalībvalstis un Eiropas Komisijas aicinātas izveidot kopīgu PVN krāpšanas statistikas sistēmu, kā arī veikt aplēses par PVN krāpšanas radītajiem zaudējumiem katrā valstī un visā ES.


Citāts

EP ziņotājs Roberts Zīle norāda: “Ir jāuzsver, ka PVN krāpniecība ir cieši saistīta ar kriminālo noziedzību, taču pēc nesen publiskotajiem datiem tikai aptuveni divi procenti no aizdomās turētajiem faktiski īsteno 80% PVN krāpšanas shēmu. Tas nozīmē, ka ar precīziem un mērķētiem pasākumiem ES, tai skaitā arī Latvija varēs ieņemt daudz vairāk no PVN.”


Nākamie soļi: Galīgais lēmums, ņemot vērā Parlamenta atzinumu, ES Padomē būs jāpieņem dalībvalstu ministriem.


Fona informācija: Piesardzīgākās aplēses liecina, ka krāpšana PVN jomā Eiropas Savienībā var radīt vairāk nekā 50 miljardu eiro ieņēmumu zaudējumus gadā. Latvijā 2015. gadā PVN netika iekasēts vairāk nekā 400 miljonu eiro vērtībā, kas ir gandrīz piektā daļa no kopējām PVN saistībām.