Divas receptes iebojātiem banāniem

Rūpējoties par saprātīgu planētas resursu izmantošanu, mūsdienās par
vienu no būtiskākajām problēmām tiek nosaukta tieši cilvēku jūtīgā
attieksme pret pārtikas produktu izskatu. Nereti miskastē tiek izmesti
produkti, kas vienkārši zaudējuši savu vizuālo pievilcību – ievītuši,
nobrūnējuši vai apkaltuši. Tomēr nereti šādi produkti vēl visai
veiksmīgi izmantojami. Tos, dažādos veidos pagatavotus, var pārvērst ne
vien vienkārši apēdamā, bet pat greznā maltītē.
Noteikti viens no tipiskākajiem produktiem, kas mēdz samērā ātri zaudēt vizuālo pievilcību, ir banāni. Kurš gan nezina, cik ātri tie, ja nedaudz vairāk saspiesti, iegūst brūnas švīkas un plankumus. Dažkārt, pāris dienu pavītuši augļu traukā, tie nonāk miskastē. Bet – stop! Tieši no labi gataviem un viegli apbrūnējušā mizā tērptiem banāniem sanāk visgaršīgākie konditorejas izstrādājumi.
Banānmaize
Nepieciešams
100 g brūno vai dzelteno rozīņu
75 ml ananasu sulas
175 g kviešu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
1/2 tējk. sāls
125 g nesālīta sviesta
150 g pūdercukura
2 lielas olas
4 ļoti gatavi banāni
60 g sasmalcinātu valriekstu
tējk. vaniļas ekstrakta
50 g sasmalcinātas šokolādesNelielā katliņā ielej ananasu sulu un ieber rozīnes. Piecas minūtes uz lēnas uguns pavāra. Noņem katlu no uguns, uzliek vāku un ļauj stundu ievilkties. Rozīnes uzsūks lielāko daļu šķidruma. Atlikušo sulu nokāš. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Maizes veidnē ieklāj cepamo papīru.
Lielā bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sāli un samaisa. Noliek bļodu malā uz 30 minūtēm.
Tikmēr
pannā izkausē sviestu, neļaujot tam sabrūnēt. Tiklīdz sviests izkusis,
noņem pannu no uguns. Bļodā rūpīgi sajauc izkausēto sviestu ar cukuru,
līdz tas pilnībā izšķīst. Pa vienai pievieno olas, nemitīgi kuļot. Ar
dakšiņu samīca banānus un kopā ar valriekstiem, nokāstām rozīnēm un
vaniļas ekstraktu pieliek sakultajām olām. Labi samaisa. Pakāpeniski
pievieno miltus, ikreiz visu sajaucot vienmērīgā masā. Ielej mīklu
maizes veidnē.
Cep vismaz stundu. Izņem maizi no cepeškrāsns un
noliek dzesēties ar visu veidni. Kad maize atdzisusi, izceļ no veidnes
un sagriež šķēlēs.
Banānu un auzu pārslu cepumi
Nepieciešams
4 ļoti gatavi banāni
2 glāzes auzu pārslu (aptuveni 250 ml)
Banānus
bļodā saspaida ar dakšiņu un sajauc ar auzu pārslām. Uz cepamās plāts
izklāj cepamo papīru un uz tā ar tējkaroti liek nelielus mīklas
plācenīšus. Jāatceras, ka šajā receptē nav sastāvdaļu, kas veicinātu
cepumu uzpūšanos, līdz ar to tie sanāks tādi, kā jau uz pannas būsiet
uzlikuši.
Plāti ievieto līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes. Kad cepumi gatavi, tos atstāj padzist uz plāts.
Šie
ir ārkārtīgi vienkārši cepumi, kas izdosies jebkuram. Tomēr, gatavojot
mīklu, mazliet jāseko arī savai izjūtai (galu galā, banāni mēdz būt
dažāda lieluma), un, ja mīkla šķiet pārāk šķidra, tai jāpievieno vēl
pārslas vai ēdamkarote miltu. Tāpat, ja vēlme pēc salduma ir
nepārvarama, var pievienot nedaudz cukura, kas varētu būt īpaši aktuāli,
ja banāni nav ļoti gatavi. Man garšo, ja daļu auzu pārslu aizstāj ar
sadrupinātiem riekstiem un sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Var pielikt
arī mazos gabaliņos sasmalcinātu šokolādi. Šeit nu reiz ir brīva vieta
improvizācijai.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"