Noderīgu recepti kūciņu cepējiem piedāvā smilteniete Sarmīte Ozola
Pavisam droši varu apgalvot, ka cilvēkus (tos, kuri kūkas nav izslēguši no savas ēdienkartes) var sadalīt trīs pārliecinātās grupās. Pirmie torti vienmēr pirks veikalā, otrie vienmēr ceps paši, bet trešo filozofija ir – “kā sanāk”. Ņemot vērā, ka sevi pieskaitu pie trešajiem, tad vēlos padalīties ar virtuves eksperimentu rezultātā radušos recepti, kas ļauj izpausties un našķa pagatavošanas procesu nepadara sarežģītu, un, pats galvenais, viss paveicams pavisam īsā laika posmā.
Nereti
esmu dzirdējusi apgalvojumu, ka tortes pagatavošanas augstākā pilotāža
esot smilšu mīklas kārta, kas papildina ierastās ola/cukurs/milti
gaisīgās kārtas. Nezinu, kas īsti ir šā apgalvojuma pamatā, bet man
personīgi smilšu mīkla tortē vienmēr šķiet kaut kas ciets, drūpošs un
traucējošs, kaut gan nevar noliegt, ka, pamatkārtā izmantota, tā
lieliski palīdz pildījumam neizsūkties līdz dekoratīvajam papīram, ko
parasti ieklāj zem tortes, un našķis ir glīts arī vēl nākamajās dienās.
Tad
nu mana iepriekšminētā recepte, mazliet pamainot komponentu attiecības,
ir lielisks kompromiss – stingri tur pamatu, bet nedrūp.
Pamatrecepte
ir šāda. Traukā izkausē paciņu sviesta, pievieno vienu kārbu kondensētā
piena (ar cukuru). Kārtīgi samaisa. Maisot pievieno divas olas, glāzi
miltu un pustējkaroti sodas vai cepamo pulveri (mazo paciņu). Sodu
noteikti vajag dzēst. Šim nolūkam parasti izmantoju vīnu, kas man
speciāli ir raudzēts ēdienu pagatavošanai. Protams, ka var izmantot arī
citrona vai kādu citu skābu sulu.
Ja vēlos pagatavot smilšu mīklas aizstājēju – ņemu 3 olas, bet miltus – divas strīķētas glāzes.
Kad
viss rūpīgi samaisīts, iegūto masu sadala trīs daļās. Vienai vai divām
daļām pievieno pāris tējkarotes kakao katrai, ja vēlas gatavot raibu
kūku. Savukārt, ja cep šokolādes kūku, tad 3 ēdamkarotes kakao var
pievienot masai vēl pirms sadalīšanas porcijās. Katru daļu cep
atsevišķi.
Vēl ir variants, ka atsevišķi cep 2/3 un 1/3. Tad lielāko
daļu pārgriež uz pusēm plakaniski, lai pildījums labāk savienotos ar
cepto daļu.
Tortes pildījumam skābo krējumu un pūdercukuru ar
mikseri saputo (apmēram 5 minūtes). Ja vienā no pildījuma kārtām izmanto
ievārījumu (brūklenes, dzērvenes, rabarberi), tad krējums būs
nepieciešams pusglāze un pūdercukurs – 2 ēdamkarotes. Ja liek tikai
krējumu visām daļām – tad glāze un 3–4 ēdamkarotes cukura.
Sakulto
krējumu uz izceptajām kārtām smērē, kamēr kūka vēl silta. Dara to
pakāpeniski, ļaujot krējumam pamazām iesūkties. Virskārtu pārsmērē ar
atlikušo krējumu un bagātīgi nokaisa ar rīvētu šokolādi.
Kūka
lieliski garšos vēl silta, kā arī otrajā dienā, kad krējums būs pilnībā
iesūcies ceptajās daļās. Ilustrācijai pievienotajās fotogrāfijās kūkas
gabaliņi ir griezti tūlīt pēc pagatavošanas. Ja pildījumam izmantots
tikai krējums, ievārījumu var pasniegt kā piedevu.
Jāpiebilst, ka
receptes proporcijas izmantoju parastajai cepamajai formai, kuras
diametrs ir 24 centimetri. Ja izmanto cita lieluma vai formas pannu,
attiecīgi jāpalielina produktu daudzums.
Šo kūku var droši ņemt
līdzi, arī dodoties ciemos, bet tad gan tā vairs nebūs gluži piecminūtes
darinājums, jo būs rūpīgāk jāpiestrādā pie garnējuma un sānu malas
apstrādes.
Šim nolūkam var izgatavot Šarlotes krēmu. Sastāvdaļas: 1 paciņa sviesta, 2 olas, 4 ēdamkarotes pūdercukura, 100 ml piena, vaniļa, konjaks. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Pagatavošana: olas sakuļ ar pūdercukuru un vaniļu. Pievieno pienu, samaisa. Masu katliņā, visu laiku maisot, karsē uz lēnas uguns vai ūdens peldē, līdz tā kļūst bieza. Uzmanību! Nedrīkst vārīt! Atdzesē.
Sviestu
sakuļ, līdz tas pārvēršas baltā, gaisīgā masā. Turpinot kult, pamazām
pievieno olu un piena maisījumu. Pašās beigās pievieno nedaudz konjaka.
Krēmu var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī. Izmantot vajadzētu trīs dienu laikā.
Lai izdodas un, galvenais, labi garšo!
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"