Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kuru augu ziedus droši drīkst lietot uzturā?

Liene Andersone-Kolosova

2018. gada 18. septembris 11:12

65
Kuru augu ziedus droši drīkst lietot uzturā?

Izrādās, puķes ir ne tikai lielisks dekors, lai noformētu galdus un ēdieniem piešķirtu vizuāli skaistu un kārdinošu izskatu. Tos var arī lietot uzturā. Vienīgie ēdamie ziedi nav tikai klasiski iedomātās pienenes un krešu ziedi, var noprovēt un savā ēdienkartē ieviest jaunas sajūtas un garšas ar vēl daudziem krāsainiem ziediem.
Pirmo reizi ziedu pievienošana ēdieniem esot minēta jau 140. gadā pirms mūsu ēras. Romiešu un indiešu virtuvēs ir izmantotas rozes un vijolītes, gurķu mētras ziediņi. Spāņu un itāļu virtuve jau gadsimtiem tiek papildināta ar kabaču ziediem, savukārt pienenes kā ēdamie ziedi esot minēti jau Bībelē. Ziedi virtuvē un uzturā popularitāti straujāk ieguvuši karalienes Viktorijas laikā – no 19. gadsimta vidus līdz tā nogalei. Mūsdienās ir grāmatas par ziedu valodu, kur skaidrota katra auga nozīme. Viktorijas laikā ar ziediem sūtīja vēstules, ziedus lika arī uz šķīvjiem, īpaši populāri bija pievienot ēdamos ziedus salātiem. 15. gadsimta pavārgrāmatā ir izveidots saraksts ar ēdamajiem ziediem – vijolītēm, kliņģerītēm, rozēm un citām puķēm, kuras varot pievienot ēdieniem, lai tie skaistāki. Savukārt 17. gadsimta pavārgrāmatā aprakstīta recepte, kā iecukurot dabiskus ziedus, kas bijis īpašs gardums. Zinām, cik grūti iztīrīt pieneņu un kliņģerīšu ziedu traipus no apģērba. Savulaik tie izmantoti kā spēcīga pārtikas krāsviela.
Vairāk nekā divus tūkstošus gadu cilvēce lietojusi kaperus, safrānu, kas iegūts no krokusu dzimtas augiem, krustnagliņas. Arī brokoļi un puķkāposti ir ziedi, precīzāk, pumpuri jeb neatvērušies ziedi.
Ļoti daudzus ēdamos ziedus var iegūt pļavās, taču svarīgi, lai tie plūkti tīrā vidē, kur apkārtnē netiek izmantota ķīmija.
Ēdamās puķes ir rozes, kas garšo līdzīgi āboliem un zemenēm, tās var pievienot salātiem, iecukurot. Kresēm ir piparota garša, tās labi garšos salātos. Krizantēmas Ķīnā pievieno kūkām, zupām, sautējumiem. Begonijām un balzamīnēm var ēst ziedlapiņas, vijolītes labi izskatīsies kā dekori uz kūkas vai iesaldētas ledū, arī krāsainās un košās atraitnītes labi izskatīsies. Pieneņu ziedus varot marinēt kā gurķus, no tiem gatavo arī medu jeb biezu sīrupu. Māllēpes skaisti izskatīsies un garšos salātos un kūkās. Zaķkāpostus var vienkārši plūkt un ēst. Balto nātru ziediņiem ir garšīgs nektārs, lieliski garšos kopā ar augļiem, tāpat arī gaiļpieši.
Uzturā var lietot arī jebkuru garš­augu ziediņus – tiem būs maigāka garša nekā pašiem garšaugiem. Kabaču un ķirbju ziedi ir vieni no populārākajiem, īpaši spāņu un itāļu virtuvē, kur tos pievieno gan zupām, gan gatavo citādi. Ēst var arī zirņu, rukolas, sinepju un redīsu ziedus.
Ziedus var likt gan dažādos aukstos, gan karstos ēdienos, tie var būt kā uzkodas, tos var likt sviestmaizēs, burgeros, karstmaizēs. Tos pievienojot ēdieniem, nevajag pārspīlēt ar garšvielām – tās vajag pavisam maz. Tāpat jāpārliecinās, vai ziedi vispār ir ēdami, jo ir puķes, kas skaisti izskatās, bet nav ēdamas, piemēram, tulpes un narcises. Ēšanai ziedus nevajadzētu pirkt puķu veikalos, jo tajos ziedi apstrādāti ar ķīmiskām vielām. Ja ir alerģija pret kādu no ziediem vai astma, tad tos noteikti nevajag lietot.