Ķiploks kā našķis ziemā
Kad pirmo reizi manā īpašumā nonāca divi lieli spaiņi ar tikko
novāktiem ķiplokiem, domāju, kā lai uzglabā un kā vispār to visu ir
iespējams izlietot. Tagad es saku – var un pat pietrūkst ķiploku, jau
pavasarim iesākoties.
Galvenais mērķis ķiploku sagatavošanas procesā
man bija – lai tie ir kā našķis visas ziemas garumā, ērti lietojami un
tiek patērēti pēc iespējas vairāk.
Šobrīd es ar lielāko prieku pieņemu jebkuru ķiploku daudzumu, jo šis vērtīgais vitamīnu avots ir mūsu ģimenes našķis.
Kā visātrāk un efektīvāk ķiplokus notīrīt?
Vissarežģītākais
visā ķiploku sagatavošanas procesā ir to tīrīšana. Esmu atradusi savu
metodi. Ķiplokus apleju ar siltu ūdeni un atstāju uz 30 minūtēm. Pēc
ķiploku peldes siltā ūdenī miziņas viegli tīrās nost. Kad ķiploki ir
notīrīti, sadalu tos divās daļās – vienu pusi, lai marinētu, bet otru,
lai saldētu.
Ķiploku marinēšana
Vajadzēs nomizotus ķiplokus.
Ja kāds vēlas pikantākus ķiplociņus, burciņā var pievienot piparu vai
lauru lapu - pēc katra paša garšas vēlmēm. Marinādei vajadzēs: litru
ūdens, 2 ēdamkarotes rupjā sāls (bez kaudzes), 2 ēdamkarotes cukura
(bez kaudzes), 8 ēdamkarotes (120 ml) 9 % etiķa (pievieno tikai, kad
ūdens ir uzvārījies).
Ķiploku marinēšana ir elementāra, pat
vienkāršāka par gurķu marinēšanu. Kad ķiploki ir notīrīti un nomazgāti,
tos pilda sterilās burkās. Burkas izmēru parasti izvēlos nelielu, lai
pietiktu vienai našķošanās reizei. Burku nepiepildu līdz augšai, bet gan
atstāju nedaudz vietas, lai marināde varētu visu kārtīgi nosegt.
Kad ķiploki sapildīti burkās, tos pārlej ar karstu marinādi. Pēc tam burkas pasterizē 85–90 grādu temperatūrā kādas 10–15 minūtes atkarībā no burciņas lieluma. Pēc tam burkas aizvāko ar jauniem metāla skrūvējamajiem vāciņiem. Kad burkas ir atdzisušas, tās uzglabā vēsā vietā.
Ziemā marinētus ķiplokus var ēst tieši tāpat kā jebkuru
marinētu produktu, tiem nav raksturīgā ķiploku asuma, bet savu
kraukšķīgumu un aromātu tie saglabā. Šādi sagatavoti ķiploki ir
iecienīti ne tikai mūsu ģimenē, bet pat mūsu draugu lokā.
Uzglabāšana saldētavā
Vispirms
ķiplokus notīra un nosusina, pēc tam tos samaļ un pilda mazos
trauciņos, uzpilinot dažus pilienus olīveļļas, tad aizvāko un liek
saldētavā.
Ķiploku masu pildu mazos trauciņos, lai pēc tam ir viegli izmantot un uzglabāt. Izņemot no saldētavas, to uzglabā ledusskapī. Jāizlieto divu mēnešu laikā.
Šādi sagatavotus ķiplokus es izmantoju
veselības profilaksei un jebkuru ēdienu pagatavošanā, tie ir ļoti ērti
un ātri izmantojami. Ziemā ik vakaru uz rupjmaizītes ar sviestu uzklāju
šos samaltos ķiplokus. Ēdot šādu ķiplokmaizīti, atmiņā nāk bērnība, kad
vecāki gatavoja šo veselīgo našķi mums – bērniem. Un kas var būt
veselīgāks un gardāks par šo maizīti!
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"