Dzirkstele.lv ARHĪVS

Maizes cepšanas tradīcijas Druvienā turpinās

Maizes cepšanas tradīcijas Druvienā turpinās

Septembris Druvienas Latviskās dzīvesziņas centrā aizritējis aktīvā darbībā: centra atklāšanas pasākums, Tēva diena, skolēnu ekskursijas akcijas “Skolas soma” ietvaros, Muižas ķēķis Miķeļdienas andeles laikā, tikšanās ar uzņēmuma “Kārumu fabrika” valdes locekli par darba iespējām šajā uzņēmumā.

Kā viens no jaukākajiem pasākumiem izvērtās maizes cepšanas apmācības kopā ar Druviena saimnieci Inesi Zvejnieci. Saldskābmaizes recepti Inese mantojusi no savas mammas un maizīti  mājās cep katru nedēļas nogali. Maizi ar bērnības garšu novērtējuši daudzi druvēnieši un Druvienas ciemiņi.

Jau iepriekš tikām organizējuši maizes cepšanas nodarbības pieaugušo neformālās mūžizglītības projekta ietvaros. Atsaucība bija liela, tāpēc pirmās apmācības amatu prasmēs jaunajā centrā organizējām tieši maizes cepšanā. Saldskābmaizes cepšanas process pēc šīs receptes notiek divas dienas.

Ļoti priecājamies, ka interese par apmācībām bija ne tikai no mūsu novada cilvēkiem: Druvienas, Lizuma, Tirzas, Rankas, Gulbenes. Ceļu uz Druvienu bija mērojuši dalībnieki no Jaunpiebalgas, Ērgļiem, Launkalnes, Salacgrīvas, Liepas un pat Rīgas. Kopā 13 dalībnieki praktiski darbojās centra virtuvē, lai pēc tam savās mājās, savā ģimenē ieviestu latviešiem tik raksturīgo tradīciju, kas nes svētību, stiprina māju sajūtu un ļauj celt ģimenes galdā svaigu, pašu rokām radītu produktu.

Liela pievienotā vērtība šīm mācībām bija zemnieku saimniecības “Krūmiņi” saimnieku piedalīšanās. Viņiem Priekuļu novada Liepas pagastā ir sava Maizes māja. Lai gūtu jaunu pieredzi, iepazītu mūsu puses maizes cepšanas tradīcijas, Aina un Mārtiņš Tarasovi bija ļoti ieinteresēti un aktīvi līdzdarbojās visā procesā. Viņu padomi, ieteikumi, zināšanas par maizes vēsturi un latviskajām tradīcijām bagātināja mūsu kopā būšanu.

Paldies Inesei Zvejniecei par dalīšanos savā amata prasmē!