Rudens receptes ar vīnu un rumu
Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā
nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu. Iestājoties rudenim, veikalos piedāvā sātīgas, radošas un gardas
receptes, kuru sastāvā ir alkoholiskie dzērieni.
GAILEŅU RIZOTO AR BALTVĪNU
Sastāvdaļas (4 personām)
1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņas
2 ēdamk. olīveļļas
25 g sviesta
200 g rizoto rīsu (arborio vai carnaroli)
300 ml sausā baltvīna (Chardonnay, Sauvignon vai cita)
1 l sēņu vai vistas buljona
50 g kaltētu gaileņu
70 ml saldā krējuma
75 g smalki sarīvēta Parmas siera
1 rozmarīna zariņš (lapiņas) un rozmarīns rotāšanai
Sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
1. Gailenes aplej ar 500 ml verdoša ūdens un atstāj uz 30–60 min uzbriest.
2. Katlā uzvāra buljonu un atstāj vārīties uz lēnas uguns. Pannā ielej
eļļu, izkausē sviestu un apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus,
līdz tie kļūst caurspīdīgi.
3. Pievieno rīsus, smalki sakapātas rozmarīna lapiņas un apmaisot cep
aptuveni vienu minūti, lai rīsi sajaucas ar sviestu. Pielej vīnu un
maisot cep, līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis, bet palikusi burvīgā
smarža. Pievieno gailenes un visu samaisa.
4. Pielej pavārnīcu buljona un atkal maisa rizoto, līdz rīsi uzsūkuši
gandrīz visu šķidrumu. Atkārto šo procesu, līdz viss buljons izlietots
(tas aizņems aptuveni 12–15 min).
5. Pievieno saldo krējumu un 50 g siera, sāli, piparus, visu samaisa un
uzreiz pasniedz, rotātu ar atlikušo sieru un rozmarīna zariņiem.
ŠOKOLĀDES KĒKSS AR RUMU UN SĀĻO BURBONA KARAMELI
Sastāvdaļas (4 personām)
Šokolādes kēksam
220 g sviesta
120 g tumšās šokolādes
400 g cukura
4 olas
150 ml ruma vai viskija
90 g kakao pulvera
120 g miltu
½ tējk. sāls
½ tējk. cepamā pulvera
Burbona karamelei
150 g cukura
50 g sviesta
⅔ tējk. sāls
50 ml burbona
60 ml saldā krējuma
Pagatavošana
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ietauko 20 × 20 cm lielu cepšanas veidni.
2. Šokolādes kēksam lielā, karstumizturīgā traukā ūdens peldē izkausē
sviestu kopā ar šokolādi. Noņem no plīts, iemaisa cukuru. Pa vienai
pievieno olas, kārtīgi samaisa. Citā traukā samaisa miltus, cepamo
pulveri, kakao pulveri un sāli, pievieno mitrajai masai un kārtīgi
samaisa. Pievieno 100 ml ruma un samaisa. Šokolādes kēksa mīklu pārlej
cepšanas veidnē un cep ~30 min, līdz garoziņa ir kraukšķīga, bet iekšā
kēkss ir pusmīksts. Izņem no cepeškrāsns un ar virtuves otu apziež
šokolādes kēksa virsmu ar atlikušajiem 50 ml ruma, atdzesē un sagriež
nelielos gabalos.
3. Gatavo karameli — katliņā ar biezu dibenu izkausē cukuru, līdz tas
kļūst dzintara krāsā. Pievieno sviestu un ātri, aktīvi visu samaisa,
līdz masa ir viendabīga. Pielej saldo krējumu (uzmanīgi, tā kā karamele
ir ļoti karsta, saldais krējums uzreiz iztvaikos un aktīvi burbuļos) un
pieber jūras sāli. Pielej burbonu, samaisa, līdz alkohols nedaudz
iztvaiko, un atdzesē.
4. Pasniedz šokolādes kēksu kopā ar sāļo karameli.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"