Gaidīja melones, izauga kavbūži

Ainai Krilovai mazmeita no Anglijas atvedusi sēklas. Uz sēklu paciņas nebija rakstīts latviešu valodā, kas tās ir. Tās seniore iesējusi ar domu, ka varbūt izaugs melones.
Uz viena auga – vairāk nekā desmit
“Maijā iesēju sēklas, un tās sadīga kā spradži. Izdīga visas,” smaidot stāsta seniore. Viņa ved “Dzirksteli” uz dārzu un rāda, ka uz viena auga izauguši vairāk nekā desmit lieli zaļi bumbuļi. Laikam patikusi karstā vasara, arī ar ūdeni viņa stādu lutinājusi. A.Krilovas kaimiņiene, meklējot informāciju par šo ogu, secina, ka tas nav ne arbūzs, ne melone, bet gan kavbūzis. Seniore atzīst, ka par tādu dzird pirmo reizi. “Pat nezinu, kā tas ir ēdams un vai vispār ir ēdams. Kur likšu tik daudz, cik izaudzis? Izdalīšu, lai visi nogaršo. Bet kā to pagatavot?” interesējas seniore.
Kavbūzis turpat pie mājas tiek arī pārgriezts, lai paskatītos, kāds tas iekšpusē, un pirmo reizi arī nogaršotu. Dažiem liekas, ka tas garšo pēc ķirbja, citiem atgādina gurķi un kabaci.
Dārzā – nevienas nezāles
Šogad laba ir ne tikai kavbūžu raža, bet arī tomātu un kāpostu raža. Savukārt rudens aveņu krūmi vēl pilni ar tumši sarkanajām ogām. “Katru gadu rudens avenēm ir laba raža un galvenais, ka ogas ir tīras. Agrāk tādas rudens avenes nezināja. Pašai man tās aug trīs gadus,” stāsta A.Krilova un aicina “Dzirksteli” arī pamieloties.
Viņas dārzā vienmēr vieta ir arī puķēm. Vēl tagad priecē krāsainās mārtiņrozes, asteres un saulespuķes, kuru sēklas arī atvedusi mazmeita no Anglijas.
Lai gan A.Krilovai jau ir krietni pāri astoņdesmit, vasarā seniores dārzā nevar atrast nevienu nezāli. Viss ir tīrs un sakopts. “Spēka man pietiek,” viņa saka. Visu savu dzīvi ir nodzīvojusi Kalnienā. Strādājusi vairāk pie lopiem lielā fermā, kur bijis vairāk nekā 200 buļļu. Lūkojoties uz labestīgo sirmo kundzi, nekas neliecina par to un nevar pat iedomāties, ka savulaik viņa vadījusi arī traktoru. “Darba gados biju ekskursijā Karpatos, braucām ar tūristu autobusu, arī Bulgārijā biju. Toreiz pie mums veikalos bija bēdīgi, bet Bulgārijā - veikali pilni. Ja tagad saka, ka Bulgārija ir viena no nabadzīgākajām valstīm, es brīnos. Bet, kad no Bulgārijas braucām mājās, es teicu, ka nekur nav tik labi kā mājās,” viedos vārdus saka seniore.
Kavbūzis. Ķirbja un arbūza krustojums ar arbūzam raksturīgu mizas krāsojumu un baltu mīkstumu. Piemīt arbūza dziednieciskā spēja attīrīt organismu. Augļi jāapēd jau oktobrī, novembrī, pats vēlākais līdz Ziemassvētkiem, jo vēlāk mīkstums kļūst rūgts. Vislabāk kavbūzi lietot svaigu vai spiest sulu, var cept. Ražu novāc septembrī, oktobrī. Uzglabājas 2 līdz 3 mēnešus. Aprīlī sēj dēstu kastītēs, izstāda pēc salnām dārzā 100 līdz 150 cm attālumā saulainā vietā trūdvielām bagātā augsnē.
Avots: www.darzalaiks.lv
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"