Dzirkstele.lv ARHĪVS

Eiropas Parlaments pieņem ES budžetu

Eiropas Parlaments pieņem ES budžetu

24. oktobrī Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja savu nostāju par nākamā gada ES budžetu. To veido €166 miljardi saistībās un €149 miljardi maksājumos. 2019. gada budžetā ir iekļauti arī EP deputātes I. Vaideres (ETP politiskā grupa) izstrādātie pilotprojekti.


EP Budžeta komitejas locekle Inese Vaidere skaidro: “Tikko ar kolēģiem atbalstījām Eiropas Parlamenta pozīciju par nākamā gada budžetu. Esmu ļoti gandarīta, ka visas astoņas politiskās frakcijas spēja vienoties un rast kopsaucēju savām atšķirīgajām partiju vadlīnijām un nacionālajām interesēm.”


Deputāte uzsver: “Šis ir ambiciozs budžets, kurā esam padomājuši par ikvienu. Kopumā ir paredzēti teju 80 miljardi ES ekonomikas izaugsmes atbalstīšanai, tas ir tuvu 10 Latvijas budžetiem. Savukārt, Eiropas Komisija ir piedāvājusi “Erasmus+” finansējumu palielināt par 10% salīdzinājumā ar 2018.gadu. Eiropas Parlamentā mēs apzināmies šīs programmas nozīmi un drosmīgi pieprasām vēl €360 milj. palielinājumu. Infrastruktūras atbalstīšana Eiropas līmenī ir būtiska Latvijas interesēm. Mēs piedāvājam €40 milj. palielinājumu Eiropas Savienošanas instrumentam transporta jomā. Tieši reģionālie infrastruktūras projekti, kā, piemēram, Rail Baltic, ir budžeta izlietojums ar Eiropas pievienoto vērtību. Mums vienlīdz svarīgi ir arī tas, ka finansējums lauksaimniecībai saglabāsies stabils gandrīz €60 miljardu apmērā.“


Inese Vaidere ir gandarīta par atbalstu saviem izstrādātajiem pilotprojektiem, kurus šogad ir virzījusi atkārtoti. “Pirmkārt, ir izdevies trīskāršot finansējumu cīņai ar dezinformāciju. Eiropas Ārējās darbības dienesta Stratcom Plus tiks piešķirti €1,5 miljoni tā kapacitātes stiprināšanai. Pēc Baltijas deputātu neatlaidīga darba viltus ziņu novēršana beidzot ir izvirzīta kā viena no galvenajām prioritātēm visas Savienības ārpolitikā. Dalībvalstis vairs nenoliedz, ka pastāv reāls drauds Eiropas drošībai no Krievijas veiktajām manipulācijām. Otrkārt, kopā ar kolēģiem ir izdevies panākt papildus finansējumu €715 tūkstošu apmērā, lai nodrošinātu līdzvērtīgu produktu kvalitāti visā Eiropā. Mēs plānojam paplašināt pētījumu darbības jomu un nākamgad testēt arī nepārtikas produktus, piemēram, mazgāšanas līdzekļus, kosmētiku, tualetes piederumus un produktus zīdaiņiem. Ar šiem pētījumiem varēsim pārliecināt ne tikai Komisiju, bet arī skeptiskās Rietumu dalībvalstis,“ skaidro deputāte.


Šis ir pēdējais ES budžets, kuru pieņem EP un Eiropas Komisija šajā sastāvā pirms vēlēšanām nākamā gada maijā, kā arī vēl nav panākta vienošanās ar Lielbritāniju, kuras izstāšanas termiņš ir 2019. gada marts. Inese Vaidere norāda: “Nākamgad iespējams kļūsim par vienu dalībvalsti mazāk. Tomēr vēl līdz 2020. gadam Lielbritānijai ir jāpilda savas apņemšanās un jāturpina iemaksas kopējā budžetā. Latvijas ekonomikas izaugsmei un savas konkurences attīstīšanai ir ļoti svarīgs finansējums bez pārrāvumiem, ko 2019. gada Eiropas Savienības budžets plāno nodrošināt.”


Katru gadu Eiropas Komisija iesniedz ES budžeta projektu. Pamatojoties uz to, Eiropas Parlaments un Padome pieņem savu nostāju, attiecīgi atšķirības starp abu institūciju pozīcijām risina samierināšanas procedūras ietvaros. Visas trīs institūcijas tiks pārstāvētas 16. novembra sanāksmē Briselē, kad tiek plānots pieņemt galīgo ES 2019. gada budžetu.