Dzirkstele.lv ARHĪVS

Smaržīga ābolmaize ar auzu pārslu drupatām. Māmiņas un pavāres Daigas Jurģes recepte

Sandra Pētersone

2018. gada 29. oktobris 19:45

4467
Smaržīga ābolmaize ar auzu pārslu drupatām. Māmiņas un pavāres Daigas Jurģes recepte

“Neesam izšķērdīgi, apēdam visu,” savas ģimenes virtuves pieredzē dalās divu bērnu māmiņa Daiga Jurģe, kura ikdienā strādā par pavāri bērnudārzā.


Daiga iesaka, kā ar āboliem salikt kopā, piemēram, olas, kad iepakojumā to vēl daudz, derīguma termiņš jau klauvē pie durvīm, bet ceptas un vārītas olas un omletes ir apnikušas. Tāpat ar āboliem iespējams sakombinēt auzu pārslas, kad putrās tās vairs negribas ēst, bet iepakojums vēl nav iztukšots.


Ja mājās aizķērušās auzu pārslas, tad sanāks citāda ābolkūka, līdzīga cepumiem. 


Sastāvdaļas
Vajag 200 gramu auzu pārslu, 200 gramu mīksta sviesta, 200 gramu miltu, tējkaroti cepamā pulvera, 200 gramu cukura un nedaudz vaniļas cukura. 


PagatavošanaVisas sastāvdaļas sastrādā mīklā. Mīklu saveļ pikā un pēc tam sadrupina uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs. 


Plāti ar mīklu liek karstā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes. Tad izņem, pārliek pāri nomizotus, šķēlītēs sagrieztus ābolus. 


Sakuļ skābu krējumu (apmēram glāzi) ar vienu olu vai diviem olu dzeltenumiem un divām ēdamkarotēm cukura, pārlej āboliem, pārkaisa kanēli un turpina cept vēl kādas 10 minūtes, līdz kūka gatava.


Ābolus var salikt kopā ar biezpienu, ja arī tas aizstāvējies ledusskapī, vēl nav saskābis, ierastajā veidā jau apnicis, bet jaunas idejas nenāk prātā. Tad var cept cepeškrāsnī ābolus.


Āboliem izgriež serdi. Vidū pilda biezpiena masu (biezpienu, kas sajaukts ar jēlu olu un nedaudz cukura). Ja masu grib krēmīgāku, to sablendē. Ābolus liek karstā cepeškrāsnī un cep. Kad āboli gatavi, tiem var pārkaisīt pūdercukuru.


Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu