100 gados Latvijas virtuvē ienāk simtiem jaunu produktu, garšvielu un recepšu

100
gados ne tikai mainījusies Latvija, bet arī valstī pieejamie
produkti, receptes, ēšanas kultūra. Pēc AS Santa Maria vērojumiem
aizvadītajos gados pēc Latvijas neatkarības atgūšanas šis
process noticis īpaši strauji, ko veicināja brīvā ekonomika,
jaunās iespējas ceļot, gūt studiju, darba pieredzi ārzemēs,
turienes ģimenēs un restorānos, kā arī pie mums dzīvot un
gatavot visdažādāko pasaules valstu pārstāvjiem.
“Svinot Latvijas simtgadi, tiek
rīkotas gan dažādas svinīgas pusdienas pasākumos, gan klāti
galdi šaurākā ģimenes lokā. Ja palūkojamies, kas tiek likts uz
galda, tad daudzu produktu Latvijā nebija ne tikai pirms 100 gadiem,
bet vēl pat pirms dažiem gadiem. Brīvā ekonomika Latvijā
veicinājusi, ka salīdzinoši īsā laikā vietējie patērētāji
strauji ir bagātinājuši savu ēdienkarti ar dažādiem dārzeņiem,
augļiem, garšvielām, kurus pazīst visā pasaulē.
Jā vēl pirms
30 gadiem garšvielas bija deficīts, katrā Latvijas virtuvē ēdienu
pamatā bagātināja ar sāli, viena veida pipariem un lauru lapām,
tad šodien ir pieejamas desmitiem dažādas garšvielas –
baziliks, karijs, rozmarīns, timiāns, safrāns u.c.
Garšvielu un citu jaunu produktu pieejamības dēļ īpaši populāra kļuvusi Vidusjūras virtuve, tāpat savu vietu atradusi Āzijas, Indijas, Meksikas un Dienvidamerikas virtuve. Izejvielas ir plaši pieejamas, receptes vairs nepārraksta ar roku, atstājot nākamajai paaudzei, bet gan meklē internetā,” izmaiņas Latvijas virtuvē komentē AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Internetā ēst gatavotāji šogad
visvairāk meklē, kā pagatavot “Cēzara salātus ar grilētu
vistu un parmezānu”, liecina AS Santa Maria mājaslapas pārskats.
Salīdzinājumam Inga Auziņa atgādina, ka
šos pasaulē tik populāros salātus Latvija iepazina salīdzinoši
nesen, jo nebija pieejami romiešu salāti, parmezāna siers,
kokteiļtomāti, baltvīna etiķis, attiecīgās garšvielas.
Tāpat
meklējumos internetā pieprasīta ir Tom Kha zupa, kas iecienīta
Āzijas reģionā, un arī tās pagatavošanai nepieciešami agrāk
nepieejamie produkti.
Ne mazāk populārs ir Meksikas virtuvei
raksturīgais un ātri pagatavojamais Tako ar malto gaļu.
“Dienas
ritms ir straujš un redzam, ka saimnieces vēlas gatavot ātri,
garšīgi un reizē meklē jaunas receptes, lai dažādotu ikdienas
maltīti. Cik dažādi esam mēs, tā atšķiras arī vajadzības ēst
gatavošanā, bet iespējas šajā jomā Latvijā kļuvušas tik
plašas, kā nekad agrāk!” pieredzē dalās AS Santa Maria
mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Cēzara salāti ar grilētu vistu un parmezānu
4 porcijas
Tiešām garšīgi salāti, kas iedvesmojušies no klasiskajiem Cēzara salātiem. Salāti papildināti ar grilētu vistu, parmezānu un brīnišķīgu mērci.
Mērce
1.5 tējk. Santa Maria BBQ garšvielas ar ķiplokiem un garšaugiem
2 gab. olas dzeltenums
1.5 ēd.k. dižonas sinepes
1.5 ēd.k. baltvīna etiķis
1 dl olīveļļa
0.5 dl cepamā eļļa
2 gab. anšovi
1.5 dl rīvēts parmezāns
Vistas salāti
1 pac. Santa Maria BBQ Marinade for Chicken
500 g vistas fileja
1 iep. romiešu salāti
0.5 gab. gurķis
250 g kokteiļtomāti
Ielieciet vistas fileju plastmasas maisiņā. Ielejiet marinādi un marinējiet vismaz 1 stundu.
Gatavojiet bārbekjū vistas fileju uz vidējas uguns. Aptuveni 3 minūtes no katras puses.
Samaisiet olu dzeltenumus, Dižonas sinepes un baltvīna etiķi mērcē. Izmantojiet virtuves kombainu vai rokas blenderi. Uzmanīgi samaisiet olīveļļu un cepamo eļļu. Pievienojiet anšovus, bārbekjū garšvielas un parmezāna sieru.
Sagrieziet uz pusēm kokteiļtomātus un sagrieziet stienīšos gurķi. Samaisiet salātus, gurķi un tomātus ar mērci un pa virsu uzrīvējiet parmezānu.
Pasniedziet salātus ar grilētu vistu.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"