Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sirdslieta ir bites

Inita Savicka

2018. gada 11. decembris 00:00

1699
Sirdslieta ir bites

Anna Kļaviņa no Tirzas ir pārliecinājusies, ka uzturā lietotie pārtikas produkti ir saistīti ar veselību, tāpēc viņa zina, ka uzturā ir vērts lietot tikai bioloģisko pārtiku. Tieši veselības problēmas pusaudžu gados un dažādi dzīves līkloči iemācījuši domāt par veselīgu uzturu. “Lietoju uzturā medu un ēdu pareizi, audzēju visu pati, dzeru pašas lasītas zāļu tējas, pati audzēju garšaugus, zaļumus, un ar veselību viss ir kārtībā,” saka Anna.
Stāstot par savu dzīvesveidu, viņa liek aizdomāties, ko mēs ikdienā ēdam, ko pērkam veikalā, kam dodam priekšroku. “Bērniem vismaz nevajag dot tādus produktus. Esmu ticīga, un Bībelē ir rakstīts, ka cilvēks cilvēku indēs nost. Tā arī ir. Tagad jūras pilnas ar plastmasu. Vai tās zivis, kas dzīvo tādā piesārņotā ūdenī, var ēst?” retoriski vaicā Anna.

Saimnieko bioloģiski
Bioloģiskās pārtikas popularitāte pēdējos gados ir tikai augusi. Arī Anna jau 15.gadu saimnieko bioloģiski, kaut arī prasību esot daudz un tās ir stingras, savukārt atbalsts bioloģiskajai lauksaimniecībai samazinās. Viņa prāto, ka tas varētu būt iemesls, ka bioloģisko saimniekotāju kļūs mazāk, kaut gan pati domā turpināt šādi saimniekot. “Birokrātija ir ļoti liela. Papīru - jūra! Labi, ka man vīrs ir grāmatvedis. Viņš palīdz. Jaunie negrib laukos. Un to var saprast. Jaunie laukos var uzsākt saimniekot tad, ja vecākiem jau ir iestrādes, bet no nulles – nereāli,” domā Anna.
Pushektāra platībā Anna bioloģiski audzē upenes, tikai diemžēl jau otro gadu tās nav, kur nodot. “Nav iespējams nodot. Nāk iekšā ārzemju produkcija. Viss klājiens šogad ar ogām palika zemē. Man Eiropa maksā par pushektāru 400 eiro - tad lai birst! Ko lai daru, ja nevaru nodot?!” saka Anna, kura audzē ne tikai upenes, bet arī jāņogas, ērkšķogas, plūmes, ābolus. Ogas viņa saldē, jo ievārījumus nevāra. Ziemā svaigās ogas tiek sablenderētas un lietotas uzturā ar medu, jo cukuru Anna vispār nelieto. Pīrāgus viņa cep, izmantojot medu, ķīseli vāra ar medu, arī ķirbjus gatavo ar medu.  

Pie bišu stropiem darbojas viena pati
Annas sirdslieta ir bites. Gadu gaitā viņa ir pārliecinājusies par medus vērtīgajām īpašībām. Jau no 14 gadu vecuma Annu ir saistījušas bites. Tās palīdz viņai uzlabot veselību. “Medu gan ēdu kā lāču māte. Kad aizgāju pensijā, sāku kārtīgi ņemties ar bitēm, līdz
tam man nebija laika. Kopā pie mājas ir 25 bišu saimes. Vairāk saimju skaitu nepalielinu. Pietiek. Nektāraugus  bitēm varu nodrošināt,” stāsta Anna, kura ir guvusi zinības dažādos biškopības kursos un semināros. Pie bišu stropiem viņa darbojas viena pati, iztiek bez palīga, jo vīrs nevar iet pie bitēm, viņam ir alerģija no bišu dzēliena. Tiem, kurus interesē bites, Anna savu padomu neliedz. Kā biškopei viņai šis bija labs gads, tikai bites bijušas ērču pilnas, tāpēc laikus tās vajadzējis apstrādāt.
Annai pašai vislabāk garšo pavasara ziedu medus, jo tas esot visvērtīgākais. Arī visi radi ir apgādāti ar medu. Viņa min arī bišu maizes, kura ir pircēju pieprasīta, vērtīgās īpašības. “Bišu maizei ir jauki jāsmaržo. Tā jālieto līdz pusdienām tukšā dūšā, bet var arī ēšanas laikā un pēc ēšanas. 200 grami - pavasarī un 200 grami - rudenī imunitātei un enerģijai kafijas vietā. Uzlabo garastāvokli. Savukārt, kad ir gripas vīrusi, palīdz propoliss. Jāņem tik mazs kā zirņa graudiņš mutē un jākošļā. Arī pati to lietoju. Propoliss ir dabīgā antibiotika,” saka biškope, kura iemācījusies izgatavot arī vaska sveces, kuras dāvina savējiem svētkos. 

Gatavo arī majonēzi un sinepes
Anna ne tikai pati visu izaudzē, bet arī gatavo majonēzi, sinepes, savukārt gaļu, pienu vai krējumu pērk no bioloģiskajām saimniecībām. Pati gatavo garšvielu buķetes. “Man visa pietiek, ir timiāns, puravi, selerijas, koriandrs, kuru atzīstu par vislabāko garšvielu, jo tas der pie visām mērcēm, zupām, pat tējām. Ļoti vērtīgs ir arī lupstājs. Tā lapiņas sakaltē, pustējkaroti pieliek pie zupas, un tas dod tādu garšu! Nekādus citus garšas uzlabotājus nevajag. Tas spēj nodrošināt visu garšu buķeti. Nekādu “Vegetu” nevajag, un es arī to nelietoju. Ja cepu pīrādziņus, tad pērku bioloģiskos miltus. Uzturā daudz lietoju augļus un dārzeņus. Audzēju arī piecu šķirņu pupas, kuras esam iecienījuši paši un pircēji. Īpaši uz Ziemassvētkiem tām ir pieprasījums. Pie pupu audzēšanas man ļoti palīdz vīrs. Savām vajadzībām tiek audzētas vistas un ir olas. Pati lasu zāļu tējas. Pagalmā pat aug gaiļbiksītes. Pietiek plūmju un ābolu, bet šis tikai bija tārpu gads. Viss ir  bioloģiskais. Un veselība mums turas. Man ir tik daudz gadu, bet varu skriet,” saka Anna.


Annas atziņas

◆ Esmu ticīga, un Bībelē ir rakstīts, ka cilvēks cilvēku indēs nost. Tā arī ir.
◆ Jaunie laukos var uzsākt saimniekot tad, ja vecākiem jau ir iestrādes, bet no nulles – nereāli.
◆ Pavasara ziedu medus ir visvērtīgākais.
◆ Bišu maizei ir jauki jāsmaržo. Tā jālieto līdz pusdienām tukšā dūša, bet var arī ēšanas laikā un pēc ēšanas.
◆ Propoliss ir dabīgā antibiotika.
◆ Koriandrs – vislabākā garšviela, jo der pie visām mērcēm, zupām, pat tējām.
◆ Lupstājs spēj nodrošināt visu garšu buķeti.