Dzirkstele.lv ARHĪVS

Garšīgi un skaisti!

Pārsla Konrāde

2018. gada 14. decembris 00:00

6822
Garšīgi un skaisti!

Dacei Loginai no Stradu pagasta ir garšīgs un skaists vaļasprieks – viņa cep tortes.
“Tortes cepu jau divus gadus - kopš piedzima jaunākā meitiņa. Laikam no bezdarbības sāku un patika. Pirmā bija kafijas kūka. Pārāk daudz neesmu izcepusi, bet neesmu skaitījusi. Garnēju ar olbaltuma krēmu, izmantojot speciālus uzgaļus. Pats grūtākais jau ir garnēšana,” saka Dace.
Biskvīts ir parasts – vaniļas vai brūnais ar kakao. Starp kārtām Dace liek karameļu krēmu (iebiezinātais vārītais piens, saldais krējums un želatīns) vai plombīra krēmu (maskarpone ar saldo krējumu). Ievārījumu viņa liek tikai dažreiz, jo pašai negaršo. Torti dekorē ar olbaltuma krēmu (olas baltumus puto, pakāpeniski iemaisot karstu cukura sīrupu, kam pievienots nedaudz citronskābes). Krēma rozes taisa ar uzgali. “Tas arī atkarīgs no tā, kā kuram roka piešauta. Skatījos internetā un taisīju. Viss apgūts pašmācības ceļā,” stāsta Dace un piebilst, ka vispār viņai patīk gatavot. “Bērnībā mamma cepa lauku tortes ar sviesta krēmu, bet man tādas nepatīk. Biezpiena man arī nepatīk. Idejas ņemu no interneta, bet kaut ko arī pati izdomāju. Tortes cepu uz visādiem svētkiem, uz bērnu jubilejām. Bērniem garšo,” viņa saka.
Dace cep arī tagad iecienītās ciparu un burtu kūkas. “Es cepu no medus biskvīta, bet citi cep no smilšu mīklas. Izgriež pēc šablona. Krēms ir maskarpone ar saldo krējumu un baltā šokolāde. Olas ir no pašu mājām. Ir gotiņa, cūciņas, vistas. Divstāvu torti cepu uz kāzām. Tad ilgāk gāja cepšana - pusvienos naktī beidzu. Tur tas process tāds ilgāks: no sākuma izcep biskvītu, tad viņam jānostāvas, tad gatavo pildījumu, saliek kopā un atkal noliek pastāvēt, tad garnē,” stāsta Dace.   
Viņa izvēlējusies kūkas garnēt ar olbaltuma krēmu. “Kāpēc olbaltuma krēms? Man tā patika, jo sviests man negaršo. Un es negribēju tādu treknu, sviestainu krēmu. Tagad jau daudzi tādus negrib. Vārīto krēmu neesmu mēģinājusi taisīt, bet olbaltuma krēms man ļoti patīk. Un mēģināju, kamēr sanāca un patika. Un citu pat negribu. Ir, kas strādā ar vārīto krēmu, ir kam mastika patīk. Domāju, ka ar mastiku strādāt jābūt pacietībai. Man šķiet, ka es esmu savu atradusi - to, kas man patīk. Olbaltuma krēms arī karstumā nepaliek mīksts un neizplūst. Ievārījumu reizēm lieku, bet ļoti maz. Nezinu, man neprasās. Ievārījumu lieku ciparu kūkā – no savām avenēm izvāru, tas pat nav ievārījums, drīzāk biezenis - kā iebiezināta sula, marmelāde,” stāsta cepēja.
Protams, arī Dacei ir savi knifi. Piemēram, kad vāra sīrupu krēmam, cukuram pieber klāt arī ievārījuma cukuru. Mazākām kūkām viņa liek divas krēma starpkārtas, lielākām - trīs kārtas, lai torte nesanāk sausa.
Dace ir cepusi dažādas tortes. “Lelli aptinu ar pārtikas plēvi, tad apliku vairākas kārtas biskvīta. Apkārt nogarnēju ar krēmu. Grāmatu cepu uz dēla pēdējo zvanu. Burtu tekstu pasūtīju no mastikas. Ciparu kūku esmu rotājusi ar svaigām puķēm. Vispār tortes cepu tad, kad man pašai vajag un kad uznāk iedvesma. Man tas uznāk spontāni. Ieraugu video: o, tādu es varētu! Tagad jau labi var smelties idejas un mācīties internetā. Mēģināju iztaisīt vienu kūku, kur apakšā ir braunijs un visa kūka ir no musa (saldais krējums ar melno šokolādi un želatīnu). Vidū ir banānu kārta ar karameli. Bija garšīga, bet ar to daudz jāņemas: karamele jāvāra, jāaplej banāni, jāliek saldētavā - visa diena pagāja. Bet nu reizēm ir tā vērts!” stāsta kūku cepēja un piebilst, ka nekad jau tā ar pirmo reizi viss nesanāk un ne vienmēr tā recepte sanāk tā, kā parādīts video. Kaut kas jau pašam arī jāpiedomā un roka jāpiešauj.