TOP 7 garšvielas Ziemassvētkos
Populārākās Ziemassvētku sezonas garšvielas ir kanēlis,
vaniļas cukurs, karstvīna un piparkūku garšviela, kardamons,
safrāns un krustnagliņas, liecina AS Santa Maria apkopotā
informācija.
“Ziemassvētku laikā virtuvē smaržo pavisam citādi, un lielāko daļu no smaržām rada tieši garšvielas. Tāpat kā mājās gaidām egļu skuju, sveču un mandarīnu aromātu, tāpat arī svētku gaisotne virtuvē nav iedomājama bez kanēļa, kardamona, vaniļas, krustnagliņu un vairāku citu garšvielu smaržas. To izteiktās smaržas buķete rada spēcīgas asociācijas ar Ziemassvētkiem un dažādajiem gardumiem, kuru tapšanā iesaistās ne tikai saimniece, bet bieži vien arī pārējā ģimene, īpaši bērni. Tradicionālais Ziemassvētku augļu kēkss top jau labu laiku pirms svētkiem, arī piparkūku cepšana daudzās mājās sākas līdz ar pirmo Adventu, aukstajā laikā neiztikt bez kāda aromātiska karstā dzēriena. Turklāt garšvielu burciņas bieži vien tiek izvēlētas nelielām dāvaniņām, lai Ziemassvētku laikā dalītos īpašajā smaržā un garšā,” Ziemassvētku gaidīšanas izjūtās dalās AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Kanēlis
Kanēli iegūst no kanēļkoka mizas. Piemēram, kanēlim no Indonēzijas ir salda, aromātiska garša. Maltu kanēli izmanto kūku un plātsmaižu, smalkmaizīšu, kā arī augļu desertu, kā arī rīsu un mannas putraimu biezputru pagatavošanai. Garšvielu plaši izmanto indiešu virtuves ēdienos. Savukārt kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem Ziemassvētku laika dzērieniem, kompotiem, ievārījumiem. Interesanti, ka kanēļkoka mizu var izmantot vairākkārt. Pēc lietošanas to noskalo un nožāvē. Tās noder arī kā galda, vainagu, dāvanu, apsveikumu dekori, radot smaržu un Ziemassvētku sajūtu.
Vaniļas cukurs
Vaniļas cukuru pievieno
konditorejas izstrādājumiem, desertiem, piena un kakao
dzērieniem. Tā ir ļoti
izplatīta un iecienīta garšviela. Sastāvā ir dabiskā vaniļa,
ko var atpazīt pēc niecīgiem smalkiem, tumšiem graudiņiem.
Vaniļas cukuru plaši izmanto maizes cepšanā un konditorijas
izstrādājumos, arī piena dzērienos un kakao. Vaniļas cukuram
ir piesātināta garša un aromāts, ar to pūdercukura vietā var
pārkaisīt kūkas u.c. konditorijas izstrādājumus. Vaniļas
cukuru var pievienot putukrējumam un biezpienam (piemēram, ar
svaigām ogām), kā arī kompotiem un ķīseļiem.
Karstvīna garšviela
Karstvīna glāze vienmēr ir bijusi un būs Ziemassvētku tradīcija, un karstvīnu viegli var pagatavot arī mājās. Vajadzīgās garšvielas var kombinēt atsevišķi, bet vienkāršāk katlā dzēriena sildīšanas procesā pievienot daudzveidīgo karstvīna garšvielu, kurā ir iekļautas rozīnes, ingvers, pomerances miza, kanēlis, kardamons un krustnagliņas. Turklāt to var pievienot arī ābolu sulai, tā iegūstot lielisku bezalkoholisko dzērienu ar Ziemassvētku garšu. Tas noderēs arī līdzi ņemšanai uz kalnu vai ceļā pēc Ziemassvētku eglītes.
Kardamons
Arī kardamons ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē. Kardamona augam ir smalkas un garas lapas, metru garas ziedkopas, bet sēklas iegūst no kardamona augļiem jeb aromātiskajām pogaļām. Kardamonu pievieno mīklas izstrādājumiem, saldējumam, putukrējumam un karstajiem dzērieniem, piemēram, kafijai. Šī garšviela arī piešķir austrumniecisku garšu gaļas ēdieniem.
Safrāns
Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela. Smalkos safrāna pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām, ko ievāc ar rokām. Lai iegūtu 25 g kaltēta safrāna, jāsavāc 3000 ziedu. Safrāns ēdienam piešķir īpašu garšu un spilgti zeltainu nokrāsu. Safrāna pavedieniem iepriekš pievieno 1 ēdamkaroti karsta šķidruma, pēc tam piemaisa ēdienam tā gatavošanas beigu posmā. Garša pastiprinās, ja pirms pievienošanas ēdienam safrānu norīvē ar cukuru vai sāli. Lieto nacionālajiem ēdieniem Vidusjūras zemēs, Ziemassvētku ēdieniem, zupām, mērcēm, ēdieniem no vistas gaļas, zivij un rīsiem, salātiem ar zivi un vēžveidīgajiem, kūkām, smalkmaizītēm, konservētiem ķirbjiem.
Krustnagliņas
Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka, pirms lietošanas tās jāsasmalcina.
Piparkūku garšviela
Ziemassvētki nav
iedomājami bez piparkūkām. To mīklas gatavošanai var kombinēt
vajadzīgās garšvielas, bet var arī pievienot piparkūku
garšvielu. Tajā ir jau samaltas dažādas garšvielas, un kanēļa,
ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums vienmēr garantē,
ka izdosies ideālas piparkūkas. Uz
1 kg piparkūku mīklas nepieciešams 15 g piparkūku
garšvielas. Tās pievieno atdzisušam sīrupam. Izmanto arī
dažādu desertu un kafijas pagatavošanai.
Baltais karstvīns ar kanēli un kardamonu (porciju skaits – 8)
Sastāvdaļas
200 ml cukurs
200 ml ūdens
1 pudele baltvīns (75 cl)
1 apelsīna miziņa
2 ēd.k. kardamona sēklas
2 gab. Santa Maria Kanēļkoka miza
Iedvesmojiet savus Ziemassvētku ballītes viesus ar vieglu, bet ļoti garšīgu un bagātīgu balto karstvīnu. Pasniedziet ar piparkūku grissini un pikantajām Ziemassvētku mandelēm.
1. Traukā savāriet cukuru ar ūdeni. Ļaujiet atdzist.
2. Pievienojiet vīnu, apelsīna miziņu, karambola šķēles un garšvielas. Karsējiet 5 minūtes.
3. Izkāsiet garšvielas un pasniedziet uzreiz vai ielejiet pudelēs.
Cepumi
ar kanēli un lazdu riekstiem (porciju skaits
– 8)
Brīnišķīgi amerikāņu cepumi ar lazdu riekstiem, asu kanēli un kraukšķīgu tumšo niedru cukuru.
1 tējk. Santa Maria Cepamais pulveris
2 ēd.k. Santa Maria kanēlis, malts
200 g mīkstināts sviests
2 dl granulēts cukurs
1 dl neattīrīts tumšais niedru cukurs
2 gab. olas
150 g lazdu rieksti
200 g baltā šokolāde
3.5 dl kviešu milti
2 dl auzu milti
1 tējk. sāls
Uzkarsējiet krāsni līdz 200 °C.
Samaisiet bļodā sviestu, cukuru, tumšo niedru cukuru un olas.
Atsevišķi samaisiet lazdu riekstus, šokolādi un citas sausās sastāvdaļas. Tad visu samaisiet vienā bļodā.
Uzlieciet mīklu uz plāts ar cepampapīru. Cepiet 10-15 minūtes.
Ļaujiet cepumiem atdzist uz plāts.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"