Dzirkstele.lv ARHĪVS

VIDEO: 24.maltītē Kantes krogā viesojas "Apēst Latviju"

Tamāra Ulase

2019. gada 8. janvāris 07:00

2310
VIDEO: 24.maltītē Kantes krogā viesojas "Apēst Latviju"

Facebook.com "Apēd Latviju" profilā tā veidotāji stāsta, kā radusies ideja šim projektam: "Kamēr citi apskrien Latviju vai apbrauc ar velosipēdu, arī mēs divi draugi Renārs un Toms domājām, kādas ir mūsu stiprākās īpašības un kādu artavu varam dot savai mīļajai zemei - dzimtenei Latvijai 100 gadu jubilejā. Domājām, līdz ēdot sapratām, ka tālu nav jāmeklē un mūsu spēcīgā puse ir tieši ēšana.Tā dzima projekts "Apēst Latviju", kurā līdz Latvijas simtajai dzimšanas dienai ir mērķis apciemot dažādas Latvijas ēstuves, kafejnīcas un restorānus, kopā noēdot 100kg Latvijas tradicionālo ēdiena."

Tika apbraukāti visi četri Latvijas novadi - gan Vidzeme, gan Latgale, gan Kurzeme, gan Zemgale.

"Nebūsim izvēlīgi un nesmadēsim neko no tradicionālā Latvijas ēdiena, nogaršosim gan pelēkos zirņus ar speķi, gan sklandrausi, gan Kurzemes skābputru, gan cūkas šņukuru, gan bukstiņputru un vēl daudz ko citu. Katru porciju nosvērsim, iegūstot tīro ēdienu svaru un kopā pa visām vietām noēdot 100 kg ēdiena. Aptuvenais vienas maltītes plānotais svars ir ap 3kg. Līdz ar to plānojam apmeklēt aptuveni 30 dažādas vietas," facebook.com profilā raksta puiši.

Savā 24.maltītē Renārs un Toms viesojās Gulbenē, Kantes krogā.



Puiši facebook.com Apēst Latviju profilā raksta:

"Jau 11 gadus Kantes krogā ir brīnišķīga iespēja nobaudīt sātīgus latviešu mājas ēdienus skaistā koka ēkā, kurā ir speciāli veidota atmosfēra atpūtai un labsajūtai. Šeit Jūs vienmēr sagaidīs un laipni apkalpos. Ir iespēja uz vietas rīkot dažādus pasākumus un banketus līdz 100 cilvēkiem. Ārpus kroga telpām tiek organizēti arī izbraukuma banketi un ēdināšana. Katru ceturtdienu notiek arī dzīvās mūzikas vakari. Krāšņo maltīti sākām ar uzkodām - Toms baudīja karstos salātus - Jēra podiņu, bet Renārs - aukstos salātus "Toska". Zupu izvēlē Toms deva priekšroku tradicionālai latviešu vērtībai - skābeņu zupai, kamēr Renārs izvēlējās moderno dārzeņu krēmzupu ar ceptu lauku sieru. Pamatēdienā pirmo reizi projekta laikā nogaršojām truša gaļu - truša stilbiņu lečo mērcē. Protams, nesmādējām arī vienu no Kantes kroga iecienītākajiem ēdieniem - karbonādi ķiplokmērces cepurē. Desertā mūs priecēja "matainais" - grilēts banāns karameļu mērcē un ābolu strūdele ar saldējumu. Apetīte aug ēdot un jau otro maltīti pēc kārtas pārsniedzām 4kg robežu, šajā maltītē noēdot 4,086 kg (projekta laikā lkopā ar Kantes kroga maltīti jau kopā bija noēsti 76,33 kg Latvijas)."

Projekta mērķis ir iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar latviešu tradicionālo virtuvi, kā arī parādīt, cik daudz un dažādu mājīgu ēstuvju ir tepat Latvijā, kurās piedāvā vietējo virtuvi un var garšīgi paēst. Tāpat viens no uzdevumiem ir parādīt, ka restorāni ir pieejami ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no maka lieluma un statusa. Lai paēstu ik pa reizei ārpus mājās nav jābūt tikai elites pārstāvjiem vai tūristiem.

Piebilstams, ka 25.maltīte notika 2018.gada 18.novembrī, bet citādāka nekā iepriekšējās maltītes. "Šoreiz mēs neciemojāmies kādā kafejnīcā, restorānā vai krodziņā, bet paši sev veidojām svētku sajūtu, organizējot svinīgo Latvijas simtgades maltīti kopā ar saviem mīļajiem - ģimeni un draugiem. Ar kartīgu komandas darbu, beidzot ēst tikai pustrijos naktī, kopā simtgades maltītē pieveicām 19,49 kg Latvijas ēdiena. (Projekta laikā kopā noēsti 95,82kg Latvijas). Tas tikai nozīmē to, ka projekts nebeidzas un turpinām Latvijas apēšanu arī Jaunajā 2019. gadā!"