Sildošas zupas aukstam laikam
Ārā
iestājusies īsta ziema ar ilgstošu salu un sniegu, tāpēc savos
iepirkumu grozos arvien biežāk ceļam sildošas garšvielas,
karstos dzērienus un sātīgu ēdienu pagatavošanai nepieciešamos
produktus, liecina veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati. Lai šajā
sezonā ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre
un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo
pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI aicina izmēģināt divu
veselīgu sildošo zupu receptes!
Karija zupa ar rīsu nūdelēm un turku zirņiem
Sastāvdaļas
2 ēdamk. rapšu eļļas
1,5 l dārzeņu vai vistas buljona
240 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
2 lieli kubiņos sagriezti burkāni (var ņemt arī citus dārzeņus - cukīni, brokoļus, ķirbjus)
2 ēdamk. karija pastas (var nepievienot)
1 smalki sakapāts sīpols
1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa
250 ml kokosriekstu piena
45 g dabīgā zemesriekstu sviesta
1 tējk. kurkumas
1/4 tējk. čili piparu pulvera
1/2 tējk. sarkanās paprikas pulvera
1/2 tējk. karija pulvera
1/4 tējk. maltā koriandra
sāls pēc garšas
125 g rīsu nūdeļu
sinepju dīgsti vai citi zaļumi rotāšanai
Pagatavošana
Lielā katlā ielejiet rapšu eļļu, apcepiet tajā dārzeņus ar garšvielām – vispirms uz lēnas uguns apbrūniniet sīpolus un ķiplokus, pievienojiet tiem smalkos kubiņos sagrieztus burkānus, pēc brīža iemaisiet dārzeņos karija pastu un maisot sildiet visu apmēram vienu minūti. Pievienojiet masai turku zirņus un garšvielas, turpiniet visu maisot cept vēl aptuveni vienu minūti.
Pievienojiet buljonu un visu vāriet uz lēnas uguns apmēram 10-15 minūtes.
Beigās pievienojiet zemesriekstu sviestu, sāli, kokosriekstu pienu un pakarsējiet vēl kādu minūti.
Pirms pasniegšanas atbilstoši ražotāja norādītajai instrukcijai pagatavojiet rīsu nūdeles
Pasniedziet, rotājot ar zaļumiem.
Tomātu
un lēcu zupa ar timiānu
Sastāvdaļas
300 g melno vai sarkano lēcu
1200 ml vistas vai dārzeņu buljona
400 g kubiņos sagrieztu tomātu savā sulā
3-4 timiāna zariņi
1 smalki sakapāts sīpols
1 burkāns, sagriezts mazos kubiņos
2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
2 ēdamk. olīveļļas
sāls, melnie pipari pēc garšas
½ tējk. malta muskatrieksta
½ tējk. maltā koriandra
Grauzdētā maize pasniegšanai
Pagatavošana
Katliņā uzkarsējiet olīveļļu, apmēram vienu minūti apcepiet tajā sīpolus, burkānus un ķiplokus.
Pielejiet buljonu, uzvāriet.
Lieciet buljonā lēcas, garšvielas un rozmarīna zariņus, vāriet līdz lēcas ir gandrīz gatavas.
Pielieciet klāt tomātus un karsējiet vēl 3-4 min līdz lēcu gatavībai.
Pasniedziet kopā ar grauzdētu maizi.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"