Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ziemā apēdam gandrīz 200 tonnas mandarīnu

Liene Andersone-Kolosova

2019. gada 1. februāris 00:00

4
Ziemā apēdam gandrīz 200 tonnas mandarīnu

Latvijā, kur eksotiskie augļi neaug, ziemas sezonā pircēji, kuri iecienījuši dažādus augļus, izvēlas arī citrusus. Secināts, ka Latvijā iedzīvotāji apēd gandrīz 284 tonnas dažādu citrusaugļu, liecina veikalu tīkla “Elvi” dati.

Triecienierocis pret slimībām
Vispopulārākie ir mandarīni, taču iecienīti esot arī citi citrusi, turklāt vienā reizē pircēji iegādājoties vidēji trīs kilogramus “dienvidnieku”.
Citrusaugļi ir vieni no ziemas un arī Ziemassvētku simboliem. Augļu popularitātes sezonu iesāk mandarīni, kas nogatavojas ātrāk, tāpēc veikalos plaši pieejami jau novembra beigās un decembrī. Savukārt pēc Jaungada popularitātes virsotnē nonāk apelsīni.
Analizējot kopējo pārdoto augļu daudzumu kilogramos, trešo vietu populārāko citrusaugļu topā ieņem pomelo, kas Latvijā nopērkami salīdzinoši nesen. Tie ir lieli, un, pat iegādājoties vienu pomelo, tiek nopirkts apmēram kilograms augļu. Citronus savā iepirkumu grozā pircēji liek trīs reizes biežāk nekā pomelo, turklāt citroni ir vienīgie citrusaugļi, kuru pārdošanas rādītāji visos ziemas mēnešos ir līdzīgi.
Citrusaugļi ir bagātīgs C vitamīna avots, un tos iesaka ēst saaukstēšanās gadījumā, lai organisms saņemtu dabisko vitamīna trieciendevu cīņā ar slimību. Tie veicina arī labāku un ātrāku atlabšanu, jo ir spēcīgi antioksidanti. Citrusaugļos esošās šķiedrvielas palīdz normalizēt holesterīna un glikozes līmeni asinīs. Augļi uzlabo sirds veselību, ādas izskatu. Citrusaugļos ir arī daudz kālija, kas ir nepieciešams muskuļiem, minerālvielu balansam un šķidrumu plūsmas regulēšanai organismā. Galvenais šo augļu trūkums – ne visi cilvēki tos var lietot uzturā, jo daļai ir alerģija, tie arī veicina zobu emaljas bojāšanos. Ja tiek lietoti medikamenti, nedrīkst patērēt greipfrūtus, kas paātrina vielmaiņu, jo tādā gadījumā organisms uzņems vairāk medikamentu, nekā nepieciešams.

Sortimenta daudzveidība
Bez redzētajiem un nogaršotajiem citrusiem ir vēl vairākas šķirnes, kuras vai nu nenoturam par šīs sugas augļiem, vai vienkārši par tiem nezinām, jo Latvijas veikalos tie ir reti. Tāds, piemēram, ir citrusauglis ar nosaukumu ugli, kas iegūts, krustojot greipfrūtu, apelsīnu un klementīnu. Pēc garšas šķiet, ka tas ir citrona un mandarīna hibrīds.
Klementīns savukārt ir mandarīnu un apelsīnu krustojums, pēc izskata vairāk līdzīgs mandarīnam. Bergamote ir citrona un pomeranča krustojums, to izmanto tēju aromatizēšanā, kosmētikā, pārtikā. Garša tai ir skābena.
Vēl jāpiemin tādi citrusaugļi kā amanatsu, ko audzē Japānā. Tas ir līdzīgs greipfrūtam, tikai garenāks. Tiekot uzskatīts, ka tas ir pomelo atvasinājums. Austrālijas pirkstiņlaims tiek dēvēts par citrusu ikriem, tā augļi atgādina daudzkrāsainus gurķus, un no tā gatavo marmelādes.
Interesants auglis ir kokābols jeb ziloņābols, kas nāk no Indijas. Augļu koks var būt deviņus metrus augsts. Augļiem ir cieta miza, iekšiene ir diezgan nepievilcīga, bet garša var būt gan salda, gan skāba.
Pieminēšanas vērts ir arī kumkvats. Tie ir pavisam nelieli auglīši, ko izmanto uzkodu galda bagātināšanā – tiem ir atsvaidzinoša garša. Saldākā ir miza, un auglim ir maz sulas.