Dzirkstele.lv ARHĪVS

Eiropas Parlaments: Krieviju vairs neuzskatīt par stratēģisko partneri

Eiropas Parlaments: Krieviju vairs neuzskatīt par stratēģisko partneri

Otrdien Eiropas Parlaments plenārsēdē apstiprinās Sandras Kalnietes vadībā izstrādāto rezolūciju par Eiropas un Krievijas attiecībām. Rezolūcijā, kura apstiprināta Parlamenta Ārlietu komitejā, deputāti uzsver, ka Krieviju vairs nevar uzskatīt par ES stratēģisko partneri un ka ES jābūt gatavai pieņemt papildu sankcijas, ja Krievijas turpinās pārkāpt starptautiskās tiesības.  

Sandra Kalniete: “Ar šo ziņojumu Eiropas Parlaments pauž skaidru nostāju, ka Eiropai pret Krieviju ir jāīsteno atturēšanas (deterrence) politika, lai novērstu jaunus hibrīduzbrukumus ES un kaimiņvalstu sabiedrībām, ekonomikai un infrastruktūrai. Valsti, kuras specdienesti Eiropas teritorijā nogalina ES pilsoņus, iejaucas demokrātisko valstu vēlēšanās, finansē radikālus politiskos spēkus un citādi cenšas destabilizēt Eiropas Savienību, nevar uzskatīt par stratēģisko partneri, bet gan par stratēģisko pretinieku.”

 

Kalniete debatēs par rezolūcijas projektu EP plenārsēdē pirmdien uzsvēra, ka šā ziņojuma sagatavošana bija sarežģīts process, jo Krievijai ir virkne ekonomisko interešu Eiropā un “nesavtīgi” draugi, kas īsteno pārdomātas lobija kampaņas, lai Krievija tiktu pēc iespējas mazāk kritizēta. Taču Latvijas deputāte uzskata, ka tas laiks ir garām, kad vēl bija cerības, ka ar diplomātisku un pieklājīgu valodu izdosies atrast pagrieziena punktu ES un Krievijas attiecību uzlabošanā. Ir jāskatās patiesībai acīs, ka Krievija ir izvēlējusies pašizolācijas ceļu, bet  attiecībām ar ārpasauli dod priekšroku draudiem, hibrīdkaram un agresijai.


“Kamēr pilnībā nav īstenota Minskas vienošanās un atjaunota Ukrainas teritoriālā vienotība un Krimas jautājums, tikmēr ES nedrīkst atgriezties pie ierastās kārtības,” uzskata deputāte.


Lai arī ziņojums ir kritisks pret Krieviju, rezolūcija aicina uz sadarbību ar Krieviju tādos jautājumos kā klimata pārmaiņu iegrožošana un terorisma apkarošana. Eiropas Savienībai ir jāturpina sniegt atbalsts pilsoniskajai sabiedrībai Krievijā, uzskata deputāti.


Sandra Kalniete (Jaunā Vienotība) ir Eiropas Tautas partijas grupas atbildīgā viceprezidente par ārlietu jautājumiem un darbojas Parlamenta Ārlietu komitejā

 

Rezolūcijas teksts latviešu valodā

http://bit.ly/Kalniete-Krievija-rezolucija