Dzirkstele.lv ARHĪVS

Izvēlies savu nākotni: Eiropas Parlaments ar videoklipu aicina piedalīties vēlēšanās

Izvēlies savu nākotni: Eiropas Parlaments ar videoklipu aicina piedalīties vēlēšanās

Mēnesi pirms 23. - 26. maija Eiropas vēlēšanām Eiropas Parlaments nāk klajā ar videoklipu “Izvēlies savu nākotni”, lai tā mudinātu cilvēkus piedalīties vēlēšanās.

Īsfilma ir aicinājums piedalīties gaidāmajās Eiropas vēlēšanās un paturēt prātā nākamās paaudzes, kuru dzīvi ietekmēs šo vēlēšanu iznākums. Godalgotā autora Frederika Planšona (Frédéric Planchon) režisētais klips attēlo bērna piedzimšanu.


Klipu ierunājusi 11 gadus veca meitene, kura aicina vēlētājus rīkoties atbildīgi: “Katrs no mums var dot savu pienesumu, bet kopā mēs varam panākt īstas pārmaiņas. Izvēlies Eiropu, kādā gribi redzēt mani uzaugam.” Eiropas vēlēšanās notiks visās ES dalībvalstīs no 23. līdz 26. maijam (Latvijā - 25. maijā), un tās ietekmēs ES attīstību nākamajos gados.


Klipā uzsvērto kopības sajūtu apstiprina arī aprīlī veiktas aptaujas rezultāti. 80% Eiropas pilsoņu uzskata, ka ir vairāk lietu, kas eiropiešus vieno, nevis šķir (1. attēls). “Brexit” sarunas kļuvušas par apliecinājumu izstāšanās radītajai neskaidrībai. Vaicāti par pirmo, kas nāk prātā, domājot par ES, vairums eiropiešu (55%) minēja cerību vai paļāvību. Trešdaļa aptaujāto kā pirmās minējuši šaubas (2. attēls).


Debates par “Brexit” arī apliecinājušas, cik ciešas gadu gaitā kļuvušas savstarpējās saites, kas vieno ES valstis, un cik ievērojamus ieguvumus sniedz dalība ES. Saskaņā ar jaunāko (2019. gada februāra) Eirobarometra aptauju vairāk nekā divas trešdaļas eiropiešu (68%) uzskata, ka viņu valsts ir ieguvusi no dalības ES (3. attēls), un 61% ir pārliecināts, ka ES ir laba lieta (4. attēls).


Trešo valstu spiediena dēļ ES valstīm jāturas kopā, lai saglabātu savu ietekmi pasaulē. Saskaņā ar Eirobarometra aptaujas rezultātiem iedzīvotājiem visvairāk rūp ekonomiskais stāvoklis, nodarbinātības izredzes, migrācija, klimata pārmaiņas un cīņa ar terorismu - tas liecina par nepieciešamību pēc vairāk sadarbības (5. attēls).


Eiropas nākotne ir to cilvēku rokās, kuri no 23. līdz 26. maijam piedalīsies Eiropas vēlēšanās. Kaut gan februāra beigās vairāk nekā trešdaļa ES pilsoņu (35%) bija pārliecināti par savu dalību, vēl trešdaļa (32%) vēl nebija pieņēmuši lēmumu balsot. (6. attēls). Neskatoties uz to, ka jauniešu noskaņojums par ES ir vispozitīvākais, tikai 21% jauniešu pauda pārliecību par dalību vēlēšanās, bet 34% vēl jāizlemj par savu dalību (7. attēls).


Klipa demonstrēšana visās dalībvalstīs tiks uzsākta 25. aprīlī. Vēlāk tiks izplatītas arī atšķirīgas TV, kino un radio vajadzībām pielāgotas versijas.