Pieci mīti par rumu
Pietiekoši stiprs, lai gāztu no kājām pieredzējušus jūrniekus un vienlaikus tik aromātisks, lai kļūtu par neatņemamu sastāvdaļu smalkākajās kūkās. Jā, tas ir rums! Dumpiniecisks, aromātisks, spēcīgs un alkohola pasaulē neaizstājams dzēriens, kas neatstāj vienaldzīgu. Tieši tāpēc zemo cenu dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet ir apkopojis svarīgākos faktus, kāds īsti ir rums, un kādi mīti par to valda mūsu sabiedrībā!
1.mīts. Rums ir salds!
Rumu
gatavo no cukurniedrēm, un protams, tas var radīt priekšstatu, ka rumam
jābūt saldam, tomēr šis uzskats ir maldīgs un to viegli atspēko
zinātne! Destilējot cukurniedru melasi, raugs cukuru pārvērš alkoholā un
oglekļa dioksīdā, šajā procesā cukurs zaudē savu saldumu, un iegūtais
dzēriens, izturēts ozolkoka mucās, kļūst par spēcīgu un stipru alkoholu
bez saldām garšas niansēm.
Starp citu, veikalos tiešām var nopirkt arī saldus rumus, bet tie ir produkti, kam saldumu piešķir garšvielu notis, piemēram, kokosrieksts, vai kam ražotāji pirms pildīšanas pudelēs speciāli pievieno cukuru – ja vēlies uzzināt, vai rums ir saldināts, lasi dzēriena etiķeti!
2.mīts. Ir divu veidu rumi – tumšais un gaišais!
Ja
citu alkoholisko dzērienu grupēšana dažādos tipos ir samērā vienkārša,
tad ruma daudzveidība situāciju padara krietni komplicētāku. Tas tādēļ,
ka dažādās valstīs ruma gatavošanas tradīcijas ir atšķirīgas, un šīs
atšķirības ietekmē gan ruma garšas nianses, gan dzērienu izskatu.
Protams, cilvēkam, kas nav alkoholisko dzērienu eksperts, vieglāk
atcerēties uzskatāmi pamanāmu ruma krāsu dažādību – veikalu plauktos
visbiežāk atradīsiet gaišos rumus, zeltainas nokrāsas rumus un tumšus,
piesātināti brūnas krāsas dzērienus – katram no tiem ir sava garšas
specifika, tomēr nav nekādas vispārpieņemtas klasifikācijas, kas
noteiktu, kā un cik ilgi kura veida rums būtu jāgatavo.
Klasiski rums savu krāsu iegūst izturēšanas laikā – jo vairāk izturēts rums, jo tumšākai jābūt tā krāsai, taču krāsas intensitāti nosaka ne tikai laiks, bet arī izturēšanas apstākļi, un arī balto rumu klāstā atradīsiet vecinātus alkoholus, kam specifiskais krāsojums noņemts, dzērienu pirms pildīšanas pudelēs speciāli izfiltrējot. Pērkot rumu, visvairāk jāpaļaujas uz savu gaumi, jo standartizētu dalījumu, kas nosaka garšas un kvalitātes nianses, šim dzērienam neatradīsiet!
3.mīts. Rums jādzer kokteiļos
Protams, rums ir ļoti stiprs alkoholisks dzēriens, alkohola daudzums tajā var sasniegt pat vairāk kā 70%, tieši tāpēc rumu bieži lieto alkoholiskos kokteiļos, un kokteiļos rums tiešām ir lielisks – aromātisks, garšīgs, reibinošs un spēcīgs, taču rumu var un vajag baudīt arī tīrā veidā! Labs, izturēts rums, tāpat kā labs konjaks, ir piemērots lēnai, nesteidzīgai izgaršošanai!
4. mīts. Aromatizētie rumi ir lēti zemas kvalitātes dzērieni
Mīts par aromatizētajiem rumiem kā zemas kvalitātes dzērieniem radies tieši tāpēc, ka agrāk lētus, mazāk izturētus rumus bieži pasniedz dažādos kokteiļos, kur ruma garšas nianses tika papildinātas ar dažādām garšvielām, lai nekvalitatīva dzēriena sīvumu nomāktu kanēļa, krustnagliņu, kokosriekstu vai augļu aromāts, tomēr mūsdienās ruma ražotāji ar dažādām garšvielām papildina arī ļoti labus, izturētus un nobriedušus rumus, lai šo dzērienu padarītu interesantāku un pircējiem pievilcīgāku. Ja vēlies iegādāties labu, aromatizētu rumu, izpēti dzēriena etiķeti un izvēlies pazīstamu zīmolu preces. Pieredzējuši un seni ruma ražotāji neriskēs ar savu reputāciju, aromatizējot un tirgojot zemas kvalitātes alkoholu.
5.mīts. Apzīmējumi “Rum” un “Rhum” nozīmē vienu un to pašu!
Uz
ruma pudelēm vienmēr atradīsiet uzrakstu kādā svešvalodā, taču izrādās,
ka tam, kādā valodā ir uzraksts uz pudeles, ir liela nozīmē. Sākotnēji
var šķist, ka uzrakstu “Rum” pārsvarā var lasīt uz tām pudelēm, kas
ražotas bijušās Anglijas koloniju valstīs, savukārt “Rhum” - franču
koloniju zemēs, un tur ir daļa taisnības, tomēr šis uzraksts apzīmē arī
atšķirīgas ruma gatavošanas tehnoloģijas – “rum” tiek gatavots no
melases, savukārt “rhum” no svaigi iegūtas cukurniedru sulas.
Piemēram, apzīmējums “Rhum Agricole” ir īpaši aizsargāta preču zīme Martinikas salā tapušiem produktiem, ko gatavo no svaigām cukurniedrēm. Šie rumi garšas ziņā ir daudzveidīgāki, svaigāki un tajos jūtamas spēcīgas augu garšas nianses.
Rums ir tik daudzveidīgs, aizraujošs un bezrūpīgs kā saules pielietais reģions Karību jūrā, kur tas radies, tāpēc tas, iespējams, ir pat interesantāks par aristokrātisko vīna vai cēlo konjaka pasauli, un varbūt tieši vasara ir īstais laiks doties garšu ceļojumā, iepazīstot ruma reibinošo dvēseli, protams, ievērojot mērenību, kas nepieciešama, patērējot jebkuru alkoholisko dzērienu!
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"