Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mini “Cielaviņa”

Santa Sinka

2019. gada 10. jūnijs 17:48

1552
Mini “Cielaviņa”

Bezē cepumiem: 300 g cukura, 4 olu baltumi, 50 g kartupeļu miltu, 180 g lazdu riekstu, šķipsniņa sāls

Krēmam: 4 olu dzeltenumi, 3 ēdamkarotes cukura, 40 g ūdens, 200 g mīksta sviesta, 3 ēdamkarotes kakao, 50 g kondensētā piena, 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – konjaka, brendija vai balzama

Rotāšanai: 100–200 g šokolādes, kakao saturs vismaz 40 %

Pagatavošana
Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. Ieslēdz cepeškrāsni simts grādu režīmā ar ventilatoru. Gāzes plītī bezē cep ar nedaudz pavērtām cepeškrāsns durtiņām.

Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma), dzeltenumus atliek malā. Olu baltumus tīrā un sausā lielākā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

Uz cepamās plāts ar ēdamkaroti liek bezē pikas, cepumu formu veidojot pēc iespējas apaļāku un līdzenu. Uz vienas plāts liek apmēram 12 cepumus.

Cepumus liek cepties vienu līdz divas stundas. Bezē cepumam jābūt vieglam un sausam. Atdzesē.

Taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.

Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu, līdz tie kļūst gaiši un biezi. Turpina putot, pievienojot sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu ledusskapī nedaudz atdzesē, līdz kūciņu rotāšanai.

Kad bezē cepumi atdzisuši, ūdens peldē izkausē šokolādi un ar karoti pārlej cepumu virsiņas. Atdzesē.

Krēmu liek rotājamā turziņā ar robaino uzgali un katram cepumam uzspiež krēma cepurīti, kam uzliek lazdu riekstu.