Kā uzglabāt produktus, lai tie ilgāk uzturētos svaigi?

Laikam paliekot siltākam un saulainākam, aktuāls kļūst jautājums par drošu pārtikas produktu iegādi, pagatavošanu un glabāšanu. Izrādās, vissvarīgāk ir ievērot gan produkta iepakojuma veidu un vizuālo izskatu, gan arī produktu turēšanas apstākļus, uzsver pārtikas un iepakojumu ražošanas uzņēmumi.
Liela nozīme – iepakojumam
Vispirms ir jāpievērš uzmanība produkta izskatam veikalā, tirgū vai citā tirdzniecības vietā. Uz produkta nedrīkst būt gļotu, aplikuma, kas līdzīgs sēnītei, iespiedumu vai mitruma, kas izdalījies, ja produkts ir iepakots, kā arī nedrīkst būt krāsas izmaiņu vai gaisa ietekmes pazīmju. Tas viss liecina par to, ka produkts drīzumā var sabojāties vai arī jau nav piemērots ēšanai. Ir nepieciešams pievērst uzmanību derīguma termiņam un iepakojuma stāvoklim – vai tas nav bojāts, vai nav skrāpējumu, plaisu vai citu mehānisku bojājumu. Pretējā gadījumā netiek nodrošināts iepakojuma hermētiskums.
Neiesaiņoti produkti ķīmiski zaudē gaistošās sastāvdaļas, kas nosaka to garšu un aromātu. Turklāt tie absorbē svešas smaržas un ir pakļauti skābekļa ietekmei, kas izraisa tauku oksidēšanos, vitamīnu, olbaltumvielu un aminoskābju destrukciju. Gaisma un skābeklis stimulē baktēriju vairošanos. Vienkārši sakot, nesaiņots produkts sabojājas ātrāk. Kas attiecas uz gaļu, ikviens zina, ka mitrums no neiepakotu gaļas izstrādājumu virsmas ļoti ātri izgaro, kas savukārt kļūst par iemeslu tam, ka produkts izžūst un zaudē savu masu (sakalst). Gaismas un skābekļa vienlaicīgā ietekmē mainās gaļas krāsa, taukaudi kļūst dzelteni u.tml. Tāpēc, lai samazinātu ārējo faktoru ietekmi uz produktu, ieteicams izmantot vakuuma iepakojumu. Jāņem vērā, ka kartons vai papīrs nav piemērots visiem produktiem. Turklāt dažkārt kartons tikai šķiet videi draudzīgāks – piemēram, piena vai kefīra iepakojums ir izgatavots ne tikai no kartona, tā sastāvā ir arī alumīnija folija un polimēri.
Katram – citādas prasības
Gaļas produktus vislabāk uzglabāt vakuuma iepakojumā temperatūrā, kas nepārsniedz +4 grādus. Šādos apstākļos svaigiem gaļas produktiem būs ilgāks glabāšanas laiks – piemēram, gatavā gaļa vakuuma iepakojumā būs svaiga līdz pat 10 dienām. Protams, maksimāli ilgākai uzglabāšanai gaļu vislabāk sasaldēt.
Nav viegli sniegt vispārējus ieteikumus dārzeņu uzglabāšanai ilgtermiņā, jo katram veidam ir piemērotas citādākas uzglabāšanas prasības. Ne visiem dārzeņiem ir piemērots aukstums, piemēram, tomātus vislabāk glabāt istabas temperatūrā.
Siers kā produkts, kas ātri bojājas, jāuzglabā vēsā vietā bez saules staru ietekmes, ar minimālu temperatūras starpību un hermētiskā iepakojumā, lai novērstu mitruma izgarošanu un nepieļautu netīrumu nokļūšanu uz produkta virsmas, kas var paātrināt produkta bojāšanos. Ir labi, ja esat iegādājušies sieru hermētiskā iepakojumā, jo plēve, kurā siers parasti tiek iesaiņots veikalā, bieži saplēšas un to var būt grūti vai neiespējami izmantot atkārtoti. Šā iemesla dēļ daudzi uzglabāšanai izmanto vienreiz lietojamos maisiņus, kuros bieži izdalās mitrums, kas paātrina produkta bojāšanos. Vārdu sakot, ja esat nopircis plēvē iesaiņotu sieru, mājās to vislabāk pārlikt pārtikas kastē. Skābais krējums un grieķu jogurts jāuzglabā līdzīgi kā siers – vēsā vietā. Ņemot vērā, ka šādi produkti parasti ir iepakojumā, kas nelaiž cauri gaismu, ir vien jādara viss iespējamais, lai saglabātu tā hermētiskumu.
Par pārkāpumiem var ziņot
Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, par pārtikas nekaitīgumu un kvalitāti atbildīgs ir pārtikas uzņēmums, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), uzsverot, ka der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.
PVD iesaka iepirkties tikai legālās tirdzniecības vietās, aicinot iet ar līkumu no ratiņtirgotājiem. Nedrīkst iegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus ar bojātu iepakojumu, jāizpēta produkta derīguma termiņš, etiķete ar informāciju par alergēniem. Tāpat jāpārliecinās, vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos. Nav jābaidās preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža. Pēc produkta iegādes jāsaglabā pirkuma čeks.
Pircējam jāpaskatās arī produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos. Pārtikas produkti, kas jāuzglabā aukstumā, nekavējoties jāliek ledusskapī, jēlie produkti no gatavajiem jātur atsevišķi, kā arī dārzeņi no gaļas. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās var informēt PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"