Sātīgas, olbaltumvielām bagātas un gardas brokastis

Polentas standziņas
Sastāvdaļas:
150 g polentas
150 ml piena
100 g Parmas siera
1/2 tējkarotes ķiploku sāls
1 tējkarote timiāna lapiņu
ķirštomātiņi
Pagatavošana
Nelielā katliņā uzvāra pienu un pievieno polentu. Maisot karsē, kamēr tā uzbriest. Noņem no uguns un ļauj tai pieņemtais apjomā. Kamēr tā dziest, iemaisa ķiploku sāli, timiāna lapiņas un Parmas sieru. Polentas masu izklāj uz cepamā papīra apmēram 0,5 cm biezā kārtiņā, pārklāj ar pārtikas plēvi, ļauj tai atdzist un sastingt vismaz 2‒3 stundas vai ilgāk. Kad polenta sastingusi un atdzisusi, ar nelielu formiņu izspiež vienāda izmēra aplīšus, stienīšus vai trijstūrīšus un kārto uz cepamā papīra. Virsū kārto ķirštomātiņus.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 185 0C temperatūrai un liek tajā kraukšķināties polentas aplīšus ~20‒25 minūtes. Ņem ārā no krāsns, kad tie kļuvuši viegli kraukšķīgi un zeltaini. Pasniedz dekorētu ar timiāna zariņiem.
Tomātu – paprikas mērce
Pannā sakarsē eļļu, apcep tajā sagrieztus sīpolus, ķiplokus, papriku un tomātus. Apceptos dārzeņus sablendē, veidojot viendabīgu mērces konsistenci. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un sasmalcinātas timiāna lapiņas.
Der zinātKukurūzas putraimi pēc struktūras ir tādi paši kā manna, tāpēc tos gatavo tāpat kā mannu. Polenta ir rupjāk vai smalkāk samaltu kukurūzas miltu biezputra. Tas ir sens itāļu ēdiens.
Amaranta un mandeļu piena biezputra ar karamelizētiem bumbieriem
Sastāvdaļas:
120 g amaranta
240 ml mandeļu piena
1 ēd. k. brūnā cukura
1/2 tējk. vaniļas cukura
1 bumbieris
1 ēd. k. sviesta
šķipsniņa malta kanēļa
šķipsniņa malta kardamona
ingvera sakne
Pagatavošana
Noskalo amarantu. Ber to katliņā, pievieno mandeļu pienu, brūno cukuru un vaniļas cukuru. Uzvāra un uz lēnas liesmas, ik pa laikam apmaisot, turpina vārīt 15 minūtes. Ja šajā laikā putra kļūst pārāk sausa, pielej vēl nedaudz mandeļu piena. Pēc tam katlam uzliek vāku un atstāj putru uzbriest 15 minūtes.
Pa to laiku sagatavo bumbieri. Sagriež to plānās šķēlītēs. Pievieno kanēli, kardamonu un sviestu un liek cepties uz lēnas liesmas, līdz šķēlītes ir vidēji mīkstas.
Putru pasniedz siltu, pa virsu kārtojot bumbiera šķēlītes.
Der zināt
Vārot amarantu, uzvāra ūdeni un ieber tajā sēklas, tās uzreiz uzpeldēs, samaziniet liesmu un vāriet tik ilgi, kamēr graudi nogrimst. Uzliek katlam vāku, jo graudi sāks lobīties no mizas un “šaut”. Graudus vāra 35-40 minūtes, periodiski, ja nepieciešams, pievienojot ūdeni.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"