Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kvinojas putra ar lazdu riekstiem, mellenēm un dzērveņu mērci

Santa Sinka

2019. gada 13. jūnijs 09:58

81
Kvinojas putra ar lazdu riekstiem, mellenēm un dzērveņu mērci

Sastāvdaļas

Kvinojas putrai: 1/2 krūze kvinojas sēklu, 1 krūze ūdens vai mandeļu piena, lazdu rieksti, kanēlis, mellenes (vai citas svaigas ogas), cukurs vai kļavu sīrups.

Dzērveņu mērcei (200 ml): 400 g dzērveņu, 80 ml portvīna, 1 smalki sakapāts rozmarīna zariņš, 3 ēd. k. Medus.



Pagatavošana

Daļu lazdu riekstu sasmalcina un nedaudz apgrauzdē uz pannas kopā ar veselajiem riekstiem.

Liek ūdenī (var arī mandeļu pienā) vārīties kvinoju, pieber sasmalcinātos lazdu riekstus, kanēli un saldinātāju. Kad putra gatava, liek traukā un uzber pa virsu odziņas, izdekorē ar veselajiem lazdu riekstiem. Pasniedz ar dzērveņu mērci.


Dzērveņu mērce

Katliņā ber ogas, rozmarīnu un lej vīnu. Uz lielas uguns uzvāra, līdz burbuļo. Tad nogriež mazu liesmu un sautē ar vāku (jo dzērvenes karstumā plīst un šļakstās uz visām pusēm) kādas 10 minūtes. Kad tas izdarīts, pievieno medu un pasautē vēl 10 minūtes vai tik ilgi, līdz ir palikusi nedaudz cukuraināka un sabiezējusi.

Mērci sablendē. Pagaršo un, ja vēlas, pievieno vēl medu. Ja liekas, ka mērce pa biezu, pielej ūdeni vai to pašu vīnu (tas, cik bieza mērce iznāks, atkarīgs no tā, cik sulīgas būs ogas).


Der zināt

Kvinoju vāra aptuveni tāpat kā rīsus. Darot to pirmoreiz, ieteicams ievērot norādes uz produkta iesaiņojuma. Gatavi kvinojas graudiņi kļūst puscaurspīdīgi.

Ja vēlas kvinojai piešķirt izteiksmīgāku garšu, pirms vārīšanas graudiņus var piecas minūtes grauzdēt uz sausas pannas, pastāvīgi maisot.