Torte “Ķiršu prieks”
Ik vasaru ar nepacietību gaidu ķiršu laiku. Protams, ne tikai rabarberu un zemeņu laikā, bet arī ķiršu laikā neizpaliek dažādu kārumu gatavošana. Piedāvāju savus mīļos iepriecināt ar ātri pagatavojamu un garšīgu torti.
Nepieciešams:
mīklai – 3 olas,
150 g cukura,
150 g miltu;
krēmam – 250 g saldā
krējuma (33-35%),
250 g “Mascarpone” vai klasiskā krēmsiera “Rasa”,
150 g
cukura, vaniļas cukurs;
ķirši, ķiršu sīrups un šokolāde.
Gatavošana
Olas
sakuļ ar cukuru (5-7 minūtes), pievienot izsijātus miltus, viegli
sajauc. Formā ar noņemamām malām ieklāj cepampapīru, ieeļļo un ielej
biskvīta mīklu. Ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cepj 20-25
minūtes, nevirinot cepeškrāsns durvis. Izcepto biskvītu atdzesē, ar
kociņu sadursta un piesātina ar ķiršu sīrupu. Es izmantoju ievārījuma
želeju, jo gatavoju ar svaigiem ķiršiem, nevis ar kompota ogām vai
saldētiem ķiršiem, kā to var darīt ziemā.
Kamēr biskvīts dziest, lasu ķiršus, atbrīvoju no kauliņiem un noklāju biskvītu ar blīvu ogu kārtu.
Nākamais
solis ir sagatavot krēmu.
Uzmanīgi puto saldo krējumu ar cukuru, lai
tas nepārvērstos sviestā. (Lai saldais krējums labāk putotos, tas
jāpatur istabas temperatūrā). Saputotajai krējuma masai pievieno
krēmsieru. Ar gatavo krēmu pārklāju ogu kārtojumu. Uz ogām ne
pūdercukuru, ne cukuru neberu, jo kūkai salduma pietiek - nesaldās
ķiršogas saldajā krēmā ir kā atspirdzinājums. Gatavās kūkas virsmu
noklāj ar
šokolādes skaidiņām, pārvieto uz ledusskapi uz 3-4 stundām.
Vislabāk kūku gatavot iepriekšējā vakarā un baudīt nākamajā dienā.
Gan noderēs!
◆
Ķiršus novāc tad, kad tie ir pilnīgi gatavi, jo citādi ogas zaudē savas
labās īpašības un sāk nobirt. Ja ķiršus novāc priekšlaikus, tie
neturpina gatavoties, ir bezgaršīgāki un ātrāk bojājas.
◆ Lai ķiršus
varētu labāk uzglabāt, tie jānovāc ar visiem kātiņiem. Tūlītējai
izmantošanai var ogas lasīt arī bez kātiņiem, jo tā iet ātrāk.
◆
Ķiršus nav ieteicams uzglabāt ilgāk par 3 dienām. Ogas vēlams lasīt vai
pirkt tarā, kurā tās tiks glabātas, nevis atkārtoti pārbērt no trauka
traukā.
◆ Pērkot ķiršus, izvēlieties tādus, kam ir stingri, gaiši un
lokani kātiņi. Ja kātiņi ir tumši un lūstoši, tas nozīmē, ka ķirši nav
pirmā svaiguma. Ķiršus bez kātiņiem labāk nepirkt.
◆ Svaigas ķiršu ogas ir stingras un gludas, nesaplaisājušas, bez tumšākiem plankumiņiem.
◆ Vislabāk ķiršus uzglabāt ledusskapī plastmasas kārbiņās ar ventilācijai paredzētām atverēm.
◆ Ledusskapī blakus ķiršiem jāizvairās likt produktus ar spēcīgu aromātu, jo ķirši to var uzsūkt.
◆
Saldēšanai vairāk piemēroti tumšas krāsas ķirši, jo tie saglabā labu
izskatu. Atkusušas ogas ir mīkstas, piemērotas pīrāgu pildījumam,
dažādiem saldajiem ēdieniem un biezeņiem, mērcēm.
◆ Lieti noder arī
ķiršu lapas: tās izmanto, skābējot un marinējot gurķus, vārot ērkšķogu
ievārījumu (lai padarītu maigāku garšu un piešķirtu skaisti zaļu krāsu),
kā arī gatavojot aroniju sīrupu.
◆ Gatavojot ievārījumus, pīrāgus un
saldos ēdienus no ķiršiem, kauliņus var pēc vēlēšanās izņemt vai
atstāt. Ievārījumam kauliņi piešķir garšas niansi, kas daudziem šķiet
tīkama. Līdzīgu efektu var panākt, ja ķiršu ievārījumam bez kauliņiem
pievieno nedaudz mandeļu esences.
◆ Ja gatavo pīrāgus, kūciņas vai
citus mīklas izstrādājumus, kuros ir svaigi ķirši, reizēm vietā, kur
ogas saskaras ar mīklu, veidojas zilgans iekrāsojums. Lai tas
neveidotos, mīklu mīca nevis pienā, bet paniņās vai kefīrā vai arī tai
pievieno citronu sulu vai mazliet etiķa.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"