Uzlējums uz ķiršiem “Vasara Ziemassvētkos”
Ķiršu
laikā varam sagatavot vasaras atmiņas ziemas vakariem. Ķiršu smaržu un
garšu varam saglabāt, pagatavojot aromātisku un ne pārāk saldu dzērienu
no ķiršiem. Tas ne tikai liks pasapņot par aizvadīto vasaru, bet arī
sasildīs garajos ziemas vakaros ģimenes svinībās vai draugu pulkā.
Nepieciešams: 2 kilogrami ķiršu, 800 g cukura un 1,5 litri šņabja.
Gatavošana
Ķiršus
atkaulo (es atstāju arī kādu kauliņu, lai būtu izteiktāka ķiršu garša)
un kārtās ar cukuru saber trīslitru burkā (pa virsu jābūt cukura
kārtai). Burku nosien ar marli un uz 5-7 dienām novieto siltā vietā
(22-24 grādos), lai burkas saturs fermentētos. Ik pa brīdim jāpārbauda –
ja augšpusē ir sula, burku sakrata. Pēc 5-7 dienām burkas saturam
pievieno šņabi un uzliek vāku. Notur 15 – 20 dienas. Pēc tam caur marli
nokāš un salej pudelēs. Viss!
Lai arī cik tas būtu garšīgs un
aromātisks, tas tomēr ir alkohols, kas jālieto ar prātu!
Ķirši veselībai
◆
Sarkanie ķirši uzlabo veselību. Ķirši satur beta karotīnu, kas ir
citrusaugļos un dārzeņos - burkānos un ķirbjos. Beta karotīns ir A
vitamīna forma.
◆ Tas ir arī noderīgs arī redzei - novērš ar acīm saistītas veselības problēmas, piemēram, kataraktas un makulas deģenerēšanos.
◆
Ķiršos ir daudz ir C vitamīna, kas ir arī lielisks matiem un ādai. Tas
tādēļ, ka abiem vitamīniem piemīt antioksidantu īpašības.
◆ Cilvēka
ķermeni no visām pusēm ietekmē kaitīgi toksīni - no smēķēšanas,
piesārņojuma, neveselīgas pārtikas, stresa vai pat fizisku vingrinājumu
trūkums. Antioksidanti, kas ir ķiršu fitovielās, novērš priekšlaicīgu
novecošanos.
◆ Viela melatonīns, kas arī ir ķiršos, uzlabo miegu un ķermeņa diennakts ritmu.
◆ Ķirši ir noderīgi arī diabēta slimniekiem, tā kā tie ierobežo bīstamu slimību komplikācijas.
◆
Ķirši satur dabīgās vielas, kas kavē vēža attīstību. Pētījumos
pierādīts – ķirši, vienalga, svaigi, saldēti vai ķiršu sula, satur daudz
antioksidantu – vielu, kas organismam palīdz cīnīties pret dažādām
slimībām un neitralizē veselībai kaitīgos brīvos radikāļus.
◆ Zinātnieki uzskata – ķirši uzlabo cilvēka psiholoģiskās un garīgās spējas.
◆
Saldo ķiršu sastāvā ir daudz A provitamīna, C un PP vitamīna, kā arī B
grupas vitamīni, nikotīnskābe, fosfors, kalcijs, dzelzs. Saldos ķiršus
īpaši uzturā iesaka lietot nieru slimniekiem, jo tie stimulē nieru
darbību. Sauja saldo ķiršu dienā palīdzēs normalizēt augstu
asinsspiedienu. Saldie ķirši vai to sula mazina locītavu sāpes, aktivizē
kuņģa darbību, pazemina skābes līmeni kuņģī. Ķirši uzlabo asinsriti un
vielmaiņu. Taču jāpatur prātā, ka saldajos ķiršos ir vairāk ogļhidrātu.
100 gramos šo ogu ir 63 kilokalorijas, 16 g ogļhidrātu un 1 g
olbaltumvielu.
www.sievietespasaule.lv
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"