Dzirkstele.lv ARHĪVS

Šis periods baro ziemā

Inita Savicka

2019. gada 5. jūlijs 00:00

1962
Šis periods baro ziemā

Šonedēļ ceļojošās darbnīcas “Meža resursu potenciāls vietējā teritorijā” viens no pieturas punktiem bija Jaungulbenē, kur kopā pulcējās interesenti no vairākām Latvijas vietām, arī Gulbenes novada, kā arī no Somijas un Lietuvas.
Ceļojošajā darbnīcā ir iespēja piedalīties aktivitātēs, kas saistītas ar augu atpazīšanu mežā, saimniekošanu aizsargājamajās teritorijās, mežā savākto slotiņu izmantošanu pirtī, kā arī notika meistarklase meža velšu gatavošanā.
Biedrības “Sateka” vadītāja Daiga Gargurne “Dzirkstelei” stāsta, ka viss, ko paši varam saražot un uztaisīt, ir pozitīvi. Meistarklases laikā tika gatavots kaltētu sēņu pulveris, kuru iemaisot sviestā sanāca sēņu sviests, tika vārīts priežu čiekuru sīrups, ceļmallapu sīrups, kā arī gatavots egļu jauno dzinumu dzēriens. “Visiem ļoti garšoja skuju dzēriens. Brīnījās, ka no jaunajiem egļu dzinumiem sanāk tik garšīgs dzēriens!” stāsta D.Gargurne.

Tagad – saspringts laiks
Ligita Hatilova, kura dzīvo lauku mājās “Pededzes” Litenē, neskopojās ar uzkrātajām zināšanām un gudrībām par augiem un to lietderību Viņai stāstāmā ir bezgala daudz. Ne velti viņa “Dzirkstelei” atzīst, varētu stāstīt visu dienu un vēl ilgāk. “Paši esam baudījuši “Satekas” atbalstu, un arī tagad ar “Satekas” vadītājas Daigas Gargurnes svētību esmu šeit. Mana meita un znots, kas saimnieko “Pededzēs”, nodarbojas ar laivu tūrismu, bet nu jau tas neviļus pāraudzis daudz plašāk, jo mēs “viskautko” ražojam. Es būtībā esmu tāda vecuma cilvēks, kurš jau, tā teikt, no darba tirgus ir izkritis, tāpēc mēģinu sevi atražot ar visādiem mājražojumiem,” saka L.Hatilova.
Viņa stāsta, ka šis laiks ir augu ievākšanas laiks, līdz ar to saspringts laiks, jo daudz kas jāpaspēj. “Šis periods baro ziemā. Tūlīt nāks pīlādži, mežrozes, kur top produkti ar ingveru, protams, zāļu tēju maisījumi. Jāskatās, kas mums ir apkārt! Man sētā šogad ir sanākusi mārpuķīte, un tā ir ņemama visu vasaru. To nopļauj, bet tā zied atkal. Tās tēja ir kā asins tīrītājs. Sanāk arī kolosāls sīrups! Tas ir labs sīrups bronhiem. Nevienā ārstniecības augu grāmatā mārpuķīte nav minēta, bet man ir vecā Latvijas laika zāļu pazinējas grāmata, un tajā ir recepte no mārpuķītēm. Mēs ar mazmeitu pavasarī staigājam un ēdam mārpuķītes svaigas. Kad taisa tomātu, gurķu salātus, pieliek lociņus un pieber mārpuķīšu sauja - gan skaisti, gan vērtīgi! Man sēta ir pilna ar mārpuķītēm, un laikam tas ir mājiens no zvaigznītēm: Ligita, tev asinsvadiem tavā vecumā to ļoti vajag. Augi paši pie mums atnāk. Sīrupu gatavojam arī no āboliņa ziediem. Pavasaris bija sīrupu laiks, bet vēl agrāk pavasarī, kad ir mizu laiks, no lazdu mizas sanāk fantastiska tēja! To aplejot, tā ir pīlādžogas krāsā. Tik garšīga kopā ar medu! Arī līdz asinsvadiem,” savās zināšanās dalās L.Hatilova.

Uzrunā tūrisma joma
Gulbeniete Anita Aumeistere “Dzirkstelei” stāsta, ka viņa lēnām un ar lielu interesi apgūst zināšanas, kas saistītas ar augu vākšanu, apstrādāšanu, kā arī viņu interesē pirts lietas. “Man mājās ir pirts, kuru diezgan bieži izmanto gan manas pašas ģimene, gan arī draugi. Šobrīd dzīve man ir iekārtojusies tā, ka esmu pievērsusies mājas lietām, un varbūt mēģināšu attīstīt nelielu biznesu tieši tūrisma jomā. Mani tas ļoti interesē. Visu laiku ļoti daudz strādāju, bet šobrīd esmu sapratusi, ka laiku vēlos veltīt kaut kam citam. Tūrisma joma mani uzrunā. Un varbūt, ka kādreiz arī izdosies. Apmeklēju seminārus. Pilnīgi netīšām izlasīju informāciju par šo darbnīcu, pieteicos, un viss notiek. Liels paldies par iespēju piedalīties! Ir iespēja uzzināt vairāk par dabas veltēm. Brīvdienu mājas “Pededzes” īpašnieki ir ļoti veiksmīgi attīstījuši savu biznesu. Viņi dalās ar mums savā pieredzē ne tikai, kā ir jāvāra priežu čiekuru ievārījums un sīrups, bet arī kā pagatavot ceļmallapu sīrupu un konfektes. Kombināciju ir daudz, un arī informācijas ir daudz. Var visu mūžu mācīties. To, ko šodien uzzināju, arī pati mājās izmēģināšu. Man jau ir saaudzētas piparmētras, vācu tējas, gatavoju augu skrubīšus. Mēs runājām arī par vīrakiem, ko varētu gatavot no meža veltēm, piemēram, pīlādžu mizā saliek sažāvētu lavandu, paeglīti un izkvēpina telpu. Aromterapija tagad ir ļoti aktuāla. Daba sniedz tik daudz! Bet jāprot to novērtēt un tad saprast, ar ko ir jāsāk,” stāsta A.Aumeistere, kura uzsver, ka tagad ir tik daudz iespēju mācīties un apgūt tik daudz ko, vajag tikai pašiem to vēlēties darīt.