Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ēdam kaut ko zaļu un svaigu!

Ingūna Johansone

2019. gada 13. jūlijs 00:00

507
Ēdam kaut ko zaļu un svaigu!

Zaļumi ir dikti pateicīgi dažādiem eksperimentiem, nav tādas vienas akmenī iecirstas receptes, kā tos gatavot un lietot. Salātus kopā ar visādām nezālēm var kombinēt ar dārzeņiem un atkarībā no tā, ko ieliksim traukā un kādu mērci pagatavosim, mainīsies arī garša. Es jums piedāvāšu savu recepti, ko var mainīt katrs pēc saviem ieskatiem, labi būs jebkādā kombinācijā. Tie ir labi viesu uzņemšanas salāti, jo ļoti glīti izskatās un garšo kā restorānā. Šos salātus gatavoju no veikalā nopērkamajiem salātu asortiem, bet var, protams, visādi. Es šos salātus dalu pēc principa – pa smalko vai pa vienkāršo. Vista – pa vienkāršo, garneles – pa smalko. Bet bez vistas un garnelēm – pa veselīgo! Tik vienkārši!


Zaļie salāti ar vistu
Salātiem par pamatu izmanto ledus salātu vai/un salātu miksli. Ledus salātu salauž nelielos gabalos, salātu miksli var likt, kāds ir. Kārto uz liela šķīvja vai seklā bļodā, uzber nedaudz kādas garšvielas, piemēram, persilādi.

Uz pannas apcep vistas filejas strēmelītes, apkaisītas ar garšvielām. Man ļoti tīk čili, tad nu es pie vistas pielieku arī kādu čili devu. Pēc vēlmes un pieejamības izvēlas dārzeņus – gurķi, tomātus (vislabāk – ķiršu), var ari redīsu.

Sviestā apcep mazos kubiņos sagrieztu baltmaizi (vienu vai divas šķēles). Ja tīk, var pielikt ķiploku, tad maize būs pikantāka.

Uz salātiem virsū kārto dārzeņus, kubiņos sagrieztu fitaki sieru vai uz pusēm pārgrieztas svaigā siera bumbas un vistu. Pārlej ar mērci  (eļļa+citronu sula+garšvielas), var arī tikai ar eļļu+garšvielas, bet var arī uzzīmēt smalku majonēzes režģi (majonēzes paciņai nogriež mazu, mazu stūrīti un savelk uz salātiem smalkas rūtis vai ko nu jūsu mākslinieciskā sirds vēlas). Pa virsu uzber maizes kubiņus.

Recepte nav “akmenī cirsta” un katrs var droši variēt. Reizēm es pie šiem salātiem klāt lieku arī daiviņās sagrieztu olu un olīvas.

  Zaļie salāti ar garnelēm

Garneles kopā ar ķiplokiem (izspiestiem vai smalki sasmalcinātiem) nedaudz apcep sviestā. Vissmalkāk un garšīgāk sanāks ar tīģergarnelēm. Garneles var nopirkt arī uz skaita, rēķinot katram pa trīs vai četrām, tas tik un tā būs smalki un gardi. Vienīgā bēda, ka svaigas tīģergarneles mazpilsētā nopirkt nevar.

Uz šķīvja kārto salātus, ķiršu tomātus (var miksēt sarkanus un dzeltenus), apber ar garšvielām (persilādi vai pipariem, kas nu kuram ir un patīk), pieliek kubiņos sagrieztu fitaki sieru vai uz pusēm pārgrieztas svaigā siera bumbas, aplej ar mērci (eļļa+citronu sula+garšvielas). Var droši pielikt klāt arī kādu olīvu. Virsū kārto garneles un sviestā apceptus baltmaizes kubiņus