Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tavam vasaras galdam

Ance Andrējeva-Empele

2019. gada 19. jūlijs 00:00

11
Tavam vasaras galdam

Vasara ir laiks, kad ik brīdi vēlamies būt ārpus telpām. Laiks, kad varam arī maltīti baudīt brīvā dabā, un tas uzreiz ikdienu padara citādāku. Šis ir laiks, kad mūsu ēdienkartē biežāk ienāk grilēti ēdieni. Nereti maltīte brīvā dabā aprobežojas ar uz grila pagatavotu cūkgaļas vai vistas šašliku. Šeit dažas idejas, ko vēl iespējams pagatavot, lai maltīti uz terases, pie ezera vai parkā padarītu vēl īpašāku.

Vasarīgi un veselīgi rukolas–biešu salāti būs labs papildinājums jūsu iecienītajiem grilējumiem.
Salātiem:
rukola,
vārītas bietes,
brinza vai cits salātu siers,
zemesrieksti, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, linsēklas un citi rieksti un sēklas pēc vēlēšanās.
Salātu mērcei:
angļu sinepes – 2 tējkarotes,
balzamiko etiķis – 15 ml,
olīveļļa – 50 ml,
sāls – strīķēta tējkarote,
cukurs – strīķēta tējkarote.
Vispirms pagatavo mērci salātiem, visas sastāvdaļas sajaucot kopā un kārtīgi samaisot. Uz pannas apgrauzdē atsevišķi zemesriekstus, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas un linsēklas. Lēzenā bļodā liek rukolu, sagrieztas bietes un sieru. Iesakām salātiem pievienot riekstus un mērci atsevišķi, kad salāti uzlikti uz šķīvja, – tā saglabāsies riekstu kraukšķīgums un salātu svaigums.

Grauzdiņu salāti būs laba uzkoda jūsu izvēlētajam atspirdzinošajam dzērienam.
Salātiem nepieciešams:
1 tumšā čabata (ciabatta – itāļu maize),
1 iepakojums vai kārba vārītu vai konservētu pupiņu,


250 gr. ķiršu tomātiņu,
Parmezāna siers (cietais siers),
baziliks,
ķiploks,
olīveļļa,
jūras sāls vai rupjā sāls.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Čabatu (maizi) saplēš tik lielos gabaliņos, lai būtu ērti ēst. Liek maizes gabaliņus uz pannas, pievieno smalki sakapātus vai caur spiedi izspiestus ķiplokus (apmēram 3 daiviņas, ja vēlas, var mazāk vai vairāk), jūras sāli pēc garšas un aplej ar nelielu daudzumu olīveļļas. Visu samaisa un liek cepeškrāsnī cepties, līdz maizes gabaliņi kraukšķīgi. Tikmēr sagriež ķiršu tomātiņus uz pusēm vai četrās daļās, ņemot vērā, cik tomātiņi ir lieli. Sagriež sauju bazilika. Ja izmanto konservētās pupiņas, tās jānoskalo un jānosusina. Kad grauzdiņi gatavi, tie jāatdzesē. Tad grauzdiņus liek lielā bļodā, pievieno pupiņas, ķiršu tomātiņus, baziliku un daļu Parmezāna siera, kā arī pievieno olīveļļu. Visu samaisa un, ja vēlas, papildina ar sāli, baziliku vai olīveļļu. Ja vēlas, var salātus apbērt ar atlikušo daļu Parmezāna siera un rotāt ar bazilika lapiņām un veseliem ķiršu tomātiņiem.

Vasaras ūdens
Pirms un pēc labas maltītes vienmēr iesaka izdzert brangu glāzi ūdens. Piedāvājam ūdenim, lai to padarītu citādāku un vasarīgāku, pievienot rabarberu, meža zemenes un laimu.


Apgrieztā rabarberu kūka
Pavisam vienkārša kūka, kas vasaras galdu padarīs svinīgāku. Tā kā vasarā maltīti varam baudīt arī ārpus mājas, tad ērtākai ēšanai kūku var gatavot silikona kēksiņu formiņās. Silikona formas atvieglos kūciņu izņemšanu.
Nepieciešams:
3 lieli rabarberu kāti,
zemenes,
5 olas,
4 ēdamkarotes miltu,
1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
cukurs,
brūnais cukurs,
šķipsniņa sāls.
Rabarberus sagriež kubiciņos, liek bļodā, pievieno pāris ēdamkarotes cukura un ļauj tiem atsuloties. Tikmēr atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un kuļ tik ilgi, līdz veidojas biezas, cietas, baltas putas. Pēc tam sakuļ olu dzeltenumus, kuriem pievienotas 5 ēdamkarotes cukura. Kad olu un cukura masa pacēlusies un kļuvusi gaišāka, pievieno izsijātus miltus un kartupeļu cieti un visu samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Olu baltumus iecilā olu dzeltenumu masā. Silikona formiņu apakšā ieber nedaudz brūnā cukura, kārto rabarberus un zemenes, pārējo piepilda ar biskvīta masu. Cep cepeškrāsnī
180 grādos 15 minūtes. Dekorē ar zemenēm un piparmētru lapiņām.