Dzirkstele.lv ARHĪVS

Itālija: skaistajā salā pie baltajiem pāviem

Pārsla Konrāde

2019. gada 7. augusts 13:19

4301
Itālija: skaistajā salā pie  baltajiem pāviem

Isola Bella (skaistā sala) – sala, uz kuras atrodas fantastiski skaista pils un tikpat brīnišķīgs dārzs. Pils atrodas Itālijā uz pavisam nelielas - 320 metrus garas un 400 metrus platas - salas Madžores ezerā, kas ir otrs lielākais Itālijas ezers un atrodas uz Itālijas un Šveices robežas. Gandrīz visu salas teritoriju aizņem baroka pils un dārzi. Pils ir bauda acīm, bet krāšņos dārzus var nosaukt par paradīzes dārziem – tik skaisti tur ir! Tieši tāpēc jābrauc turp vasarā, jo pa ziemu pils ir slēgta apmeklētājiem.

Šodien grūti noticēt, ka līdz 1632.gadam sala bijusi tikai akmeņaina vieta ezera vidū, kur dzīvojusi zvejnieku kopiena. Tolaik tā īpaši nevienu neinteresēja. Bet tad Karlo III Borromeo nolēmis tur uzcelt greznu pili savai sievai Izabellai D’Addai. Bija nepieciešami četri simti gadu un simts prasmīgi dažādu nozaru meistari, lai neauglīgā klints ezera vidū pārtaptu par greznu pili un atpūtas vietu. Pils būvniecību pārtraucis mēris, taču vēlāk būvniecību turpinājuši Karlo dēli kardināls Giberto III un Vitaliano VI. Greznos pils dārzus pabeidza veidot brāļadēls Karlo IV. 18.gadsimtā slēgtā rezidence un teātris vilinājis uz salu aristokrātus no visas Eiropas. Tur viesojušies angļu lordi un pat Napoleons ar savu Žozefīni.

Mūsdienās uz salas, kas atgādina kuģi, kas brauc pa ezeru, katru gadu notiek klasiskās mūzikas festivāls, bet greznajā pilī atvērts muzejs. Pils interjers ir ļoti grezns un pārbagāts. Iekšpuse iekārtota baroka stilā, zāles ir izgreznotas ar gleznām, senām mēbelēm, skulptūrām. Griesti veidoti neoklasicisma stilā. Zem pils atrodas sešas grotas, kas apdarinātas ar gliemežvākiem, oļiem un akmeņiem. Ļoti savdabīgi un skaisti veidojumi ir gan uz sienas un griestiem, gan uz grīdas.

2008.gadā tika pabeigti pils fasādes konservācijas un restaurācijas darbi. 2013.gadā pabeigta Bertjē galerijas restaurācija un mākslas galerija tika atvērta sabiedrībai. Īpašie pils akcenti ir kupolveidīgā viesību telpa, balles zāle, mūzikas istaba, kurā atrodas vērtīgi mūzikas instrumenti.

Izejot no pils, nonākam angļu dārzā, virs kura augstāk izveidots itāļu dārzs agrīnā baroka stilā. Tā ir neliela platforma ar desmit terasēm, kas izrotātas ar nišām, strūklakām, nimfu statujām, veidojot gaisa dārzu. Platformas augšā 34 metru augstumā izslējusies vienradža statuja. Vienradzis ir Borromeo dzimtas simbols. No platformas paveras fantastisks skats uz ģeometriski veidotajiem dārziem lejā un arī uz Madžores ezeru un Alpu kalniem.

Pils dārzi tika atklāti 1671.gadā, taču darbs pie tiem turpinājies vēl 19.gadsimtā. Brīvdabas teātrī ir statujas, kas attēlo četrus elementus, ģeometriski noformēti dzīvžogi, ūdensrozes un citrusaugļu koki, pat 150 gadus vecs lauru koks. Dārzos esot vairāk nekā 500 veidu augu. Tur aug, gan bambusi, gan daudzkrāsainas hortenzijas, gan interesantas formas koki, kuriem nezinām nosaukumu, gan dažādi krāšņi ziedoši mums sveši augi. Gar kāpnēm stiepjas neskaitāmu variāciju skaistnātres, kādā kokā karājas krāšņās orhidejas. Un tad atskan kāda putna kliedziens - ieraugām skaistu baltu pāvu slēpjamies no svelaminās saules aiz kāda akmens veidojuma. Izrādās, baltie pāvi dārzā dzīvo jau kopš 17.gadsimta un sekmīgi vairojas. Kādam paveicas ieraudzīt šo cēlo putnu visā tā krāšņumā, kad tas izpletis savu cēlo rotu.

Pēc greznās pils un tās dārzu apmeklējuma var vēl noiet gar piekrastē izvietotajiem suvenīru veikaliņiem un iegādāties kādu paliekošu lietu, kas atgādinās par šo dārgumu lādi ezera vidū.