Dzirkstele.lv ARHĪVS

Veselīgi, gardi un acīm tīkami

Santa Sinka

2019. gada 16. augusts 10:55

18
Veselīgi, gardi un acīm tīkami

Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību pārtikai, ko lieto uzturā. Tas nav trends, bet dzīvesveids un rūpes par savu un ģimenes veselību. Veselīgas maltītes ir Liepas muižas vadītājas Aigas Tiļčikas ikdiena un aizraušanās. Aigai ir divas kaislības – regulāri treniņi sporta zālē un dabā, kā arī veselīgs un sabalansēts uzturs neatkarīgi no tā, vai ir parasta darba diena vai sieviete dodas uz viesībām, vai ceļo. Kā saka pati Aiga, vienmēr no vieniem un tiem pašiem produktiem var pagatavot ko veselīgu un gardu, un, protams, acīm tīkamu. “Cilvēks jau ēd vispirms ar acīm, tāpēc man svarīgi, lai pagatavotās brokastis, pusdienas, vakariņas vai našķi ir ne tikai garšīgi, bet arī vizuāli skaisti,” saka enerģiskā Aiga. Laikraksta lasītājiem viņa atklāj daļu no tā, ko lieto uzturā viņas ģimene.


Upeņu saldējums

Sastāvdaļas: saldētas upenes, 0,5 % biezpiens, stēvija, 0,5 % piens.
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas liekam blenderī, blendējot pievienojam pienu  pēc vajadzības. Viss atkarīgs, ko vēlamies iegūt – smūtiju vai biezu saldējumu. Garšo vienkārši dievīgi! Dekorējam ar ogām un riekstiem.

Biezpiena kēksiņi vai sacepums

Sastāvdaļas: 0,5% biezpiens, olas baltums, pāris karošu mandeļu vai pašas samaltu auzu pārslu miltu, cepamais pulveris.
Pagatavošana
sastāvdaļas maisām kopā, gatavo masu uz kādu brīdi varam novietot ledusskapī. Cepšana 180 grādos apmēram 10 līdz 13 minūtes – atkarīgs no mīklas daudzuma formiņā.

Veselīgs pašgatavots brokastu našķis enerģijai

Sastāvdaļas: dateles bez kauliņiem, riekstu maisījums, auzu pārslas vai rīsu galetes, karote medus
Pagatavošana
Riekstus un dateles liekam blenderī un blendējam, kad iegūta vēlamā konsistence, pievienojam visas pārējās sastāvdaļas. Gatavo masu ar rokām mīcām, līdz sastāvdaļas sajaukušās kopā. No gatavās masas uz cepamā papīra veidojam sev vēlamo formu.

Uzkodas

Sastāvdaļas: batāte jeb saldais kartupelis, 0,5 % biezpiens, mazliet 0,5 % piena, garneles un zaļumi dekorēšanai.
Pagatavošana
Cepeškrāsnī cepam kartupeļu šķēles. Vienlaikus gatavojam biezpiena krēmu, šoreiz bez salduma. Blenderī liekam biezpienu, ja vēlamies, varam pievienot arī dilles un garšvielas. Gatavo masu pildām uz izceptām un atdzesētām kartupeļu šķēlītēm. Dekorējam ar garnelēm un zaļumiem.

Auzu pārslu gardums

Sastāvdaļas: 50 g auzu pārslu, viens vai divi olas baltumi, ogas, zemesrieksti (var apgrauzdēt cepeškrāsnī), 100 g Indijas riekstu, stēvija, var pievienot pāris karošu medus.
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas blendējam, līdz izveidojas viendabīga masa. To smērējam uz rīsu galetes, dekorējam ar ogām.