Priecīgs vēders un vesels ķermenis: ko darīt, lai maltītes sagādātu tikai prieku

Sāp, dedzina, spiež kuņģi – kuram gan nav gadījies piedzīvot šīs nepatīkamās sajūtas pēc brangākas maltītes vai pat bez redzama iemesla! Slikta dūša, vēdera pūšanās, vēdera izejas traucējumi un citi nepatīkami simptomi ir izplatīti labsajūtas traucēkļi, taču var izrādīties itin vienkārši novēršami, nedaudz parūpējoties par savu gremošanas sistēmu. Kā to izdarīt? Ieteikumus sniedz farmaceite Ieva Zvagule.
Gremošanas sistēmas galvenais uzdevums ir nodrošināt ķermeni ar
uzņemtajām barības vielām, nogādājot tās asinsritē un limfātiskajā
sistēmā. Ja kāds no orgāniem paliek “neēdis”, ar laiku tas var traucēt
šī orgāna darbību, būtiski ietekmējot pašsajūtu un vispārējo veselības
stāvokli.
“Pārslogojot gremošanas sistēmu ar lieku “bagāžu”, mēs riskējam ar
savu ikdienas labsajūtu un veselību. Arī steiga ēdot, stress un dažādi
citi apstākļi – iedzimtība, hroniskas saslimšanas vai medikamentu
lietošana – var izjaukt vēlamo kārtību. Lai gan sāpes vēdera rajonā
iespējamas dažādu slimību un pat sirds infarkta gadījumā, visbiežāk tās
tomēr signalizē, ka pienācis laiks pārskatīt sava ledusskapja saturu un
ēšanas paradumus,” atgādina farmaceite Ieva Zvagule.
Kas mēlei draugs, vēderam bēdas
Visizplatītākie
iemesli, kāpēc gremošanas sistēma “apjūk”, ir saliktie cukuri, piena
produkti, augļu cukuri jeb fruktoze, kafija un pārspīlēts daudzums
olbaltumvielu. Cilvēka organismā gluži vienkārši var nepietikt fermentu
šo vielu pārstrādāšanai. Pat šķietami nekaitīgie produkti – piens, gaļa
vai olas – pārmērīgos daudzumos var radīt nepatīkamas sajūtas.
“Protams, daudziem garšo kafija ar pienu, un, ja vēl klāt var piekost
garšīgu cepumu vai kūku, diena uzreiz šķiet jaukāka. Taču gremošanas
sistēma nebūs sajūsmā. Tas nenozīmē, ka veselam cilvēkam pilnībā
jāatsakās no desertiem vai našķiem. Tomēr, kā jebkuru produktu, arī
gardumus vajadzētu lietot ar mēru vai padomāt par veselīgu alternatīvu,
piemēram, svaigiem vai žāvētiem augļiem un ogām,” stāsta I.Zvagule.
Mazie palīgi
Cilvēka
gremošanas sistēmā dzīvo ap 500 dažādu baktēriju sugu, no kurām daudzas
labvēlīgi ietekmē veselību. Sevišķi uzticami sadarbības partneri
gremošanas traktam ir pienskābes baktērijas, kas iznīcina veselībai
bīstamus organismus, un bifido baktērijas, kas ražo B grupas vitamīnus
un citas organismam nepieciešamas vielas. Lai atbalstītu labvēlīgo
baktēriju pozitīvo ietekmi, ieteicams lietot uzturā probiotiskus
produktus, piemēram, kefīru un dabīgo jogurtu, kas satur acidophilus vai
bifidum baktēriju piedevu. Tā kā lielāko daļu organismā nonākušo
baktēriju iznīcina kuņģa skābe, vēlamā rezultāta sasniegšanai šādi
produkti jālieto regulāri un ilgstoši. Savu tiesu darbiņa paveiks arī
citi skābēti produkti, piemēram, skābi kāposti.
Galvenais – līdzsvars
Ne
mazāk svarīgi ik dienas uzņemt pietiekamu daudzumu šķiedrvielu, lai
pabarotu zarnu baktērijas. Tās mīl produktus, kuri nešķeļas un neuzsūcas
organismā – dārzeņus, graudaugus, pākšaugus, rupja maluma miltus,
pilngraudu produktus. Ap 80 % no dienā apēstā vajadzētu būt augu valsts
produktiem. Viedokļi par to, vai tie jālieto svaigi vai termiski
apstrādāti, dalās. Pastāv teorija, ka silts ēdiens gremošanas traktam ir
saudzējošāks, toties svaigos dārzeņos būs vairāk vērtīgo vielu. Taču
jāpatur prātā, ka dažādām baktērijām “garšo” dažādi produkti, tāpēc
jāparūpējas par tām visām – pārtikt tikai no zaļumiem arī nebūs labākais
risinājums.
Tāpat ieteicams izvairīties no trekniem un saldinātiem ēdieniem,
jābūt piesardzīgiem, lietojot kafiju, alkoholu un tabaku. Farmaceite
uzsver: “Kafija dehidrē organismu un kairina kuņģa gļotādu. Mundrumam
labāk izvēlēties zaļo tēju, kas jau izsenis ir pazīstama kā lielisks
enerģijas avots. Un, protams, nedrīkst aizmirst par ūdeni! Vismaz divi
litri šķidruma dienā palīdzēs organismam atbrīvoties no nevajadzīgajām
vielām.”
Svarīgi, kā ēdam un dzīvojam
Gremošanas sistēmu
ietekmē ne tikai tas, ko ēdam, bet arī veids, kā uzņemam ēdienu. Svarīgi
to rūpīgi sakošļāt, lai organisms paspētu uzņemt nepieciešamās vielas,
bet gremošanas sistēma “nepārkarstu”. Kuņģa skābe, protams, ir varens
spēks, bet ne velti cilvēkam doti visnotaļ spēcīgi zobi. Tāpat jārūpējas
par regulārām ēdienreizēm, jācenšas nepārēsties un neuzņemt pārtiku,
skatoties televizoru vai lasot grāmatas. Novēršot organisma uzmanību no
maltītes, varam nepamanīt, ka ēdam pārāk ātri vai pārāk daudz.
Vēders būs laimīgāks arī tad, ja regulāri būsim fiziski aktīvi, kas
palīdzēs tikt arī pie slaida vidukļa. Pastaigas, sportiskas aktivitātes
un svaigs gaiss palīdzēs novērst gremošanas problēmas. Īpaši būtiski par
regulāru izkustēšanos atcerēties cilvēkiem, kuru ikdiena saistīta ar
sēdošu dzīvesveidu, jo ilgstoša sēdēšana var veicināt vēdera pūšanos.
Kad labās baktērijas netiek galā
Katrai
problēmai sava sakne: pārtikas produktos esošā ciete nereti izraisa
vēdera uzpūšanos; traucēta taukvielu uzsūkšanās liks vēderam
neapmierināti burkšķēt; caureja visbiežāk ir reakcija pēc pamatīgas
pārēšanās, bet aizcietējumā var iedzīvoties, neregulāri ēdot un
neuzņemot pietiekamu daudzumu šķiedrvielu. Jebkurā gadījumā nepatīkamie
simptomi liecina par atbilstošu fermentu trūkumu vai mikrofloras
disbalansu. To var izraisīt arī antibiotiku lietošana vai vēdera vīrusa
izslimošana. Pietiek pat ar vienu antibiotiku tableti, lai izjauktu
zarnu mikrofloru. Šādos gadījumos, visticamāk, ar jogurtiem vien
nepietiks, tāpēc ieteicams papildināt uzturu ar probiotikas saturošiem
uztura bagātinātājiem. Savukārt sašķelt ogļhidrātus, olbaltumvielas un
taukus pēc negausīgas ēšanas palīdzēs fermentu preparāti, kurus var
lietot ēšanas laikā vai uzreiz pēc tās. Par atbilstošāko līdzekļu izvēli
vēdera labsajūtas veicināšanai spēs konsultēt gan ārsts, gan
farmaceits, tāpēc problēmu gadījumā bez kautrēšanās varat doties uz
tuvāko aptieku.
Ja speciālista padoms nav pieejams, bet jogurti negaršo, dažādas
vēdera likstas novērst palīdzēs dabiski līdzekļi. Kaķumētra, vērmeles un
piparmētra mazina vēdera uzpūšanos, baldriāna sakne veicina gremošanas
sistēmas darbību, pret caureju palīdzēs mārsila laksti un upeņu ogas,
aizcietējumu atvieglos trejkrāsu vijolītes laksti, bet hronisku
iekaisumu mazināt palīdzēs ceļtekas lapu novārījums.
Tas gan
nenozīmē, ka preparāti atrisinās problēmas ilgtermiņā. “Ikviens var
izvēlēties sev piemērotāko līdzekli, taču jāpatur prātā, ka tie visi ir
tikai palīglīdzekļi, kas papildina pareizu uzturu un veselīgus
paradumus,” atgādina farmaceite, piebilstot: “Pats galvenais –
atcerēties, ka ēšana ir bauda, nevis sacensības!”
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"