Dzirkstele.lv ARHĪVS

Saldumu gatavotājiem – prasības kā pārtikas ražotājiem

Liene Andersone-Kolosova

2019. gada 17. septembris 00:00

10
Saldumu gatavotājiem –  prasības kā pārtikas ražotājiem

Kādas ir prasības, lai cilvēks mājas ap­stākļos varētu gatavot saldumus un tos realizēt? Vai ir jāievēro kādas specifiskas prasības?
-Atbild Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane un sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere.
Saldumu mājražotāji atsevišķi netiek uzskaitīti. Tie tiek reģistrēti kā maizes un miltu izstrādājumu mājražotāji. Mājražotāju grupas, par kādām PVD apkopo informāciju, ir: gaļas produktu un izstrādājumu, piena, zvejas, augu eļļu un tauku, augu izcelsmes, maizes un miltu izstrādājumu, olu, dzīvnieku izcelsmes specifisko pārtikas produktu, bezalkoholisko dzērienu ražotāji, kā arī biškopības, uztura bagātinātāju un citu specifisku augu un jauktas izcelsmes produktu un ēdienu ražošana mājas apstākļos.

Jāreģistrējas PVD
Lai uzsāktu produktu ražošanu mājas apstākļos, ražotājam jāreģistrējas sava reģiona PVD pārvaldē, līdz ar to uzņēmums nonāk dienesta uzraudzībā. Tam savā darbībā jāievēro tādas pašas prasības kā jebkuram pārtikas uzņēmumam – ražošanas procesam jānotiek tādā veidā, lai novērstu pārtikas piesārņojuma riskus, izejvielām jābūt izsekojamām, galaproduktam – nekaitīgam.
Vispārīgās higiēnas prasības visiem apritē iesaistītajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem, tajā skaitā mājražotājiem, ir noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu. Mājas apstākļos ražotu pārtikas produktu ražošanai atvieglojumi paredzēti tikai telpām, ventilācijai un kanalizācijai. Prasības noteiktas minētās Regulas 2. pielikuma 3. nodaļā, bet pārējās Regulas 5.–12. nodaļā noteiktās higiēnas prasības jāievēro tādas pašas kā visiem ražošanas uzņēmumiem. Galvenā uzmanība jāvelta telpu tīrībai, kā arī saražotā produkta nekaitīgumam un izsekojamībai.
Ražošanas telpa var būt mājas virtuve vai atsevišķa telpa bez kondensāta un pelējuma. Apdares materiālu izvēlas saimnieks, bet tādu, lai telpas varētu uzturēt tīras un mazgāt vismaz darba virsmu augstumā. Logiem nepieciešams kukaiņu aizsargtīkls. Ja ražošana notiek virtuvē, tad nedrīkst vienlaikus gatavot maltīti, mazgāt veļu u.tml. Jāpievērš uzmanība skapīšu un atvilktņu higiēnai. Jāievēro darbu secība, vienlaikus nevajadzētu mazgāt rokas, produktus un traukus. Pārtikas ražošanas telpās nedrīkst atrasties mājdzīvnieki.
Ledusskapim jābūt pietiekami ietilpīgam, jānovērš tā piesārņošana no svaigiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Traukiem nedrīkst lobīties emalja, skabargas (koka, plastmasas) un rūsa. Skābiem produktiem neizmanto alumīnija traukus. Vēlams nošķirt ģimenes vajadzībām domātos traukus. Īpaši jāuzrauga rotējošas iekārtas. Trauki jāizmanto tādi, kas atļauti pārtikai.

Izejvielas uzskaita žurnālā
Obligāti jābūt tekošam aukstam un karstam dzeramajam ūdenim. Ja ir viena izlietne, tad vienlaikus nevar mazgāt rokas, produktus un traukus. Nepieciešams veikt dzeramā ūdens laboratoriskās pārbaudes. Tehnoloģisko ražošanas procesu nosaka produktu ražotājs. Obligāti nepieciešama ražoto produktu receptūra un procesa apraksts.
Ražotājs pats nosaka, vai un kāpēc, cik bieži jāmēra temperatūras līmenis un ko darīs, ja mērījums nebūs atbilstošs vēlamajam. Ja mērījumi jāveic, tad tie ir jāpieraksta. Tā varētu būt temperatūra ogu uzglabāšanā, produktu sagatavošanā, blanšēšanā, vārīšanā, gatavā produkta glabāšanā u.tml.
Ražotājam nepieciešams uzskaites žurnāls izejvielām un saražotajam gatavajam produktam. Piegādātāju sarakstā jāsaglabā šādas ziņas: kādas izejvielas iegādātas, no kurienes iepirktas un cik daudz, kādi ir to derīguma termiņi, kādi uzglabāšanas apstākļi jāievēro. Ja izejvielas ir paša ražotas/audzētas, piemēram, dārzeņi un augļi, tad piegādātāju sarakstā ieraksta sevi kā piegādātāju.
Materiāliem un izstrādājumiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jābūt ražotiem atbilstīgi labai ražošanas praksei, lai normālos vai paredzamos izmantošanas apstākļos tie nepārnestu uz pārtiku savas sastāvdaļas tādos daudzumos, kas var apdraudēt cilvēku veselību vai radīt nepieņemamas izmaiņas pārtikas produkta sastāvā.
Uzņēmumam pašam jānosaka, kādus mikrobioloģiskos rādītājus un kādu derīguma termiņu noteikt savam produktam, lai nodrošinātu, ka lietošanai gatavais produkts ir nekaitīgs.
Pārtikas piedevas jānorāda gan receptūrā, gan produktu marķējumā. Jābūt uzmanīgiem ar krāsvielu lietošanu, piemēram, kūkās. Atkritumu konteineri telpās jātur tīri un regulāri jāiztukšo, tiem jābūt slēgtiem.
Visi ieteikumi tiem, kuri vēlas uzsākt mājražošanu, tostarp saldumu ražošanu, atrodami PVD interneta mājaslapā.