Lielā oga – ķirbis

Piedāvāju trīs dažādas receptes, kā izmantot ķirbi! Lielo ķirbi uzreiz visu izvārīju biezenī. Daļu biezeņa salēju pārtikas saldēšanas maisiņos un ieliku saldētavā.
Ķirbja biezzupa
Sastāvdaļas
~2 litri ķirbju biezeņa,
4 kartupeļi,
4 burkāni,
1 liels sīpols,
3‒4 daiviņas ķiploka,
1 tējkarote karija (ja netīk asi ēdieni, kariju nelieciet),
200 ml saldā krējuma,
sāls, pipari, timiāns,
eļļa cepšanai.
Pagatavošana
Nomizotu un sagrieztu gabaliņos ķirbi nelielā daudzumā ūdens izvāra, līdz kļūst mīksts. Šķidrumu nolej un iegūto masu sablendē viendabīgā biezenī. Notīrītus un sagrieztus sīpolus, ķiplokus un burkānus liek uz pannas cepties. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un timiānu. Cep, līdz sīpoli zeltaini un burkāni daļēji mīksti. Katlā nelielā ūdens daudzumā vāra nomizotus un sagrieztus kartupeļus, kad ūdens uzvārījies, pievieno apceptos burkānus ar sīpoliem un ķiplokiem un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Tad visu (dārzeņus un nelielu daudzumu iegūtā buljona) sablendē, lej atpakaļ katlā un pievieno ķirbju biezeni (proporcijas ‒ viena daļa dārzeņu un pusotra daļa ķirbju biezeņa). Liek sildīties, pievieno saldo krējumu un garšvielas. Var pasniegt ar grauzdētām ķirbju sēklām, grauzdiņiem un sojas mērci.
Ķirbju pīrāgs
Pamatnei
200 g miltu,
2 ēdamkarotes cukura,
½ tējkarote sāls,
140 g sviesta (sagriezts un turēts saldētavā ~30 minūtes),
60 g cepamā margarīna (sagriezts un turēts saldētavā ~30 minūtes),
60 ml ledaina ūdens.
Pildījumam
470 g ķirbju biezeņa,
400 g vārīta kondensētā piena,
2 olas,
1 tējkarote kanēļa,
¼ tējkarote ingvera,
1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
½ tējkarote sāls.
Gatavo pamatni
Liek bļodā miltus, cukuru un sāli, visu samaisa. Sausajai masai pievieno sviestu un margarīnu un ar pirkstiem sastāvdaļas saspaida kopā, līdz veidojas drupačveida masa. Iegūtajai masai, lēnām to putojot, pakāpeniski lej klāt auksto ūdeni, līdz mīkla saiet kopā (ja mīkla kopā saiet ātrāk, var neliet visu norādīto ūdens daudzumu). Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz vienu stundu ledusskapī. Kad mīkla atpūtināta, to izrullē apļa formā un ieklāj kūkas formā, lai mala sānos būtu uz augšu (izmantoju 26 cm diametrā). Pa to laiku, kamēr cepeškrāsns uzsilst līdz 200 grādiem, liek formu ar mīklu saldētavā. Tiklīdz cepeškrāsns uzsilusi, liek pamatni cepties uz 20‒25 minūtēm. Kad pamatne izcepusies, to atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Gatavo pildījumu
Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sajauc ķirbju biezeni ar kondensēto pienu, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas un samaisa. Pildījumu lej uz atdzesētās pamatnes un liek cepties uz aptuveni 50 minūtēm. Kūku pasniedz nedaudz atdzesētu vai aukstu, dekorē ar putukrējumu.
Ķirbja biezzupa
Sastāvdaļas
~2 litri ķirbju biezeņa,
4 kartupeļi,
4 burkāni,
1 liels sīpols,
3‒4 daiviņas ķiploka,
1 tējkarote karija (ja netīk asi ēdieni, kariju nelieciet),
200 ml saldā krējuma,
sāls, pipari, timiāns,
eļļa cepšanai.
Pagatavošana
Nomizotu un sagrieztu gabaliņos ķirbi nelielā daudzumā ūdens izvāra, līdz kļūst mīksts. Šķidrumu nolej un iegūto masu sablendē viendabīgā biezenī. Notīrītus un sagrieztus sīpolus, ķiplokus un burkānus liek uz pannas cepties. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un timiānu. Cep, līdz sīpoli zeltaini un burkāni daļēji mīksti. Katlā nelielā ūdens daudzumā vāra nomizotus un sagrieztus kartupeļus, kad ūdens uzvārījies, pievieno apceptos burkānus ar sīpoliem un ķiplokiem un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Tad visu (dārzeņus un nelielu daudzumu iegūtā buljona) sablendē, lej atpakaļ katlā un pievieno ķirbju biezeni (proporcijas ‒ viena daļa dārzeņu un pusotra daļa ķirbju biezeņa). Liek sildīties, pievieno saldo krējumu un garšvielas. Var pasniegt ar grauzdētām ķirbju sēklām, grauzdiņiem un sojas mērci.
Ķirbju smūtijs
Sastāvdaļas
100 ml ķirbju biezeņa,
50 ml auzu pārslu,
200 ml nomizotu, sagrieztu,
apceptu ābolu,
300 ml piena,
2 ēdamkarotes medus,
200 ml smalcināta ledus.
Pagatavošana
Nomizo, sagriež un uz pannas apcep ābolus (izvēlējos vienu lielu skābu rudens ābolu un cepot pievienoju brūno cukuru). Blendera krūzē visu sablendē, pēc tam pievieno ledu un sablendē atkārtoti. Pasniedz ar putukrējumu un kanēli vai auzu pārslām.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"