Oranžais supervaronis – burkāns
Ikviens zina, ka burkāns ir superdārzenis, kurā ir daudz vitamīnu un vērtīgu uzturvielu, pat ja nezinām, kādas konkrēti. Turklāt tas ir garšīgs. It īpaši tikko no dobes izrauts un turpat ar pieneņu lapām noslaucīts vai sagriezts standziņās un pasniegts ar krējuma mērcīti. Burkāns tiek uzskatīts par vienu no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Tā sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, B, C, E, K vitamīns, beta karotīns, minerālvielas ‒ kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir gandrīz neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, vairogdziedzera darbību, redzi, kā arī cīnīties pret vīrusiem.
Kā supervaronim pienākas burkāns arī virtuvē spēj visu – iederēties saldajos, sāļajos un uzkodu ēdienos.
Burkānu humuss
1 bundža (400 ml) konservētu turku zirņu,
400 g burkānu,
1 citrons,
1 ķiploka galviņa (~6‒8 daiviņas),
1‒1,5 tējkarotes kumīna (indiešu ķimenes),
sāls, pipari,
60 ml olīveļļas.
Uz pannas liek nomizotus, sagrieztus burkānus un ķiplokus, nedaudz pievieno olīveļļu un sāli un cep 180 grādos, līdz burkāni mīksti. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un kopā ar nokāstiem turku zirņiem, kumīnu, sāli, pipariem un olīveļļu sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
Burkānu biezzupa
650 g burkānu,
2 kartupeļi,
1 sīpols,
4 daiviņas ķiploka,
200 ml saldā krējuma,
sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles (1 tējkarote karija, ¼‒1/2 tējkarote kajēnas piparu, 1 tējkarote ingvera pulvera un 1 tējkarote sinepju sēklu),
sviests un eļļa cepšanai.
Zupas katlā sviestā, kuram pievieno nedaudz eļļas (lai izvairītos no sviesta piedegšanas), liek cepties nomizotus un sagrieztus sīpolus un ķiplokus kopā ar izvēlētajām garšvielām. Kad garšaugi un garšvielas apcepušies, ber klāt nomizotus un sagrieztus dārzeņus – burkānus un kartupeļus. Kādu brīdi apcep arī tos un pielej ūdens tik daudz, lai mazliet nosedz dārzeņus (ja patīk plānākas biezzupas, tad ūdeni pievieno vairāk). Vāra, līdz dārzeņi mīksti. Zupas masu sablendē, pievieno saldo krējumu un, ja nepieciešams, papildina ar garšvielām. Pasniedz ar pistācijām, grauzdiņiem u.tml.
Burkānu kūka ar siera glazūru
(26 cm kūkas forma)
500 g burkānu,
125 ml olīveļļas,
4 olas,
180 g cukura,
250 g miltu,
3 tējkarotes cepamā pulvera,
2 tējkarotes kanēļa.
Siera glazūrai:
100 g sviesta vai cepamā margarīna,
100 g kausētā siera “Dzintars”,
4 ēdamk. pūdercukura (var aizstāt ar 2 ēdamk. cukura),
valrieksti – dekorēšanai (pēc izvēles).
1.bļodā sarīvē burkānus un pievieno olīveļļu, samaisa. 2.bļodā olas sakuļ kopā ar cukuru. 3.bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri un kanēli.
1.bļodas saturu pievieno
2.bļodas saturam, tad pievieno
3.bļodas saturu, kārtīgi izmaisa (var pievienot kaltētas dzērvenes vai rozīnes), liek cepeškrāsnī 180 grādos uz ~30 minūtēm.
Kad kūka gatava, atstāj dzesēties. Siera glazūrai katliņā saliek visas sastāvdaļas un sakausē, līdz izveidojas vienmērīga masa. Ik pa laikam maisot, ļauj tai atdzist un kļūt nedaudz biezākai, lai glazējot nenotek. Kad padzisusi, lej uz kūkas un dekorē ar valriekstiem.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"