Dzirkstele.lv ARHĪVS

Svētku un kopīgu maltīšu laiks

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 3. janvāris 00:00

25
Svētku un kopīgu maltīšu laiks

Gadu mija ir kā radīta, lai vairāk laika pavadītu kopā ar ģimeni mājās, un laiks, kad gribas savējos palutināt ar gardu maltīti. Šoreiz vakariņās lazanja, kas ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Lazanja ir kā pīrāgs ar siera, gaļas, sēņu vai dārzeņu pildījumu, kur svarīga loma ir mērcei, jo no tās ir atkarīga ēdiena garša. Tradicionāli lazanju cep taisnstūra veidnē, liek trīs lazanjas plākšņu un trīs pildījuma kārtas, nobeigumā ir mērce ar rīvētu sieru. Šī ēdiena pagatavošana ir diezgan laikietilpīga, tāpēc gatavošanas procesā iespējams iesaistīt visu ģimeni. Darāmais atradīsies gan mazam, gan lielam. 

Spinātu lazanja

Sastāvdaļas: lazanjas plāksnes, 200 g spinātu (var vairāk), 250 g biezpiena,  2  mocarellas bumbas, 2–3 ķiploka daiviņas, ~500 g labi kūstoša siera, sāls, pipari un eļļa cepšanai.

Piena mērcei: 1 litrs piena, 60 g sviesta, 3 ēdamk. miltu, sāls, pipari, muskatrieksts pēc garšas.
Piena mērces pagatavošana:
Katliņā lej pienu un uz lēnas uguns silda.
Otrā katliņā liek kausēties sviestu. Kad tas izkusis, pievieno miltus un izmaisa, lai nav kunkuļu, maisot izkarsē miltus.
Miltu masai pa daļām pievieno silto pienu, rūpīgi izmaisa, lai veidojas vienveidīga masa. Kad viss piens pievienots, liek klāt garšvielas.

Lazanjas pagatavošana (tika izmantots 26x18 cm keramiskais trauks)
Ar eļļu uzkarsētā pannā liek cepties ķiplokus. Kad tie caurspīdīgi, pievieno spinātus. Kad spināti saplakuši, pārkaisa tos ar sāli un pipariem, ļauj nedaudz pasautēties. 
Liek bļodā biezpienu un ar dakšu izspaida – padarot irdenu. Biezpienam pievieno smalki sagrieztas mocarellas bumbas un spinātu masu. Visu samaisa.
Katlā liek vārīties ūdeni lazanjas plāksnēm. (Ir lazanjas plāksnes, par kurām ražotājs saka, ka tās nav nepieciešams pirms cepšanas mērcēt. Lai būtu droša, ka lazanjas plākšņu kārtas būs mīkstas, nolēmu tās uz 1–2 minūtēm izmērcēt verdošā ūdenī.)
Izvēlētās lazanjas formas trauka apakšā lej nedaudz mērces, kurai pa virsu kārto izmērcētās lazanjas plāksnes, uz kurām arī lej nedaudz mērces, tad liek sagatavoto biezpiena, siera un spinātu masu, kurai uzrīvē izvēlēto sieru. Virs pildījuma liek izmērcētās lazanjas plāksnes, mērci, pildījumu un uzrīvē sieru utt. Virspusē - lazanjas plāksnes, mērce un izvēlētais siers.
Liek cepeškrāsnī cepties uz 180 grādiem ~30–40 minūtes. Ar koka irbulīti izdurot cauri visām kārtām, pārbauda, vai lazanjas plāksnes mīkstas. Virskārtai jābūt zeltaini brūnai.


Kakao ar piena putām
Arī veikalos reģionos ir nopērkama tāda lieta kā piena putotājs, ar kuru iespējams pagatavot latti vai flat white mājas apstākļos, kā arī padarīt tradicionālo kakao dzērienu gaisīgāku.
Uz 300 ml lielu krūzi nepieciešams: 1,5 tējk. kakao pulvera, 1,5 tējk. cukura, ~220 ml piena, ūdens.

Pagatavošana
Izvēlētā krūzē ber kakao pulveri un cukuru. Abus samaisa kopā un pārlej ar nelielu ūdens daudzumu, izmaisa, lai nav kunkuļu. Pienu katliņā vai krūzē silda uz plīts. Kad piens uzsilis, lielāko daļu lej krūzē klāt izmaisītajam kakao pulverim un cukuram, atlikušo daļu ar piena putotāju sakuļ, līdz veidojas biezas, stingras piena putas. Tās lej pa virsu gatavajam kakao. Pārkaisa ar kakao pulveri, kanēli, šokolādes skaidiņām u.tml.


Banānu – zemesriekstu - siera kūka

Sastāvdaļas: 4 banāni (iepriekš saldētavā sasaldēti un atlaidināti), 50 g sviesta, 1 iepakojums smilšu cepumu, sula no 1/2 apelsīna (vai cita sula), 300 ml saldā krējuma, 6 tējkarotes cukura, 400 g krēmsiera, vaniļas ekstrakts, 220 g zemesriekstu sviesta ar kraukšķiem, 15 g želatīna.

Pagatavošana
Cepumus sadrupina smalkās drupačās. Sviestu izkausē un pievieno sadrupinātajiem cepumiem. Ja masa joprojām liekas pārāk sausa, pievieno sulu no 1/2 apelsīna vai citu sulu.
Iegūto cepumu masu izlīdzina tortes veidnes apakšā. Liek ledusskapī.
Uzbriedina želatīnu.
Bļodā lej saldo krējumu, pievieno cukuru, vaniļas ekstraktu un krēmsieru. Visu sakuļ.
Banānus izspiež no mizas. Sasaluša banāna miza ir pilnībā melna, un atsalis tas ir mīksts un viegli izslīdēs no tās. Ar dakšu samīca banānu un iemaisa putukrējuma un krēmsiera masā.
Pievieno zemesriekstu sviestu un sakuļ visu masu kopā. Beidzamo iemaisa ūdens peldē izkausētu želatīnu.
Iegūto krēmu lej tortes formā uz sagatavotās pamatnes. Kūku liek saldētavā uz divām stundām. 30 minūtes pirms pasniegšanas izņem no saldētavas.
Pasniedz ar svaigām ogām.