Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Ko likt galdā absolventam

2010. gada 10. jūnijs 15:52

4583
"Dzīvespriekam": Ko likt galdā absolventam

Maijs un jūnijs tradicionāli ir bērnudārzu, pamatskolu, vidusskolu un augstskolu izlaidumu laiks, un tūkstošiem mammu domā, ko labāk celt svētku galdā.bIzmēģināt kaut ko jaunu vai cept ierastās karbonādes un kotletes? Izvēloties neierastus ēdienus, parasti saimniecei ir svarīgi ievērot trīs principus - lai nav sarežģīti, lai nav dārgi un lai svētkos visu dienu nav jāsēž pie plīts.

Jāsaprot, cik vajag
Zupa, tad otrais ēdiens un nobeigumā saldais. Šāds galda klāšanas princips noderēs arī absolventu viesu galdam, ja paredzēts garš vakars un ciemiņi ieradušies no tālienes. Turpretī pāris stundu garai bērnudārznieka ballītei pietiks ar aukstajām uzkodām un našķiem. Lai saprastu, cik daudz produktu jāpērk, jārēķina, ka katrs cilvēks apēdīs aptuveni 600 gramu ēdiena. Šajā daudzumā iekļauta gan «tīrā» gaļa, gan salāti un kūka. Piemēram, 200 gramu gaļas, no kuriem 100 gramu būs karbonāde, un tikpat kotlešu masas. Vēl tikpat daudz salātu, augļu un gabaliņš kūkas. Bērni tik daudz neapēdīs, tādēļ kopumā daudzums izlīdzināsies.  

Jākombinē siltie ar aukstajiem
Lai svētku dienā atliktu laiks saposties, vislabāk izvēlēties ēdienus, kurus pilnībā vai daļēji var sagatavot iepriekšējā dienā. Piemēram, izvārīt un sagriezt visas salātu sastāvdaļas, izņemot svaigus gurķus un tomātus. Svētku rītā atliks vien tās samaisīt. Iepriekšējā vakarā vai svētku rītā var izvārīt arī gulašzupu, kas noteikti viesus patīkami pārsteigs. Arī kanapē uzkodas var sagatavot iepriekš un salikt slēgtos traukos, lai neapkalst. Atnākot mājās no svinīgā pasākuma, atliks vien sadurt tās ābolā vai kāpostā un likt galdā. Arī saldo iespējams pagatavot iepriekšējā dienā. Pat pāris dienu iepriekš var izcept mazos kēksiņus. Tos vislabāk cept papīra formiņās. Dienu pirms pasākuma sapilda - pārgriež horizontāli uz pusēm, iesmērē kādu skābenu ievārījumu un liek atpakaļ papīra formiņā. Pasniegšanas dienā rotā ar putukrējumu, augļiem un šokolādi.

 

Dzērieni bērniem un pieaugušajiem
Ēdieni vairāk tiek baudīti no pieaugušo galda, turpretī bērniem jāsarūpē pavairāk dzēriena. Var nopirkt limonādi, bet savs šarms būs pašu pagatavotai bolei. Tai nepieciešami augļi, var izmantot gan svaigus, gan konservētus. Piemēram, svaigu kivi, zemenes, apelsīnu, konservētu vai svaigu ananasu un persiku. Augļus labāk sagriezt no rīta, apliet ar sīrupu un slēgtā traukā ielikt ledusskapī savilkties. Ja paredzēts pievienot bolei ledu, tad garšai jābūt intensīvākai. Vakarā augļus sadala divās daļās - atsevišķi pieaugušajiem un bērniem. Bezalkoholiskajai bolei pirms pasniegšanas pielej limonādi, pieaugušajiem - baltvīnu un šampanieti. Bolei sagrieztos augļus var izmantot saldajam ēdienam, pa virsu uzliekot putukrējumu.

 

Gulašzupa
Nepieciešams (20 porcijām): 2 kilogrami gaļas, kilograms sīpolu, kilograms burkānu, kilograms paprikas, 2 kilogrami tomātu, 1,5 kilogrami kartupeļu, garšvielas, eļļa apcepšanai.


Pagatavošana. Gulašzupas dzimtenes receptēs vienmēr minēta liellopa gaļa, taču var izmantot arī cūkgaļas mīkstumu un pat vistas fileju. Vistas zupa būs gatava aptuveni stundas laikā, liellopa vai cūkas - divās. Tai jābūt pietiekami biezai.


Jāsāk ar gaļas apcepšanu. To sagriež kubiņos un liek uz pannas. Kad šķidrums iztvaikojis un gaļa sāk brūnināties, pievieno ripiņās sagrieztus sīpolus, pēc tam ripiņās sagrieztus burkānus un papriku. Cepšanas beigās pievieno sagrieztus tomātus bez miziņas. Tad uzvāra un pielej aptuveni divus litrus ūdens. Kad gaļa gandrīz mīksta, pieliek palielos kubos sagrieztus kartupeļus. Pēc garšas pievieno sāli, piparus, lauru lapu, ķiploku.

 

Pildīts lavašs
Nepieciešams: lavašs, iepakojums kausētā siera, gurķis, dažādas krāsas paprika, zaļumi.
Pagatavošana. Smalki sagriež papriku, zaļumus un gurķi. Izklāj lavašu un apsmērē ar sieru. Pa virsu uzkaisa sagrieztos dārzeņus. Tad lavašu sarullē ruletē. Ļauj vismaz pāris stundu ievilkties un sagriež pāris pirkstu platos gabaliņos. Kārto uz šķīvja un pasniedz.

 

Makaronu salāti
Nepieciešams: paka makaronu, paciņa majonēzes, svaigs gurķis, tomāts, 300 gramu žāvētas vistas, zaļumi, trīs vārītas olas, sāls, pipari.


Pagatavošana. Makaronus izvāra un noskalo, lai nesalīp. Gurķi, tomātu, gaļu sagriež kubos. Visu samaisa ar majonēzi un pārkaisa ar zaļumiem.