Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Dators nav miskaste

2010. gada 10. jūnijs 15:39

1468
"Dzīvespriekam": Dators nav miskaste

Atkarībā no rakstura un ieradumiem kārtības izjūta mēdz būt katram sava, un dažs labs atradīs vajadzīgo arī paša «uzbūvētā» krietnā papīru kaudzē. Tomēr tornis reiz var gāzties un orientēties tā iekšienē - gandrīz neiespējami. Līdzīgi ir mūsu datorā, kur informāciju varam «likt» šur vai tur, bet, laikam ejot, to atrast kļūst arvien grūtāk.

Ja nu esat nonākuši (vai arī negribat nonākt) šādā situācijā, varbūt vispārējā pavasara tīrīšanas un kārtošanas gaisotnē vērts sasparoties arī kārtības ieviešanai savā «elektroniskajā bibliotēkā». Piedāvāto padomu pamatā -
patlaban izplatītākā «Windows Vista» operētājsistēma un pamatatziņa, ka ikvienu failu ieteicams noglabāt precīzā vietā, ar nepārprotamu nosaukumu.  

Zini, kur noglabā
It kā visātrāk un dažbrīd arī ērtāk failus noglabāt uz darba virsmas, ko vislabāk pazīstam kā «Desktop». Tomēr - vai jūsu monitora ekrāns nav vairāk piemērots kādai skaistai noskaņas bildei, nevis raibam uzrakstu jūklim? Otrkārt, tas nav bezizmēra. Treškārt, lielā jūklī ko atrast ir grūti. Ja tomēr nevarat atturēties, vismaz nemetiet tajā visus failus kā dīķī, bet apkopojiet tos nedaudzās mapītēs.


Nākamais vienkāršākais veids būtu izmantot «Microsoft» dāsni sagatavotās mapītes «Documents», «Pictures» un «Music», kas paslēptas «Start» taustiņa izvēlnē. Mani gan mulsina šo mapīšu īstā atrašanās vieta datorā, tādēļ iesaku pašiem izveidot savus direktorijus cietajā diskā. Atveram «Computer», pēc tam «Local Disk (C:)», kur ikviena persona, kurai ir pieeja konkrētajam datoram, var audzēt savai būtībai piemērotu «failu koku». Piemēram, zem «Ernests» būs manis izdomāta mapīšu struktūra, bet zem «Aija» - vien sievietei izprotama kārtība. Vismaz attēlus vajadzētu glabāt vienuviet, jo tad tos pārskatāmi varēs pārlūkot ar «Thumbnail» - samazinātu attēlu virknējumā.


Tiem, kam patīk lietas sarežģīt, izgudrota vairāku lietotāju sistēma, ko varam izveidot «Start» > «Control Panel» > «User Accounts». Vairāki konti ir īpaši noderīgi tad, ja ir kas cita acīm slēpjams, jo profiliem iespējams uzlikt paroles. Katram lietotājam pat ir savs «Desktop».

 

Māki veikli atrast
Lai failus vieglāk sameklēt, tiem jābūt zīmīgi nosauktiem. Ja esat sācis jaunu dokumentu, jau sākumā piešķiriet tam nosaukumu, kurā iekļaujiet pēc iespējas vairāk atslēgvārdu. Piemēram, ja vēlaties noglabāt savā datorā kādu vērtīgu rakstu par vitamīniem, satura vispusīgs atspoguļojums varētu būt šāds: veselība_vitamīni_23.12.2009. Pēc pieciem gadiem jūs, protams, neatcerēsieties, kā failu nosaucāt, bet nav šaubu, ka vismaz pēc viena vārda vai datuma savu rakstu atradīsiet.

 

Tāpat varam rīkoties ar nozīmīgiem fotoattēliem utt. Izvairieties no garumzīmēm un mīkstinājumiem, jo dažos gadījumos šādi faili kļūst nelietojami. Katrā ziņā izveidojiet savu sistēmu, kā saukt un organizēt failus.

 

Veco prom uz arhīvu
Failiem, kas nav izmantoti pēdējos pāris mēnešus, vēlams atrast kādu «tālāku» vietu - piemēram, atsevišķu «Arhivs» mapīti. Ja informāciju pārrakstīsiet diskos, varat atstāt datorā tukšas mapītes un to nosaukumā pierakstīt klāt diska numuru (piem., Nr.1), lai, meklējot vajadzīgo, uzzinātu, kurā diskā tas atrodams.