Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pīrādziņi, kas ļauni nesmejas par cepēju

Gunita Lagzdiņa-Skroderēna

2020. gada 8. februāris 08:00

582
Pīrādziņi, kas ļauni  nesmejas par cepēju

Ja ar klasisko rauga mīklu neesi draugos (pīrāgi izskatās pēc smejošām mutēm ar izbirušiem zobiem), iesaku nākamreiz izmēģināt šos vienkāršos speķrausīšus, kas nevar nesanākt.

Nepieciešams:
◆ 1 kg miltu
◆ 200 g sviesta
◆ 1 paciņa sausā rauga
◆ ~1 glāze ūdens
◆ ½ glāze cukura
◆ šķipsniņa sāls
◆ 1 ola
◆ šķiņķītis, cauraudzītis vai speķis, sīpols, malti melnie pipari vai marmelādes konfektes (pildījumam)

Mīkstu sviestu sakuļ ar sāli un cukuru. Miltos ieber sauso raugu un pa glāzei iesijā sviestā, ar rokām maisot, lai veidotos drupatas. Pēc tam, pakāpeniski pievienojot ūdeni, samīca viendabīgā masā. Iegūto mīklu ieliek bļodā, pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā raudzēties uz stundu, divām – līdz masa vismaz dubultojusies. Tikmēr nelielos gabaliņos sagriež marmelādi, kā arī gaļu un sīpolus, ko sajauc ar pipariem. Pildījumam noteikti var izmantot arī ievārījuma pikucīti, kādu ābola vai siera šķēlīti vai jebko citu pēc gaumes. Liek uz plāts, pārsmērē ar sakultu olu, šauj sakarsētā krāsnī (200°C) un cep, līdz zeltaini brūni.