Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Ēdamais skaistums

2010. gada 10. jūnijs 15:32

1144
"Dzīvespriekam": Ēdamais skaistums

Divi vienā - šī frāze precīzi apzīmē augus, kam dotas vismaz divas misijas - tie ne tikai izdaiļo apstādījumus, noslēpj neglīta šķūnīša sienu vai rada aizvēju, bet vasaras otrajā pusē arī ļauj pamieloties ar augļiem.

Dārzā mazāk ierastus ēdamos krāšņumaugus «Dzīvespriekam» devās lūkoties pie Zaļenieku kokaudzētavas saimnieka Imanta Parfenoviča.  

Mandžūrijas aktinīdija
Ātraudzīgs kāpelētājs, kas pāris gados gatavs apņemt augstāko būvi dārzā. Vīrišķajiem eksemplāriem lapas ar baltiem un rozā plankumiem. Ziedi aromātiski, augļi līdzīgi nelieliem kivi, bagāti ar C vitamīnu. Ieteicams stādīt krāsu kompozīcijās piemājas dārzos un parkos kā kāpelētājaugu. Patiks saulaina vai pusēnas vieta.

 

Sausserdis
Saulainām vietām piemērotais sausserdis dārzā iederas gan grupās, gan robežstādījumos un arīdzan kā atsevišķi augošs jeb soliters. Augļi nogatavojas pat pirms zemenēm, tie ir tumši zili un mazliet atgādina mellenes.

 

Eiropas kastanis
Atšķirībā no parastajām zirgkastaņām Eiropas jeb ēdamais kastanis sasniedz mazāku augumu (izaug līdz desmit metru augstumam). Līdz brīdim, kad varēs plūkt augļus, gan jāpaciešas, jo ražot sāk sestajā septītajā gadā.

 

Smiltsērkšķis
Salīdzinoši nelieli vasarzaļi koki vai krūmi ar ērkšķainiem zariem. Ātraudzīgi. Divmāju augi, tāpēc augļu ieguvei dārzā stādāmi vairāki. Aug smilšainās un oļainās augsnēs ar augstu gruntsūdens līmeni. Bagātīgi dzen sakņu un celma atvases. Izmanto gan kā dekoratīvus, gan arī kā augļu kokus. Saulmīļi.

 

Riekstkoki, valrieksti
Vasarzaļi koki, dekoratīvi, lielām lapām un lietussargveidīgu vainagu. Ātraudzīgi, mīl auglīgas, labi drenētas augsnes, veido mietsakni. Labi iejūtas arī pilsētas apstākļos.

 

Korintes
Vasarzaļi krūmi. Gaismas prasīgi, augsnes ziņā neizvēlīgi. Vidēji ātraudzīgi. Bagātīgi zied, pakļaujas cirpšanai, pārtikā izmantojami augļi.

 

Aronijas
Vasarzaļi krūmi. Aug trūdvielām bagātās augsnēs. Gaismas prasīgi, sausumizturīgi, vidēji ātraudzīgi. Augļus lieto pārtikā un medicīnā. Rudenī lapas krāsojas spilgti oranžos līdz karmīnsarkanos toņos.

 

Melnā vistene
Ziedi neievērojami, toties pārtikā lietojamie sulīgie augļi ir spilgti melni un labi pamanāmi. Līdz 15 centimetru augstos krūmiņus stāda grupās un zemsedzei. Patīk saulaina vieta. Mūžzaļi.