Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Vešas mājā” varēs uzzināt vēsturi

Inita Savicka

2020. gada 28. janvāris 00:00

2302
“Vešas mājā” varēs  uzzināt vēsturi

Rīdziniece Daina Ozola, kura pēta Jaungulbenes pils vēsturi, jau ir ieguldījusi lielu darbu Jaungulbenes pils vēstures popularizēšanā un vēlas turpināt iesākto.

Fotogrāfijas – zelta vērtas
D.Ozola nolēmusi nomāt pašvaldībai piederošo Jaungulbenes muižas “Vešas māju”. Ēka, kas būvēta 19.gadsimta otrajā pusē, atrodas senās muižas teritorijā. Tā ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.
Pēc dokumentiem spriežot, sākumā tur esot bijis poniju stallis, pēc tam - vešerienes māja, padomju laikā - pirts. Ēka ir labi saglabājusies. D.Ozola to vēlas parādīt cilvēkiem. Iespējams, jau jūnijā tā uzņems tūristus un visus tos, kurus interesē Jaungulbenes muižas vēsture.
“Tā kā es visu laiku uzzinu arvien kaut ko jaunu par Jaungulbenes muižu un arī fotogrāfiju krājums tikai papildinās, nolēmu to visu turpināt. Šobrīd ir plānots līdz jūnijam, kad jau sāksies aktīvā tūrisma sezona, savest kārtībā “Vešas māju”. Nomas līgums ar pašvaldību ir uz pieciem gadiem. Ir ļoti daudz fotogrāfiju par Jaungulbenes muižu, bet nav, kur tās parādīt interesentiem. Vedot cilvēkus ekskursijā pa Jaungulbenes pils atmiņu takām, es nevaru 30 cilvēku lielai grupai parādīt arī fotogrāfijas, kuras man ir un kuras ir zelta vērtas. Apsvēru, ka “Vešas māja” būtu jauka vieta, kur varētu izveidot tūrisma infocentru un ikvienam būtu iespēja aplūkot arī šīs unikālās fotogrāfijas, uzzinot vēsturi, ko ikdienā katram nav iespējams redzēt. Infocentrā varēs iegādāties manis veidotos suvenīrus, būs kartes un bukleti saistībā ar Jaungulbeni. Vēlāk izveidosim arī mājaslapu, kur ievietosim aktuālo informāciju. Bet viss notiks ar iepriekšēju pieteikšanos. Maksa būs 3 eiro,” stāsta D.Ozola.
Viņa uzsver, ka interese par Jaungulbenes muižu ir ļoti liela. Cilvēki jau tagad zvanot un interesējoties, kad notiks ekskursijas un kad varēs aplūkot ekspozīciju.  

Prieks par vietējo atsaucību un palīdzību
D.Ozola ir priecīga, ka bez viņas ir vēl daži entuziasti, kas palīdz rūpēties par Jaungulbenes muižas vēsturi. “Tie ir jaungulbenieši, kuri man nāk palīgā tīrīt telpas, mazgāt, pielikt bildes. Darba ir daudz, un tas ir jauki, ka vietējie jaunieši atbalsta. Viņi ir malači! No viņiem vajadzētu mācīties. Ja ne viņi, nebūtu izdarījusi pat pusi. Tie ir Sanija Ozoliņa, Evija Melngaile, Betija Glāzniece, Niks Kristers Glāznieks, kā arī Jautrīte Glāzniece. Gribētu, lai būtu vairāk tādu cilvēku, kuri var palīdzēt. Es meklēju arī cilvēku, kurš varētu izaudzēt puķes, lai nebūtu tās jāved no Rīgas, un vasarā tās varētu izlikt ārā pie vešerienes mājas. Ir nepieciešams arī vecmodīgs galds, krēsls, kas iederētos interjerā, lai varam izlikt informāciju. Noderētu arī veca lampa, puķu statīvs. Man ir uzdāvināti divi skaisti vecie gludekļi. Protams, ka arī tie noderēs! Noder jebkura lieta, priekšmets, kas saistīts ar Jaungulbeni,” stāsta D.Ozola.
Šobrīd D.Ozola meklē cilvēkus, kuri varētu dalīties atmiņās vai arī ar fotogrāfijām par pienotavas laikiem. Sazināties ar D.Ozolu var pa epastu “daina.ozola@gmail.com”. “Jebkuras atmiņas ir unikālas. Pienotavā vēlos izvietot atmiņas par cilvēkiem, kuri tur ir strādājuši,” viņa uzsver.