Našķēties gudri

Vispārzināma patiesība, ka pārlieku liels cukura un balto miltu daudzums ne tikai kaitē mūsu vidukļa līnijai, bet arī negatīvi ietekmē veselību. Taču ko darīt, kad tik ļoti gribas kaut ko saldu un garšīgu?! Iesaku pašiem gatavot savus našķus, izmantojot produktus, kuri ir dabiski saldi. Tas noteikti būs daudz veselīgāk nekā veikalā nopērkamie cepumi un konfektes. Protams, gatavošana nedaudz aizņems laiku, taču tas noteikti ir to pūļu vērts!
Veselīgie auzu pārslu cepumi
No norādītā daudzuma sanāca aptuveni 24 palieli cepumi. Šos par garšīgiem atzina ne tikai pieaugušie, bet arī trīsgadnieks. Lieki teikt, ka cepumi rītu nesagaidīja.
Sastāvdaļas:
2 olas,
2 gatavi banāni (vislabāk jau gandrīz melni),
2 ēdamkarotes medus,
nedaudz citrona vai laima sulas,
100 g pilngraudu auzu pārslu
50 g mandeļu miltu,
150 g pilngraudu kviešu miltu
50 g kokosriekstu skaidiņu,
šķipsna sāls,
2 saujas šokolādes graudiņu (termoizturīgie),
1 tējkarote cepamā pulvera,
strīķēta tējkarote cukura.
Banānus saspaida ar dakšiņu. Jāatceras – jo gatavāki banāni, jo mīkstāki un saldāki. Pievieno klāt olas un medu, kā arī citrona sulu. Visu kārtīgi sakuļ. Iemaisa auzu pārslas, miltus, sāli, kokosriekstu skaidiņas un cepamo pulveri. Var likt klāt vairāk auzu pārslu un mazāk miltu. Svarīgi, lai masa sanāktu pabieza – tāda, lai pēc tam ar rokām varētu veidot cepumus. Kā pēdējos liek klāt šokolādes graudiņus. Tos var arī aizvietot ar sasmalcinātām žāvētām dzērvenēm vai rozīnēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C grādiem. Uz cepamās plāts liek virsū cepamo papīru un nedaudz ieeļļo. Ar mitrām rokām veido vienāda lieluma cepumus un liek uz plāts. Cep aptuveni 20–25 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni.
Bezglutēna braunijs
Sastāvdaļas:
240 g konservētu tumšo pupiņu,
2 olas,
4 ēdamkarotes medus,
50 g neitrālas garšas eļļas (izmantoju vīnogu kauliņu, derēs arī izkausēts sviests),
šķipsna sāls,
50 g mandeļu miltu,
50 g kokosriekstu skaidiņu,
2 ēdamkarotes ar kaudzi kakao
pulvera,
1 tējkarote cepamā pulvera,
sauja šokolādes graudiņu.
Pupiņas noskalo aukstā ūdenī. Nosusina un sablendē kopā ar olām un medu. Pielej klāt eļļu vai kausēto sviestu un iemaisa sāli. Pievieno mandeļu miltus, kakao un kokosriekstu skaidiņas. Visu samaisa viendabīgā masā. Iemaisa cepamo pulveri un šokolādes graudiņus. Trauku izklāj ar cepamo papīru, nedaudz ietauko. Ielej mīklu un izlīdzina. Cep 180 grādos aptuveni 30–35 minūtes, līdz vidus izcepies. Atdzesē, izrotā ar kausētu šokolādi un riekstiem.
Trīs sastāvdaļu šokokrēms
Sastāvdaļas:
100 g lazdu riekstu,
250 g dateļu,
1 ēdamkarote ar kaudzi kakao pulvera.
Lazdu riekstus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties vismaz stundu. Pēc tam riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī. Kad tie atdzisuši, noloba nost brūno čaumalu. Dateles aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz pusstundu. Lazdu riekstus sasmalcina blenderī. Sablendē arī dateles, pievieno tām riekstus un kakao pulveri. Visu samaisa un smērē uz maizītes. Uzglabā istabas temperatūrā.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"