Dzirkstele.lv ARHĪVS

Spinātu lazanja

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 13. marts 08:34

55
Spinātu lazanja

Sastāvdaļas: lazanjas plāksnes, 200 g spinātu (var vairāk), 250 g biezpiena,  2  mocarellas bumbas, 2–3 ķiploka daiviņas, ~500 g labi kūstoša siera, sāls, pipari un eļļa cepšanai.

Piena mērcei: 1 litrs piena, 60 g sviesta, 3 ēdamk. miltu, sāls, pipari, muskatrieksts pēc garšas.
Piena mērces pagatavošana:
Katliņā lej pienu un uz lēnas uguns silda.
Otrā katliņā liek kausēties sviestu. Kad tas izkusis, pievieno miltus un izmaisa, lai nav kunkuļu, maisot izkarsē miltus.
Miltu masai pa daļām pievieno silto pienu, rūpīgi izmaisa, lai veidojas vienveidīga masa. Kad viss piens pievienots, liek klāt garšvielas.

Lazanjas pagatavošana (tika izmantots 26x18 cm keramiskais trauks)

Ar eļļu uzkarsētā pannā liek cepties ķiplokus. Kad tie caurspīdīgi, pievieno spinātus. Kad spināti saplakuši, pārkaisa tos ar sāli un pipariem, ļauj nedaudz pasautēties. 
Liek bļodā biezpienu un ar dakšu izspaida – padarot irdenu. Biezpienam pievieno smalki sagrieztas mocarellas bumbas un spinātu masu. Visu samaisa.
Katlā liek vārīties ūdeni lazanjas plāksnēm. (Ir lazanjas plāksnes, par kurām ražotājs saka, ka tās nav nepieciešams pirms cepšanas mērcēt. Lai būtu droša, ka lazanjas plākšņu kārtas būs mīkstas, nolēmu tās uz 1–2 minūtēm izmērcēt verdošā ūdenī.)
Izvēlētās lazanjas formas trauka apakšā lej nedaudz mērces, kurai pa virsu kārto izmērcētās lazanjas plāksnes, uz kurām arī lej nedaudz mērces, tad liek sagatavoto biezpiena, siera un spinātu masu, kurai uzrīvē izvēlēto sieru. Virs pildījuma liek izmērcētās lazanjas plāksnes, mērci, pildījumu un uzrīvē sieru utt. Virspusē - lazanjas plāksnes, mērce un izvēlētais siers.
Liek cepeškrāsnī cepties uz 180 grādiem ~30–40 minūtes. Ar koka irbulīti izdurot cauri visām kārtām, pārbauda, vai lazanjas plāksnes mīkstas. Virskārtai jābūt zeltaini brūnai.