Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ienes virtuvē pavasara sajūtas un garšu

Santa Sinka

2020. gada 6. marts 00:00

11
Ienes virtuvē pavasara sajūtas un garšu

Dažbrīd vējš pierimst un patīkami silda saule. Ieelpojot dziļi, gribas sajust pavasari, kas, šķiet, ir soļa attālumā. Tas asociējas ar svaigumu, spirgtumu, sulīgumu un vieglumu. Neskatoties uz to, kāds šobrīd laiks aiz loga, virtuvē taču mēs varam ienest pavasari sajūtās un garšās. Un tad cilvēkiem gribas ko vieglāku, gaisīgāku. Tāpēc sagatavosim savas garšas kārpiņas šim skaistajam gadalaikam ar trīs veidu salātiem. Salātu daudzveidība ir neizmērojama. Protams, vecmāmiņas rasols ir dievīgs, to pārmanto paaudžu paaudzēs. Bet tas nereti rada smaguma sajūtu puncīšos un mēdz apnikt. Šodien mudinu jūs iedvesmoties un ļauties eksperimentiem virtuvē. Pēc tam gribēsies to atkārtot! 


Melleņu un pistāciju salāti

Sastāvdaļas:
150 g jauktu zaļumu,
1/2 glāze mikrosalātu,
1/2 tases melleņu,
1/2 tases sagriezta gurķa,
1/4 glāzes lobītu pistāciju,
1/2 glāzes drupinātas fetas.

Mērcei:
3 ēd. kar. šampanieša etiķa,
2 tējkarotes Dižonas sinepju,
1/2 tējkarotes košera sāls,
1/4 tējkarotes maltu melno piparu,
1/2 tases olīveļļas.


Pagatavošana aizņem vien piecas minūtes.
Salātiem paredzētās sastāvdaļas ievieto lielā traukā un samaisa. Mērci pagatavo atsevišķā traukā. Nelielā bļodā pievieno šampanieša etiķi (ja nav pieejams, var izvēlēties ar jebkuru citu garšu), klāt pievieno Dižonas sinepes, košera sāli un svaigi maltus piparus. Samaisa un pamazām pievieno olīveļļu. Sakuļ, līdz mērce izveidojas viendabīgā konsistencē.


Ābolu un aveņu salāti

Sastāvdaļas:
170–200 g salātu “mix”,
150 g drupināta zilā siera,
kaltētas dzērvenes jeb sukādes paciņā (pievienot pēc sajūtām),
pekanrieksti (pievienot pēc sajūtām),
1 ābols,
4 šķēles bekona,
aveņu balzametiķis.
   
Pagatavošanas laiks vidēji ir desmit minūtes, rezultātā iegūsiet garšīgus salātus četrām porcijām. Šo salātu pamatā ir garšas apvienojums, nevis sastāvdaļu daudzums, tāpēc jūtieties brīvi un sastāvdaļu daudzumu pievienojiet pēc sajūtām. Šie salāti būs piemēroti gan vakariņās, gan viesībās.
Nomazgā salātlapas un ievieto bļodā, klāt pievienojot plānās šķēlēs sagrieztu ābolu, sadrupinātu zilo sieru, dzērveņu sukādes un riekstus, tad sasmalcinātu ceptu bekonu. Tieši pirms pasniegšanas salātus pārlej ar aveņu etiķa mērci. Salātus var gan samaisīt, gan pasniegt kārtās, kā arī no lielās bļodas vai dalīt porcijās. Ja dala porcijās, tad katrs pats mērci pievieno pēc sajūtām.


Svaigi un viegli pavasara salāti ar zemenēm

Sastāvdaļas:
200 g salātu “mix” (veikalos nopērkami dažādās variācijās),
16 zemenes,
1/4 glāzes pekanriekstu,
1/4 sarkanā sīpola plānās šķēlītēs,
1/4 glāzes drupinātas fetas,
balzametiķis,
sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošanas laiks - aptuveni desmit minūtes, rezultātā sanāks viegla maltīte četrām personām.
Salātu lapas nomazgā un ievieto bļodā. Zemenes sagriež šķēlītēs, ja gribas mazākus gabaliņus, tad var pārgriezt vēl uz pusēm. Plānās šķēlēs sagriež sīpolu. Sasmalcina pekanriekstus. Sadrupina fetu. Visas sastāvdaļas pievieno salātu mikslim un samaisa, pa virsu pēc sajūtām pārlej balzametiķi. Man patīk, ja pēc tam salāti vairs netiek samaisīti, bet jūs droši varat tos samaisīt vēlreiz. Salātus var padarīt par pamatēdienu, pievienojot tiem ceptu vistas fileju. Šī zemeņu salātu recepte apvieno patīkama aromāta eksploziju.