Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kad desa un siers jau apnikuši jeb Ko smērēt uz maizītes?

Eva Lanka

2020. gada 13. marts 00:00

13
Kad desa un siers jau apnikuši  jeb Ko smērēt uz maizītes?

Sviestmaize ir visvienkāršākais un ātrākais man zināmais izsalkuma remdinātājs. Tas ir arī viens no pirmajiem ēdieniem, ko iemācās pagatavot jau pavisam mazi bērni. Kad jādomā, ko likt uz maizītes, pirmā doma ir desa un siers. Taču nevajadzētu pie tā apstāties. Pavisam neliela darbošanās virtuvē, un sviestmaizes varam padarīt garšīgākas un neikdienišķākas.


Laša krēmsiers
Pēc nosaukuma šķiet, ka šis krēmsiers ir padārgs, taču realitātē izmaksas ir pavisam nelielas. Lai iegūtu laša gaļu, nemaz nav jāpērk fileja, par pieņemamu cenu var iegādāties laša atgriezumus - asakas, zivs galvu, kas arī vēl satur laša gaļu.
Krēmsiera pagatavošanai iegādājos 1 kg laša lielās asakas. Novārīju tās dārzeņu buljonā, klāt piegriežot arī sīpolu un burkānu. Pēc tam atlika ķēpīgākā daļa – no asakām atdalīt laša gaļu. Man sanāca aptuveni 400 g gaļas. Daļu izmantoju krēmsiera pagatavošanā, pārējo ievietoju saldētavā (no tās sanāk arī garda mērce). Der atcerēties, ka arī iegūto zivs buljonu var sasaldēt un pēc tam izmantot zupu vai risoto pagatavošanā.

Sastāvdaļas:   
250 g vārītas laša gaļas,
100 g krēmsiera,
pēc garšas – sāls, pipari, citrona sula.

Pagatavošana:
Sastāvdaļas sablendē. Pēc garšas iemaisa sāli, piparus un citrona sulu. Lieliski garšo uz maizītes, kā arī iesmērēts lavašā. Ja krēmsieru vēlas biezākas konsistences, pieblendē klāt biezpienu.


Vistas aknu pastēte
Aknu pastēte ir viena no tām lietām, kas mūsu mājās parādās samērā reti. Tas gan tāpēc, ka to parasti prasās aukstajā laikā. Ja mājinieki to pieprasa, tad parasti izvēlos to pagatavot pati. Gatavošanas gaita ir ļoti vienkārša, ātra, un rezultāts vienmēr izdodas.

Sastāvdaļas:  
500 g vistu aknu,
sīpols,
2–3 ķiploka daiviņas,
50 g sviesta (istabas temperatūrā).

Pagatavošana:
Smalki sagriež sīpolu un ķiploku. Uz sakarsētas pannas apcep, līdz sīpoli kļuvuši mīksti. Pievieno vistas aknas un sautē, līdz tās gatavas. Kad masa atdzisusi, to kopā ar sviestu sablendē. Iemaisa garšvielas – sāli, piparus. Aknu pastēte jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto nedēļas laikā.


Pupiņu smēriņš
Pupiņas ir lielisks gaļas aizvietotājs. Tajās esošās olbaltumvielas ātri vien dos sāta sajūtu. Lai pupiņas neapniktu, iesaku tās izmantot ne tikai zupās un salātos, bet arī pastētes veidā. Starp citu, šis būs arī lielisks smēriņš dārzeņu platēm.

Sastāvdaļas:
1 vidēji liels burkāns,
1 sīpols,
2–3 ķiploka daiviņas,
240 g konservētu vai vārītu pupiņu,
50 g sviesta (istabas temperatūrā).

Pagatavošana:
Sarīvē burkānu un smalki sagriež sīpolu, ķiploku. Uz sakarsētas pannas eļļā apcep, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno pupiņas un nedaudz pasautē. Kad apceptā masa atdzisusi, sablendē kopā ar sviestu un pievieno garšvielas pēc vēlēšanās (sāls, pipari, zaļumi). Šī pastēte garšos pikanti, tāpēc droši var pievienot asās paprikas pulveri vai meksikāņu garšvielas maisījumu. Ēd uz maizītes kopā ar svaigu gurķi vai mikrozaļumiem. Garšos arī iesmērēta lavašā.