Deserts kā punktiņš uz “i”

Vispopulārākais ēdiens laikam ir “kaut kas garšīgs”. Sevišķi pēc garšīgām brīvdienu vakariņām, kad vēl prasās saldu noslēgumu. Atzīšos, mūsu mājās deserti ir lielā cieņā. Tie mēdz pazust arī naktīs no ledusskapja. Taču, ja vakariņās bijušas sātīgākas, tad tās noslēgt ar smagnēju saldo diez vai būtu draudzīgs žests kuņģim. Piedāvāju dažas desertu idejas, kuras noteikti pāris reizes gadā pagatavojam un kuru pagatavošana neprasa daudz laika.
Ābolu drumstalrausis
Apple crumble izcelsme meklējama Lielbritānijā Otrā pasaules kara laikā. Galvenā doma bija aizstāt ar šo desertu citus sarežģītākus un tādus, kam nepieciešams vairāk sastāvdaļu. Šis ir viens to tiem deserta ēdieniem, kuru pagatavot ir pavisam vienkārši un gatavošanas procesā var iesaistīt arī bērnus.
Lai pagatavotu ābolu drumstalrausi, vispirms nepieciešami āboli. Daudzums ir atkarīgs no trauka, kurā tas tiks gatavots. Iesaku izmantot stikla veidni (āboli cepoties izdalīs sulu – ja tiks izmantota kūkas veidne ar noņemamām malām, sula tecēs ārā).
Ābolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Pieber dažas ēdamkarotes cukuru un kanēli. Ja nav iebildumu, tad var arī kardamonu pievienot. Visu samaisa un kārto stikla veidnē. Ja vēlas, var pievienot arī ogas no saldētavas krājumiem – brūklenes, upenes, mellenes – tās padarīs rausi sulīgāku.
Tālāk gatavo drupačas – aptuveni 100–120 g auksta sviesta sagriež mazos kubiņos, pievieno klāt cukuru, auzu pārslas, miltus. Te jāskatās pēc sajūtām – sausās sastāvdaļas jāber klāt pakāpeniski un pamazām jāsaberž masa drumstalās (kā veidojot smilšu mīklu). Pārbaudīta kombinācija ir visu ņemt pa 100 g – sviests, auzu pārslas, milti, cukurs.
Saberztās drupačas pārber pāri āboliem un izlīdzina. Visu cep 180°C grādu sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30–40 minūtes, līdz virsa zeltaini brūna. Ēd kopā ar saldējumu, putukrējumu vai grieķu jogurtu.
Krāsnī cepti āboli
Cepeškrāsnī ceptu ābolu smarža man atgādina bērnību. Laukos bieži vien svētdienas vakaros, kamēr gatavojās vakariņas, plītī tika cepti āboli. Arī šis deserts neprasa daudz laika sagatavošanai un reti kuram negaršo.
Ābolus pārgriež uz pusēm un izņem serdes daļu. Kārto stikla traukā, kurā ieliets ūdens. Pēc vēlēšanās uzkaisa kanēli un var arī cukuru. Cep 200°C grādos sakarsētā cepeškrāsnī, līdz āboli mīksti. Ēd kopā ar putukrējumu, saldējumu vai grieķu jogurtu. Ļoti labi garšo, ja pa virsu vēl pārkaisa grauzdētas auzu pārslas, riekstus vai musli.
Vasarīgais zefīru deserts
Zefīru deserts garšos vislabāk, ja tas vismaz nakti būs nostāvējis ledusskapī. Ļoti viegls un gaisīgs saldais ēdiens, kas īpaši piestāvēs garajos vasaras vakaros kopā ar glāzi baltvīna.
Nepieciešams:
500 ml saldā krējuma
200 g krēmsiera (var arī Maskarpones vai Filadelfijas krēmsieru)
5–6 zefīri (jebkādas garšas)
2 banāni (jo brūnāki, jo saldāki būs)
dažas saujas ogu pēc vēlēšanās
nedaudz rīvētas šokolādes rotāšanai
Saputo saldo krējumu ar krēmsieru. Smalkos gabaliņos sagriež zefīrus un banānus. Iemaisa saputotajā masa, klāt pievienojot arī ogas. Kārto traukā un rotā ar rīvētu šokolādi, ogām. Cukuru nav nepieciešams klāt pievienot, jo saldums būs no zefīriem un banāniem.
Lai labi garšo!
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"