Garšīgas maltītes, izmantojot griķus, rīsus un makaronus

Tagad vairāk ne kā jebkad mēs izjūtam māju nozīmi, esot kopā ar ģimeni. Ne tikai mācības bērniem notiek attālināti, daudzi pieaugušie darbu veic attālināti. Internetā klejo tēmturi #paliecmājās un #mēnesisRadot. Radoši var izpausties arī virtuvē, jo, iespējams, tagad biežāk ne kā līdz šim māju piepildīs pašu gatavota ēdiena smarža. Šoreiz apzināti izvēlējos dalīties ar receptēm, kurās pamata sastāvdaļa ir griķi, rīsi un makaroni. Lai ierastie makaronu, griķu un rīsu ēdieni ar laiku neapniktu, pievieno vēl dažas sastāvdaļas, sanāks garda maltīte. Iespējams, tā nākotnē kļūs par jūsu ģimenes iecienītām pusdienām vai vakariņām. Šis ir arī īstais brīdis, lai vēlreiz kārtīgi aplūkotu savu garšvielu un piedevu plauktu, jo nereti tajā ir atrodami dažādi labumi.
Griķi ar sēnēm un olīvām
Sastāvdaļas:
250 g griķu putraimu,
svaigi šampinjoni,
1 ēdamkarote sviesta,
1 ēdamkarote olīveļļas,
pētersīļi,
125 g melnās olīvas bez kauliņiem,
sojas mērce,
sāls.
Pagatavošana:
Līdzīgi kā vārot rīsus, uz divām glāzēm ūdens pievieno glāzi griķu, pēc tam katlā pievieno ēdamkaroti sviesta un vienu tējkaroti sāls. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina siltumu un uz lēnas uguns vāra divdesmit minūtes.
Kamēr vārās griķi, plānās šķēlēs sagriež sēnes. Sagriež olīvas un sasmalcina pētersīļus. Sēnes cep pannā, līdz tās ir viegli brūnas no abām pusēm, klāt pievienojot olīvas un sojas mērci. Kad sēnes un olīvas saceptas, tās samaisa kopā ar griķu putraimiem un sasmalcinātajiem pētersīļiem. Aromāti diezgan labi līdzsvaro viens otru.
Šo griķu ēdienu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Ēdiens labi uzglabājas ledusskapī.
Rīsi ar laimu un melnajām pupiņām
Sastāvdaļas:
500 ml vistas vai dārzeņu buljona,
1 paciņa rīsu, uz kuru iepakojuma ir rakstīts, ka to pagatavošanas laiks ir 15 minūtes,
1/4 tējkarotes sāls,
4 maltas ķiploku daiviņas,
2 ēdamkarotes svaigi spiestas laima sulas (vispirms lieciet 1 ēdamkaroti, pirms pievienojat otru),
no konservu kārbas izņemtas un nosusinātas melnās pupiņas,
svaigs koriandrs.
Pagatavošana:
Katlā lej vistas buljonu, pieliek nevārītus rīsus, 1/4 tējkarotes sāls un malto ķiploku. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Visu labi samaisa. Samazina siltumu un atstāj uz lēnas uguns. Katlam uzliek vāku. Vāra uz lēnas uguns 15 līdz 20 minūtes, līdz rīsi izvārījušies.
Noņem katlu no plīts. Vārītajos rīsos iejauc ēdamkaroti svaigi spiestas laima sulas, melnās pupiņas (noskalotas un nosusinātas) un svaigu, smalcinātu koriandru.
Pēc garšas pievieno sāli un vēl vienu ēdamkaroti laima sulas (vispirms pagaršojiet, vai tas vispār ir nepieciešams, iespējams, jums garša liksies par spēcīgu). Ēdiens gatavs!
Cēzara salāti ar vistu un makaroniem
Sastāvdaļas:
Mērcei
2 tējkarotes Dižonas sinepju,
2 ēdamkarotes citrona sulas,
1 tējkarote anšovu pastas,
2 tējkarotes malta ķiploka,
90 g majonēzes,
100 g smalki sarīvēta Parmezāna siera,
2 tējkarotes Vusteršīras mērces.
Makaronu salātiem
1/2 paciņa makaronu (pēc izvēles),
1 iepakojums romiešu salātu,
smalki sagriezta vistas fileja,
baltmaize grauzdēšanai,
Parmezāna siers pasniegšanai.
Pagatavošana:
Vidējā bļodā saputo kopā Dižonas sinepes, citrona sulu, Vusteršīras mērci, majonēzi, malto ķiploku un anšovu pastu, līdz tie ir viendabīgā masā. Noslēgumā iemaisa sarīvēto Parmezāna sieru un 1/4 tējkarotes piparu. Noliek trauku ar mērci malā un sāk gatavot salātus.
Uzkarsē lielu katlu ar ūdeni. Pievieno makaronus, šķipsniņu sāls un vāra aptuveni desmit minūtes. Nokāš makaronus un ievieto tos lielā pasniegšanas traukā.
Kamēr vārās makaroni, pannā apcep nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Esmu iesākusi fileju cept, pirms tam pannā ieklājot cepamo papīru un to nokaisot ar dažādām garšvielām.
Sagriež romiešu salātus nelielos gabalos, baltmaizi – mazos kubiņos grauzdēšanai. Tam mājas apstākļos izmantoju tosteri. Salātus un gaļu pievieno makaroniem, samaisa, dekorē ar grauzdiņiem un sieru. Pārlej ar pašu gatavoto mērci un pasniedz siltu.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"