Dzirkstele.lv ARHĪVS

Lieldienu nesteidzīgām brokastīm ģimenes lokā

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 3. aprīlis 10:46

92
Lieldienu nesteidzīgām brokastīm ģimenes lokā

Pēc nedēļas būs Lielā piektdiena, pēc kuras svētdienā tiks atzīmētas Lieldienas. Tiesa, citādāk nekā iepriekšējos gados – ārkārtējā stāvokļa dēļ, kad jāievēro piesardzība, ierastā pulcēšanās pie tautas namiem, kur ik gadu norit ar Lieldienu tematiku saistīti pasākumi, nenotiks. Tātad vairāk laika atliks nesteidzīgām Lieldienu brokastīm ģimenes lokā. Ko likt galdā, kā iepriecināt un pārsteigt savējos? Jūsu prasmīgajās rokās nododam Smiltenes tehnikuma skolotājas Ineses Veidemanes pierakstītās receptes Lieldienu galdam, kuras tika gatavotas Smiltenes tehnikumā tūrisma mācību programmas aktivitātē “Lieldienu balle”. Karjeras izglītības pasākums notika  kopā ar raidījumu “ĒdienKARTE” un biedrību “Siera klubs”. 

Spinātu mazie kēksiņi ar mocarellu

Sastāvdaļas:

200 g kviešu miltu,

1/2 tējk. cepamā pulvera,

50 g cukura,

1/2 tējk. sāls,

1 ola,

60 ml eļļas,

120 ml piena,

100 g spinātu,

lielās mocarellas bumbas,

1–2 tomāti rotāšanai.


Pagatavošana

Spinātus blanšē – liek verdošā ūdenī uz trim minūtēm. Pēc tam sablendē un caur sietu izberž. Sajauc sausās sastāvdaļas. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno spinātus, eļļu un pienu un samaisa. Masai lēnām pievieno miltus un smalki sagriezto sieru. Iegūto mīklas masu pilda 2/3 kēksiņu formiņās. Cep apmēram 20 līdz 25 minūtes 200 °C temperatūrā.


Pildītas olas ar zaļo zirnīšu krēmu

Sastāvdaļas:

10 cieti vārītas olas,

300 g saldētu zaļo zirnīšu,

100 g krēmsiera,

1/2 tējk. Dižonas sinepju,

sāls, melnie pipari, zirņu dīgsti,

melnais sezams – dekorēšanai.


Pagatavošana

Izvāra saldētos zirnīšus.

Tad nokāš un sablendē viendabīgā masā. Atdzesētas cieti novārītas olas gareniski pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumus un tos sablendē kopā ar zirņu biezeni, krēmsieru, sinepēm, pipariem, sāli, līdz iegūst viendabīgu, krēmīgu konsistenci. Olas baltumus piepilda ar iegūto krēma masu un rotā ar zaļumiem un melnajām sezama sēklām.


Lieldienu zaļā zupa

Sastāvdaļas:

1 l vistas buljona,

200 g kartupeļu,

1 sīpols,

1–2 tomāti,

270 g zaļo zirnīšu,

120 g spinātu,

ķiploka daiviņa,

čili pipars,

200 g kausētā siera,

sāls, pipari un citas garšvielas.


Pagatavošana

Vistas buljonā liek vārīties nomizotus un šķēlītēs sagrieztus kartupeļu. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pievieno apceptu sīpolu, ķiploka daiviņu, noblanšētus tomātus, zaļos zirnīšus, spinātus un sutina septiņas minūtes. Visu sablendē, izberž caur sietu un iemaisa kausēto sieru.

Pasniedz ar garšaugu eļļu, grauzdētas maizes kraukšķiem un mocarellu.


Pildītas olas ar bekonu un valriekstiem

Sastāvdaļas:

8 olas,

70 g krēmsiera,

1 tējkarote sinepju,

100 g bekona,

50 g valriekstu,

dilles, lociņi, sāls.


Pagatavošana

Atdzesētas cieti vārītas olas pārgriež uz pusēm. Dzeltenumus saberž ar sinepēm, sablendētu bekonu, krēmsieru un sāli. Masu pilda olu pusītēs. Pārkaisa ar lociņiem, dillēm un valriekstiem.