Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ēdienkartē – otrā maize

Eva Lanka

2020. gada 17. aprīlis 00:00

10
Ēdienkartē – otrā maize

Iespējams, Latvijā vispopulārākais dārzenis kartupelis, dēvēts par latvieša otro maizi, ir noteikti katras mājsaimniecības ēdienkartē. Ja mājās ir kartupeļi un vēl šis tas “noslēpies” ledusskapī vai plauktiņā, tad pusdienas jau ir gandrīz gatavas. Vārīti kartupeļi, cepti, kartupeļu pankūkas, biezputra – tie ir tikai daži no ēdieniem, ko var pagatavot no daudzgadīgā nakteņu dzimtas auga. Atliek tikai izvēlēties savu mīļāko kartupeļu ēdienu.
Gardais kartupeļu sacepums
Ja būtu jānosauc mīļākais kartupeļu ēdiens, kurš būtu tavējais? Man tās ir kartupeļu pankūkas, taču uzreiz otrajā vietā ir kartupeļu sacepums, kuru droši var saukt arī par “lazanju” latvieša gaumē. Arī šī kartupeļu ēdiena pagatavošanai jau noteikti gandrīz visas sastāvdaļas ir katrās mājās, atliek tikai pārvarēt slinkumu un to pagatavot.
Kartupeļus nomazgā un izvāra ar mizu. Šo darbiņu vislabāk veikt jau iepriekšējā vakarā, lai tad, kad tiktu gatavots sacepums, tie jau būtu atdzisuši. Smalki sagriež sīpolu un papriku. Sarīvē burkānu un caur ķiploku spiedi izspiež ķiploka daiviņas. Uz pannas sacep visus dārzeņus, līdz tie ir mīksti, tad pievieno gaļu un cep, līdz tā izcepusies. Vārītos kartupeļus nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā nedaudz uzsilda pienu kopā ar skābo krējumu, pievieno klāt pāris ēdamkarotes tomātu mērces un garšvielas pēc garšas. Cepamajā traukā kārto sagrieztās kartupeļu ripiņas, līdz trauka apakša pilnībā noklāta. Liek sacepto gaļu ar dārzeņiem un uzlej pusi no pagatavotās mērces. Tad liek nākamo kartupeļu kārtu, pārlej atlikušo mērci un pārkaisa ar sieru. Cep cepeškrāsnī 200°C grādos 30–40 minūtes, līdz virsa brūna. Gaļas vietā ar dārzeņiem var sacept arī sēnes.
Lai labi garšo!

◆ 1,5 kg kartupeļu,
◆ sīpols,
◆ burkāns,
◆ paprika,
◆ 2–3 ķiploka daiviņas,
◆ 500 g maltas gaļas,
◆ 1 glāze piena,
◆ 200 g skābā krējuma,
◆ tomātu mērce,
◆ siers pārkaisīšanai,
◆ garšvielas – sāls, maltie pipari, timiāns, sarkanās paprikas pulveris.

Kartupeļu plācenīši

Ja no iepriekšējās dienas pusdienām ir palikuši pāri vārīti kartupeļi, nākamās dienas pusdienām var izcept kartupeļu plācenīšus. Lai pagatavotu tos, nepieciešams:
    ◆ 500 g vārītu kartupeļu (jau izvārītu bez mizas),
    ◆ 40 g rīvēta siera,
    ◆ 1 ola.
Kartupeļus sasmalcina ar dakšiņu vai stampiņu. Sablendēt šoreiz labāk nevajag, jo masai jābūt nedaudz graudainai, lai vieglāk būtu veidot plācenīšus. Iemaisa sarīvēto sieru, olu un garšvielas pēc vēlēšanās (sāls, maltie pipari, paprikas pulveris u. c.). Ja masa tāda, ka tomēr plācenīšus īsti nevar izveidot, pievieno klāt nedaudz miltu. Cep sakarsētā pannā, līdz zeltaini brūni.